Segítséget nyújt a tüdő zavartalan működéséhez és a hosszú élet fenntartásához.
Ez a varázslatos, erősen édes ízű gyümölcs gyönyörű ősi hegyekkel körülvett trópusi környezetben terem.
Az itt élő lakosok nagy többsége 100 évig, vagy még annál is tovább él.
A térségben a gyümölcsből készült tea fogyasztása mindennapos szokás.
Kínában a szerzetesek körtéjét évezredek óta használják, mint hagyományos népi orvosságot tüdő vérbőségre, száraz köhögés, valamint megfázás esetén, bár eleinte még csak a kínai császárok kiváltsága volt a Szerzetesek Körtéjének fogyasztása.
1917 óta az Amerikai Egyesült Államokban is használatos, főként hagyományos alkalmazásban, mint tüdő és meridián élénkítő.
Mára egyre több tudós foglalkozik a gyümölcs hatóanyagainak, a szervezetre gyakorolt jótékony hatásainak a kutatásával.
Főbb hagyományos alkalmazási területei:
- akut, vagy krónikus torokgyulladás, légúti megbetegedések,
- megszünteti a hosszú ideje tartó köhögést, segíti a nyálka felszakadását,
- időskori vérszegénység esetén, illetve székrekedéskor a bélmozgás elősegítésére,
- a cukorbetegek (ha nehezen mondanak le az édes ízekről) használhatják cukor helyettesítésére.
Édes szirup is készíthető belőle a tea tovább-forralásával, mivel kalóriát nem tartalmaz, ezért fogyókúrázók, alkalmazhatják mint cukorhelyettesítőt, napszúrás (fokozott szomjúság) esetén.
Ilyenkor ajánlatos a gyümölcsből készített teát lehűtve fogyasztani, tudományos kutatások szerint antioxidáns hatású triterpén glikozidot (Mogrosides) tartalmaz.
A szerzetesek körtéje rákmegelőző hatásáról a Pure Applied Chemistry tudományos folyóirat 2002.74 száma közölt írást.
Ezen kívül a legújabb kutatások szerint antiallergén hatással is rendelkezik.
Elkészítési javaslat: Készítsen teát a szárított gyümölcsből.
Egy ketté vágott gyümölcs felét öntse le 1,5 l forró vízzel és hagyja állni 15 percig.
Ha túl édes, hígítsa.
A család számára 1 egész gyümölcsöt használjon fel, amit félbe vágás után 3 liter vízzel kell leforrázni.
Használhatja még főzéshez, mint édesítőszert, valamint édes szirup készítésére is, csupán tovább kell forralni a teát.