16.000 Ft-tól ingyenes szállítás
Akár 2-3 napos szállítás
Több, mint 4000 termék
Kapcsolat:
+36 (20) 439 4366
info@internetpatika.hu

Blogbejegyzés

2024-05-28

Változókori stresszkezelés

2024-05-28

Változókor avagy a  premenopauza - az utolsó menstruációt megelőző néhány év - idején a petefészkek hormontermelésének csökkenése következményeként legelőször a menstruációs ciklus változásait szokták tapasztalni a nők. 

Természetes segítség az allergia ellen

2024-05-24

allergia ellen

A prevenció fontos! Megelőzéssel az allergia ellen.

A legelterjedtebb allergiafajta a köznyelvben csak szénanáthának mondott allergiás nátha. Egyes felmérések szerint a lakosság 10–15%-át is érintheti. Ahogy a neve is mutatja, nagyon hasonlít a náthára, azonban a tünetek lehetnek súlyosabbak is.

AB-Kolicare - Új élőflórás készítmény csecsemők és kisgyermekek részére

2024-05-14

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Számos kutatás szerint az anyaméhben fejlődő csecsemő bélflórája steril és a magzat először csak a hagyományos úton történő születés pillanatában találkozik az édesanya által továbbadott baktériumokkal. Ezek az újszülöttek bélcsatornájában megtelepednek és szaporodásnak indulnak.

Tavaszi állapotfelmérés

2024-03-22

Küzdelem kilókkal, mozgáshiányos életvitel, lelassult anyagcsere, stressz, szorongás, függőségek..

Sokunknak ismerős. A legszembetűnőbb és a legzavaróbb általában a külső állapotunk, holott szervezetünk egyensúlyvesztése nemcsak a látható tünetek sokasága. Az érzelmi -lelki problémák gyökerét gyakran a kiszámíthatatlan, gyorsan változó, bizonytalan környezet okozza.

A változás jó!

2024-01-16

Van benne valami izgalmas újdonság, a régi eltűnése, aminek a helyét valami más, valami jó veszi át. 

Mi minden van a változásban?

Benne van a régi elengedése, a kérdés: mit és merre és hogyan akarok változtatni?

Benne van a kérdés: eddig nem jól csináltam? Lehet, így van, de bocsássuk meg magunknak, ne legyen bűntudatunk és maradjon el önmagunk hibáztatása. Most érkeztünk el a változáshoz - örüljünk, hogy megtörtént!

A legnehezebb rész a változásban maga a változtatás, az, hogy másképp reagálunk, cselekszünk, gondolkodunk és érzünk. Ráadásul, ha a rendszerben egy elemet megváltoztatunk, akkor az egészet kell újra értelmezni, tehát újra kell strukturálni gondolkodásunkat. Lehet, hogy máshol is kell változtatni?

Egy biztos: érdemes lépésről lépésre haladni. Kezdjük a testünk egészségével - több mozgás, "olvadó" kilók és máris jobban érezzük magunkat! 

 

Viszlát stressz!

2023-11-27

Nappal nyugtat, éjjel altat – mi az? Neeeem, nem arra gondoltunk (bár természetes stresszoldó az összebújás is). wink Ki ne hallott volna a Valeriana Officinalis, avagy a macskagyökér nyugtató és alvást segítő hatásáról? De hogy kerül a macska (bocsánat, a csizma) az asztalra? Mi köze a macskáknak ehhez a természetes nyugtató hatású gyógynövényhez?

 

Probiotikummal a tüdő támogatásáért?

2023-11-21

Újra támadnak a vírusok

Habár a koronavírus globális fenyegetettsége hivatalosan elmúlt, az ősz és a hűvösebb idő beköszöntével nemcsak az influenzavírussal, hanem a koronavírus omikron variánsaival továbbra is számolnunk kell. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ legfrissebb adatai szerint (44. hét) az ország szinte valamennyi vármegyéjében emelkedett, illetve magas a szennyvíz koronavírus-koncentrációja és ez az érték tendenciájában is többnyire stagnál vagy emelkedést mutat. Mindez arra enged következtetni, hogy mindannyian fokozott vírusfertőzésnek vagyunk kitéve. Mit tehetünk egészségünk megőrzése érdekében?

