Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű fukcionalitáshoz marketing jellegű cookie-kat engedélyezhet, amivel elfogadja az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
15.000 Ft-tól ingyenes szállítás
Akár 2-3 napos szállítás
Több, mint 4000 termék
Kapcsolat:
+36 (20) 439 4366
info@internetpatika.hu

Természetes lehetőség az irritábilis bélszindróma kezelésében

2019-01-08

Az irritábilis bélszindróma (IBS) a gyomor- és bélrendszer funkcionális zavara, kialakulásának pontos oka eddig ismeretlen. Feltételezések szerint a bélflóra egyensúlya borulhat fel stressz hatására, illetve az immunrendszer nem megfelelő működése is okozhatja kialakulását. Az IBS esetében a bélrendszer működése eltér a normálistól, de ez a probléma nem vezethető vissza semmilyen szervi eltérésre. Bár az irritábilis bélszindróma nem tartozik a gyulladásos bélbetegségek csoportjába, de ezekhez a betegségekhez igen hasonló tüneteket produkál.


  • Tünetei: hasfájás, puffadás, hasi diszkomfortérzet, hasmenés, székrekedés jellemzi.
  • Előfordulása: az életkortól független, de a gyulladásos bélbetegségekhez hasonlóan leggyakrabban a fiatal felnőttek körében fordul elő.
  • Diagnosztizálása: az IBS diagnózisának kimondását mindig egy kivizsgálás előzi meg, hisz többféle betegség is okozhat hasonló tüneteket. Amennyiben a betegnél szervi elváltozást nem találnak, akkor szokták az IBS-diagnózist használni ezen tünetegyüttes megléte esetében.
  • Terápiája: mivel a betegség okát pontosan nem ismerjük, azért a kiváltó okokat nem igazából tudjuk kezelni. A beteg panaszainak enyhítése tüneti terápia alkalmazásával lehetséges. A legfontosabb a megfelelő diéta betartása.

  • Valószínűleg objektív biológiai tényezők is szerepet játszanak az eddig inkább pszichoszomatikus eredetű kórállapotnak tartott irritábilis bélszindróma (IBS) kialakulásában. Erről kanadai kutatók számoltak be a Journal of Clinical Investigation című lapban. A megállapításaik alapjául szolgáló kísérletekben IBS-betegek vastagbélszövetéből származó folyadékot fecskendeztek egerek talpbőrébe, melynek hatására a bélrendszert ellátó idegek izgalma nyomán IBS-re emlékeztető tünetegyüttes lépett fel. A betegektől nyert folyadék további elemzése során az egészséges személyeknél mérhető szint kétszeresének megfelelő koncentrációban mutatták ki szerin-proteázok jelenlétét. A szervezet, illetve a bélben élő baktériumok és protozoonok által termelt enzimcsoport a fehérjék peptidkötéseinek bontása révén járul hozzá a táplálék megemésztéséhez és a fertőzések elleni védelemhez, a legújabb adatok szerint azonban a normálisnál nagyobb mennyiségben jelen lévő enzim IBS kialakulásához is vezethet. A kutatók számára is meglepő felfedezés volt, hogy a fokozott proteázaktivitás minden IBS-beteg esetében kimutatható volt.

A magyar lakosság durván 20%-a érintett ebben a betegségben, ami körülbelül 2 millió embert jelent.

Süngomba és az emésztőrendszer

A süngombáról az eddigi kutatások már bebizonyították, hogy az emésztésre kifejtett jótékony hatása mellett sok egyéb hasznos hatással is rendelkezik, mint például: fekélyellenes hatás, gyulladáscsökkentő hatás, antimikrobás hatás, immuntámogató hatás. Az emésztőrendszer krónikus gyulladásos betegségének kiegészítő kezelésére vonatkozó vizsgálati eredmények is születtek, melyek alátámasztják a süngomba használhatóságát.

A süngomba hatóanyagaink főbb csoportjait: hericerinek, erinacinek, erinacerin-izoindolin-1-on típusú ketonok, erinaceolaktonok, glikoproteinek, poliszacharidok, szterolok, B12 vitamin-laktonszármazékok és illékony anyagok.

