A magvak királyának is nevezett ősi táplálék ezt a nevet valóban kiérdemelte. Mivel Kínában gyakorlatilag ismeretlenek voltak a tej és a tejtermékek, ebből adódóan nagy szerepe volt ennek az értékes, kalciumban is igen gazdag magnak (egy fél pohárnyi szezámmag háromszor annyi kalciumot tartalmaz, mint egy pohár tej).
* A szezámolaj minőségileg felülmúlhatatlan, mert nem avasodik, sokáig eltartható.
* A szezámmag kalciumban sokkal gazdagabb, mint a tej, a sajt, vagy bármelyik olajos mag.
* Telítetlen zsírsavakban gazdag, 55 %-a olaj.
* Kitűnő természetes forrása a B vitaminoknak, inozitolnak, kolinnak és az E vitaminnak.
* Kiemelkedő a lecitintartalma, továbbá szerves foszfortartalma, amely az agy és az idegszövetek legfőbb építőköve.
* A szezámmag mézzel kombinálva egyes országokban fontos -fiatalító- ételként vált ismertté.
* A méz aszparaginsavban, a szezám magnéziumban és káliumban gazdag.
* A hivatalos kínai gyógyászat a nem megfelelő máj és veseműködés, a náthából származó szédülés, a zsibbadtság és a paralízis, továbbá a székrekedés gyógyításában még ma is sokszor alkalmazza.
* 100 gramm szezámmag átlagosan: 18.6 g fehérjét,
* 21.6 g szénhidrátot,
* 49.1 g zsírt,
* 1160 mg kálciumot,
* 616 mg foszfort
* 10.5 mg vasat,
* 60 mg nátriumot,
* 725 mg káliumot,
* A, B1, B2 vitamint és niacint tartalmaz.