A csontritkulás (oszteoporózis) a leggyakoribb csontanyagcsere-betegség. A combnyaktörések révén sajnos számtalan idő előtti halálesetet okoz. A betegség azonban étrendi, gyógyszeres és életviteli kezeléssel megelőzhető, illetve, ha már kialakult, a beteg állapota javítható, a csont tömegének csökkenése számottevően lassítható.
Szervezetünkbe a táplálékkal jutnak be azok az ásványi anyagok, amelyek elengedhetetlenek az egészséges csontfejlődéshez.
Ahhoz, hogy a csonttömege elérje a testmagasságához viszonyított legnagyobb értéket, egy gyermek szervezetébe naponta legalább 1000 milligramm kalciumnak kell bejutnia.
A csontritkulás megelőzését szolgálja, ha magas kalciumtartalmú ételeket fogyasztunk.
A sajtok, a tej, joghurt, szója, dió, mogyoró, mandula és szezámmag magas kalcium tartalmú ételek.
A csontritkulás és az ízületi problémák természetes gyógyítója. Kalcium pótlására szolgáló élelmiszer. Fogyasztható bármilyen ételbe keverve, illetve joghurtban, müzliben, vagy ízlés szerinti ízesítéssel (méz, lekvár, gyümölcslé).
A csontritkulás megelőzésének egy remek eszköze a kalciton fogyasztása is. A kalcitonból napi 3 evőkanálnyi biztosítja a teljes napi kalcium szükséglete.