Az erinacinek közé tartozó erinacin A, ami egy diterpén vázas molekula és a gombafonálból (micélium) izolálják. Tajvani kutatók eredményei alapján az erinacin A gyulladáscsökkentő és idegsejt védő (neuroprotektív) hatást fejtett ki ischaemia reperfúziós patkányagymodellben.

Meg kell még említsem, hogy a süngomba a különböző zsírsavakban (pl. az esszenciális linolénsavban is) rendkívül gazdag! Szintén bőségesen tartalmaz a süngomba magnéziumot, foszfort, valamint vas-, réz- és cinknyomelemeket. 100 gramm süngomba eredetű zsíros anyagban a 30 grammot is meghaladja a linolénsav-tartalom!

Feltehetően a számos hasznos anyag összessége által kifejtett antioxidáns, neuroprotektív, gyulladáscsökkentő és ezzel összefüggő fájdalomcsillapító hatás egymást erősítő (szinergista) hatásai állnak – máig ismeretlen okként – az említett kedélyjavító hatás hátterében. A Naja Forest Süngomba 100%-ban és koncentrált formában tartalmazza a gomba hatóanyagait.

Az elengedhetetlen zsírsavak

Az esszenciális zsírsavak fogyasztása fenntartja az emésztőrendszer egészségét és igen fontos szerepet játszik az agyi funkciókban. Az Omega-olaj az emésztési folyamatot segíti, védi a gyomrot a gyulladástól és magától az irritábilisbél-szindrómától is. A növényi eredetű élelmiszerek közül a kendermagolaj optimális arányban tartalmazza az omega–6, omega–3 zsírsavakat.

Emésztőenzimek

Egy tanulmány szerint az emésztőenzimek segítenek az irritábilisbél-szindróma kezelésében. Számos kutató szerint az IBS-ben szenvedőknél az emésztőenzimek szintje alacsony. Emiatt az élelmiszerek teljes lebontása nem működik megfelelően, az étel túl gyorsan halad át a vastagbélen. Az ételt ezután a bélben levő baktériumok megtámadják, ami puffadást és kellemetlen érzést okoz. Ezért javasolt az irritábilisbél-szindrómával küzdőknek emésztő enzimet magukhoz venniük, segít helyreállítani az enzimek egyensúlyát a szervezetben. Erre ad természetes segítséget a papaya. A papaya jól ismert emésztést segítő tulajdonságáról. A papain az egyetlen enzim, amely hatékonyságát nem befolyásolja a belekben uralkodó aktuális kémhatás. A legtöbb enzimünkkel ellentétben savas pH-jú környezetben és akár gyomorsav hiányában is működik. A papaya rendszeres fogyasztásával a kiadós étkezések utáni kellemetlen teltségérzet és puffadás is megszűntethető.  

A belek hosszú távú egészsége szempontjából a relaxáció mellett lényeges a testmozgás is. A mozgással levezethető, csökkenthető a stressz, illetve az állóképességet fejlesztő sportok során fellépő fel-le irányú mozgás hatására a béltartalom lefelé továbbítódik, ami megrövidíti a bélpasszázs idejét. Így főképp azoknak lehet látványosan javítani az állapotán, akik székrekedésben szenvednek.

Számos tudományos tanulmány bizonyítja, hogy a rendszeres testedzés csökkenti az emésztőszervrendszerben kialakuló szervi betegségek kockázatát is. A testmozgás és a belek egészsége között fennálló kapcsolat a biológiai mechanizmusok szabályozása révén valósul meg. Erre jó példa a hormontermelődés, javul a fizikai aktivitás hatására, és fontos szerepet játszik az emésztésben is.

Ezen betegek körében fontos a bélflóra probiotikumokkal való helyreállítása is. A búzafű a hasznos baktériumok egyensúlyának helyreállítása révén segít visszaállítani a természetes bélflórát. A bélben található bolyhokat felszabadítja a lerakódott méreganyagoktól, így javítva a táplálék felszívódását.

Szabó Nikolett

tudományos kutató

Fotók és Forrás: Naja Forest