 

Okosító vitaminok

2023-11-07

Omega–3, EPA- és DHL-zsírsavak az egészségünk védelméért

Az étkezési szokásaink nagymértékben befolyásolják az agyunk működését, mivel az agyi ingerületátvivők mennyisége a táplálkozástól függ. Éppen ezért az agyunknak kiegyensúlyozott egészséges táplálkozásra van szüksége.

Amennyiben nem megfelelő a szervezetünk ásványianyag- és vitaminszintje, a szervezetünkben hiányállapot lép fel. A különféle vitaminok, esszenciális zsírsavak, ásványi anyagok és a speciális zsírsavak hiányakor az agyunk működése nem megfelelő, így mindenféleképpen a pótlásukra van szükség. Ha éhezünk, olyan mechanizmusok lépnek működésbe, melyek károsíthatják az idegrendszert és így az agyunk működése csökken. Az alacsony vércukorszint, a vitaminok, a fehérjék és a szénhidrátok hiánya rontja az agy működését, ami levertséggel, fásultsággal és pszichikai rendellenességekkel vagy éppen eufóriával is járhat.

 

Hogyan válasszunk inkontinenciaterméket?

2023-11-06

Hogyan válasszunk inkontinenciaterméket?

Az egészséges, erős gátizomzat tartja a húgyutak szerveit, és egyben zárva is tartja a húgyhólyagot. Ha ezek az izmok veszítenek erejükből és rugalmasságukból, akkor vizeletszivárgás lép fel. Jelenleg Magyarországon körülbelül 600 000 ember él vizelettartási panaszokkal. Közülük 100 000 súlyos és 500 000 enyhe, középsúlyos vizeletszivárgást tapasztal. Szám szerint körülbelül 120 000 férfi és 300 000 nő éli a mindennapjait úgy, hogy a kezeletlen inkontinencia az életminőségét negatívan befolyásolja. A problémával küzdő nők 65%-a helytelenül tisztasági betétet használ problémájára.

A megfelelő segédeszköz megválasztása az elsődleges feladat az inkontinens betegek ellátása során, ami nemcsak a beteg komfortérzetét javítja, hanem a szövődmények megelőzésében is hatékony segítséget nyújthat.

 

Az optimális segédeszköz megválasztásának legfontosabb szempontjai pedig az alábbiak:

  • a beteg mobilitása,
  • az inkontinencia súlyossága,
  • a beteg neme,
  • életkora,
  • mentális állapota,
  • társbetegségei,
  • bőrének állapota.

Amikor betegünk számára segédeszközt választunk, azt mindig vele vagy az őt ápolóval, gondozóval együttesen tegyük meg!

A korszerű segédeszközöknek köszönhetően számos termék közül választhatunk, amelyek hatékony felszívóképességüknek köszönhetően egész nap száraz bőrfelületet biztosítanak a beteg részére. Ez egyrészt a komfortérzet megtartása miatt fontos, másrészt a bőrfertőzések és a felfekvés (decubitus) kialakulásának megelőzése céljából.

Három fontos lépés az inkontinens betegek korszerű ellátásában

Az optimális segédeszköz megválasztása

A nadrágpelenkák esetében alapvetően három típusú segédeszközzel találkozhatunk: a nyitott rendszerű (pl. az anatómiailag formált betétek, melyek a csípőt szabadon hagyják), a félig nyitott rendszerű (pl. a nadrágpelenka, állítható derékövvel), illetve a zárt rendszerű nadrágpelenkák (pl. a hagyományos nadrágpelenka vagy elasztikusfehérnemű-típusú nadrágpelenkák).

Mobilis betegek esetén a pants (fehérnemű-) típusú nadrágpelenkák alkalmazását javasoljuk. Előnyük, hogy diszkrét és nagymértékben hasonlítanak a hagyományos fehérneműhöz, kényelmes, követik a test vonalát. Önállóan is könnyen használhatók. Szintén a mobilis betegek esetében a fehérnemű-típusú nadrágpelenka mellett javasolható még az öves típusú nadrágpelenka is. Mindkét típusú segédeszköz férfiak és nők számára is egyaránt alkalmas. Rugalmas, puha, légáteresztő anyagból készülnek, így engedik lélegezni a bőrt. A betegek számára a fehérnemű-viselés érzését biztosítják. Ez hozzájárul a komfortérzet, a száraz környezet megtartásához, illetve a különböző bőrirritációk megelőzéséhez. Emellett többféle nedvszívó kapacitásban elérhető, tehát kiválóan alkalmas közepes és súlyos inkontinenciában szenvedő férfiak és hölgyek számára is. Integrált szivárgásvédelemmel rendelkezik, amely biztonsággal szívja fel és köti meg a vizeletet. A bőrrel érintkező rész száraz marad, megakadályozva a bőr nedvesedése miatt kialakuló bőrirritációkat. A pelenkanadrág nedvszívó magjában található szagsemlegesítő rendszer pedig csökkenti az ammóniahatást és semlegesíti a kellemetlen szagokat. Ez segíthet megelőzni a betegek társadalmi élettől való elszigetelődését, szégyenérzetét, illetve szorongását.

