BÖZÖDI ALAKOR ORSÓ
teljes kiőrlésű alakorbúzából készült
tojásmentes száraztészta
Összetevők: teljes kiőrlésű alakorbúzaliszt, víz
A bözödi alakorbúzát felfedező prof. dr. Gyulai Ferenc archaeobotanikus szerint az emberiség legősibb gabonájának a pelyvás alakor számít. A nyolcezer évvel ezelőtt a Kárpát-medencébe került búza a római korig meghatározó gabonaféle volt. E gabona felfedezésének, megmentésének története és további információk: www.vtm.hu.
Tápértéktáblázat
Átlagos tápanyagtartalom 100 g száraz- és 100 g kifőtt tésztában:*
energia |
1409 kJ / 333 kcal |
564 kJ / 133 kcal |
zsír |
1,2 g |
0,5 g |
– amelyből telített zsírsavak |
0,5 g |
0,2 g |
szénhidrát |
64 g |
26 g |
– amelyből cukrok |
1,2 g |
0,5 g |
rost |
9,2 g |
3,7 g |
fehérje |
12 g |
4,9 |
só |
0,1 g |
0,04 g |
x A főzési útmutatás betartása esetén érvényes értékek.
Az alakorbúzából készült tészta testes, finom ízű. Teljes kiőrlésű, nem nemesített, ősi gabonafajtából előállított, magas rosttartalmú termék, amelyet patinás, magyar, családi műhelyünk készített el odafigyeléssel, szakértelemmel és szeretettel – Önnek.
Közvetlen napfénytől védve, száraz helyen tartandó.
Minőségét megőrzi: lásd a doboz alsó oldalán!
Főzési javaslat: 100 g tésztához forraljunk fel kb. 1 liter vizet. Olajat ne tegyünk bele! 1 liter vízhez kb. 5-18 g sót adjunk.
A tésztát a már forrásban lévő vízbe tegyük, és 8–10 percig főzzük, hogy félkemény (al dente) állagú legyen. Ne mossuk le, csak szűrjük le! A főzővízből tehetünk félre egy keveset, azzal hígítsuk a szószt – úgy ízletesebb lesz!
Gyorsan elkészíthető recept (2 főre):
Kockázzuk fel a szalonnát kb. 1 cm-es darabokra, majd olívaolajon pirítsuk le egy kicsit, aztán adjuk hozzá a fokhagymát és a fűszereket. Keverjük össze, öntsük rá a paradicsomszószt, s az egészet 1-2 perc alatt forrósítsuk át! Ha szükséges hígítani, akkor azt a főtt tészta levével tegyük! A kész szószhoz keverjük hozzá a főtt tésztát, és már tálalhatjuk is! Jó étvágyat!
További receptek: www.vtm.hu.
Nincsenek bejegyzések
© 2024 Internetpatika Kft.