A slip (hagyományos) típusú nadrágpelenkák immobilis, középsúlyos, súlyos és rendkívül súlyos inkontinenciában szenvedő betegeknek javasolhatók. Ezek a nadrágpelenkák is különböző méretben és nedvszívó képességgel kaphatók. A gondozók számára nagy segítséget jelent a nadrágpelenka külső borításán található nedvességjelző sárga indikátorcsík. Ugyanis amikor ez kékre változik, akkor kell a terméket mindenképp kicserélni. Tehát fontos a beteg és a gondozó számára is megtanítani, hogy nem szükséges ezeknél a korszerű segédeszközöknél a vizeletürítésenkénti nadrágpelenka cseréje. Amennyiben azonban székletürítés is történik, úgy minden esetben a lehető leghamarabb cseréljük ki a nadrágpelenkát az indikátorcsík színétől függetlenül! A slip típusú (hagyományos) pelenkákból is léteznek teljesen légáteresztő változatok. A bőr szárazon tartása érdekében érdemes ilyen terméket választani. A nadrágpelenka cseréjénél/felhelyezésénél ne feledkezzünk meg annak aktiválásáról, ami a pelenka használatra való felkészítését jelenti. A termék aktiválásával tulajdonképpen a nedvszívó magot lazítjuk fel, és készítjük elő a nedvesség optimális felszívására akképpen, hogy a terméket kiterítjük, óvatosan kiegyenesítjük, majd hosszában ketté hajtjuk.

A bőrfelület megfelelő tisztítása

Minden betét-, illetve nadrágpelenka-csere alkalmával elengedhetetlen a bőr alapos tisztítása, az inkontinencia súlyosságától függetlenül, a vizelet-, illetve székletmaradványok és az abban található kórokozók eltávolítása érdekében. Ennek leghatékonyabb módszere a nedves törlőkendők alkalmazása. (A puha, száraz törlőkendők benedvesített formában szintén alkalmasak lehetnek erre a célra.) Ezek segítik a bőr egészséges pH-értékének megtartását, alkoholmentesek, egyszerűen használhatók. A kendők bőrápoló hatással bírnak, nedvességtartalmuk miatt kiválóan alkalmasak a bőr hatékony tisztítására. A multifunkcionális törlőkendők minden bőrtípushoz használhatók. Vizet és 3 az 1-ben formulát tartalmaznak, ami tisztítja, ápolja és védi a bőrt. Előnye, hogy szükségtelenné teszi az érintett bőrfelület leöblítését, szárítását. Megakadályozzák a kellemetlen szagok kialakulását. Felnőtt méretben készülnek, így gazdaságosak. A vastag és texturált anyag könnyedén eltávolítja a szennyeződéseket a bőrről. Érzékeny bőrfelületen is alkalmazhatók, mivel bőrgyógyászatilag teszteltek. Praktikus visszazárható műanyag fedéllel vannak ellátva, így elkerülhető a törlőkendők kiszáradása. Fontos, hogy a nadrágpelenkát székletürítést követően azonnal kicseréljük és megtisztítsuk az érintett bőrfelületet az irritáció, illetve a decubitus kialakulásának elkerülése érdekében! Vizeletürítésnél figyelni kell a pelenkán található indikátorcsíkot, amikor szükségessé válik, cserélni kell a segédeszközt!

 

A hatékony bőrvédelem

Mint az korábban már említésre került, az idősek bőre sokkal fogékonyabb a sérülésekre, amit a széklettel, illetve a vizelettel történő érintkezés még tovább ronthat. Az inkontinens betegek bőrápolása ugyanolyan fontos, mint a megfelelő segédeszköz megválasztása. Ráadásul, ha még idősek és/vagy mozgáskorlátozottak is, bőrük fokozott kockázatnak van kitéve a sérülékenység terén. A kor előrehaladtával megváltozik a bőr szerkezete, rugalmassága csökken, elvékonyodik. A vizelettől, a széklettől felázott bőr a kórokozók számára könnyen átjárhatóvá válik. Mindemellett a székletben található enzimek és mikroorganizmusok gyengítik a bőr ellenálló képességét, amely így különösen sérülékennyé válik. Az inkontinens betegek leggyakoribb bőrproblémái a bőrszárazság, a bőrirritáció, illetve a decubitus (nyomási fekély). A pelenkacserék alkalmával harmadik lépésként a bőrvédelem következik. A megtisztított, száraz bőrfelületen bőrápoló termékeket alkalmazzunk! Bőrirritáció (pl. kipirosodás, I. stádiumú decubitus) esetén cink-oxid-tartalmú krémek használata javasolt, mivel ezek víztaszító tulajdonságuk mellett fertőtlenítenek és hámosítanak is, ezáltal elősegítik a kipirosodott bőr regenerációját. A bőrápoló krémek E-vitamin-tartalma elősegíti a hámképződést, így gyorsítja a sebgyógyulást. Glicerintartalmuk védi a sérülékeny, irritált bőrt a további károsodástól. Érzékeny bőrű betegeknek is ajánlható, mivel illatanyag- és tartósítószer-mentesek, így nem okoznak további irritációt. Fontos viszont, hogy ezeket a krémeket nyílt sebre már ne alkalmazzuk!

Melyek a személyre szabott termékválasztás legfontosabb szempontjai?

A személyre szabott inkontinenciaellátás biztosítja a megfelelő termékválasztást, elősegíti a beteg jobb közérzetét, önállóságának megtartását, emberi méltóságának megőrzését, egyben kevesebb fizikai, pszichés és anyagi terhet ró családtagjaira, ápolóira!

A vizeletvesztés mennyisége

Minden esetben a napi összvizeletvesztés mennyiségének megfelelő terméket válasszunk! Kérje szakember segítségét a termékválasztáshoz! A vizelési napló segítségül szolgál a helyes kapacitású termék kiválasztásához.

A beteg mobilitása

Súlyos inkontinencia kezelésénél fontos szempont az érintett mobilitása. Ha az inkontinenciában érintett beteg mobil vagy mobilizálható (segítséggel biztonsággal fel tud állni), ez esetben a fehérneműhöz hasonló, pants típusú pelenkák nagyban segítik az érintett és a gondozó feladatát. A fehérneműhöz hasonló terméket a beteg önállóan is tudja használni, érzetre is fehérneműként viselhető. Ezek a típusú termékek segítenek a termék elfogadásában, a beteg önellátó képességének és ezáltal az emberi méltóságának megőrzésében.

A beteg neme

Léteznek olyan inkontinenciatermékek, melyeket kifejezetten nőknek, illetve férfiaknak fejlesztettek ki. Az enyhe és középsúlyos inkontinencia ellátására kifejlesztett betétek klasszikusan a nemekre jellemző anatómiának megfelelően lettek kialakítva, de már fehérnemű-típusú pelenkákból is léteznek kifejezetten férfiaknak és nőknek tervezett változatok.

A jó minőségű betegápolás csak azáltal valósulhat meg, ha minden beteg az egyéni szükségleteinek megfelelő terméket kapja. Szivárgásmentes, biztonságos ellátás csak helyes méretválasztással valósítható meg, így a védőeszköz kiválasztásakor minden esetben ügyeljünk, hogy a beteg testméretének megfelelő terméket válasszunk!

A háziorvosi rendelőkben, gyógyszertárakban, illetve szakrendeléseken gyakran rendelkeznek termékmintákkal, melyek segítségével megismerhetjük az elérhető alternatívákat, a helyes alkalmazást és a megfelelő méretválasztást. Helytelen méretválasztás vagy nem pontos felhelyezés esetén nagy eséllyel lép fel vizeletszivárgás.

Az ízületek egészségének megőrzése – fájdalom- és gyulladáscsökkentés természetesen

2023-10-18

A mozgásszervünket csontok, ízületek, szalagok és izmok alkotják, amelyek a felnőttkor eléréséig felépülnek, megerősödnek, majd az évek múlásával fokozatosan veszítenek terhelhetőségükből. Napjainkban egyre többen panaszkodnak az ízületek gyulladásával járó elváltozásairól, ízületi kopásról, reumatikus fájdalmakról.

 

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Értékelje Ön is