Pajzsmirigy alulműködés és túlműködés
A pajzsmirigybetegség esetén a gyógyszeres kezelés mellett a beteg is sokat tehet állapotának javulásáért. Tudatos odafigyeléssel és étrendi változtatásokkal a terápia hatékonysága növelhető. A gyógygombák ebben is segítségünkre lehetnek.
Az európai lakosság körében a pajzsmirigy betegségei népbetegségnek számítanak, mivel a teljes lakosságban a csökkent működés 4,4%-ban, a fokozott működés 1,4%-ban fordul elő. A betegség a páciens panaszainak kikérdezése, vérvizsgálat és fizikai vizsgálat, esetleg pajzsmirigyultrahang segítségével diagnosztizálható.
Nem megfelelően működő pajzsmirigy esetében a beteg tünetei gyógyszerek segítségével, a hormonszint beállításával kezelhetők. Emellett azonban javasolt néhány életmódbeli változtatást is bevezetnünk a panaszok enyhítésére.
A pajzsmirigybetegség okai
- Autoimmun betegség (leggyakoribb) következménye: a legtöbb pajzsmirigyproblémát az autoimmun betegségek okozzák, amelyek során nagy mennyiségű immunsejt és limfocita termelődik, amik a pajzsmirigy sejtjeit megtámadják, roncsolják. Öröklött hajlam (anyai ágon öröklődik).
- Jódhiány (jódhiányos strúma vagy golyva).
- Nőknél menopauza környékén is gyakorivá válik.
- Aki inzulinrezisztenciában szenved, azoknál gyakrabban alakul ki pajzsmirigy alulműködés.
Fogalomtisztázás
Autoimmun betegség:
Az autoimmun betegségek azokban az esetekben alakulnak ki, amikor az ember saját immunrendszere nem tud különbséget tenni a saját és nem saját között, és a szervezet megtámadja saját egészséges sejtjeit. Jelenleg több mint 80-típusú autoimmun betegség ismert, melyek leggyakrabban gyulladás, fáradtság, izomfájdalom és általános fájdalom formájában jelentkeznek. Érdemes tudnunk, hogy az autoimmun betegségek jelenleg még orvosilag nem kezelhetők, de a tünetek szépen csökkenthetők. Az eddigi kutatások már kiderítették, hogy autoimmun betegségek esetében a T1-helpersejtek mennyisége csökken, míg a T2-helpersejtek mennyisége növekszik, azaz túlműködik az immunrendszer. Ismertek olyan anyagok is, melyek képesek az immunrendszer működését a megfelelő irányba terelni, ezeket az anyagokat nevezzük biológiai válasz módosító anyagoknak, ilyenek az egyes gyógygombák.
A gyógygombák kiemelt figyelmet érdemelnek, ugynevezett adaptogén tulajdonsággal rendelkeznek, azaz mindig a megfelelő irányba képesek az immunrendszer működését befolyásolni.
Érdemes tudnunk, hogy az autoimmun betegségek jelenleg még orvosilag teljesen nem gyógyíthatók, de az eddigi tapasztalatok alapján a tünetek szépen csökkenthetők.
Amennyiben az atiTPO magas, akkor BIZTOS, hogy autoimmun pajzsmirigybetegségről beszélünk.
Pajzsmirigy túlműködés: Basedow Graves-kór.
Pajzsmirigy alulműködés: Hashimoto-thyreoiditis.
A Hashimoto-kór miatt az immunrendszer megtámadja és károsítja a pajzsmirigyet, amely olyan hormonokat termel, amelyek létfontosságúak a test funkcióinak összehangolásához. Azonban az ebből eredő gyulladás a pajzsmirigy alulműködését okozza, számos kellemetlen és potenciálisan gyengítő tünetet okozva.
Az alulműködés tünetei közé tartoznak a fáradtság, a lassúság, a fájdalom, az izommerevség, az ízületi duzzanat, a hideg kéz és láb, a székrekedés és a súlygyarapodás, a csontritkulás. Reggelente fejfájás jelentkezhet, amely a nap folyamán megszűnik. A bőr szárazzá válik, de ez jellemző lehet a fejbőrre is, a hajszálak elvékonyodnak és még a szemöldök is kihullhat, elvékonyodhat.
A Hashimoto-betegség is okozhatja az LDL-koleszterinszintjének a növekedését, amely jelentősen megnöveli a szívbetegség kialakulásának kockázatát. De a Hashimoto-kór káros hatásai messze túlmutatnak a fizikai tüneteken. A Hashimoto-thyreoidist okozhat depressziót, fáradtságot, úgynevezett agyi ködöt, motiváció hiányát, memóriavesztést és a szokásosnál jóval lassabb, másabb mentális képességeket. Ezek pedig előidézhetik, felgyorsíthatják az agyi degeneratív betegségeket, például az Alzheimer-kórt.
Kapcsolat a Hashimoto-kór és az agyi egészség között: a hipotireózis kialakulásán túl a Hashimoto-kór súlyos következményekkel járhat az agy egészségi állapotára nézve, ugyanis különféle agyi degenerációkat okozhat.
Gyógygombák szerepe a pajzsmirigy működésének szabályozásában:
A betegség kezelésére a gyógygombák önmagukban nem elegendőek, mivel mindenképpen szükség van a pajzsmirigy hormonképzését gátoló gyógyszeres kezelésre is. Azonban az orvosi kezelés elősegítésére, valamint a kísérő tünetek csökkentésére a gyógygombák kiválóan alkalmazhatóak.
A betegség kezelése több lábon áll. Az egyik legfontosabb feladat az, hogy a beteg tisztában legyen azzal, hogy életvitele, stresszes életmódja és táplálkozása milyen hatással van a pajzsmirigyére. Emiatt a kezelésnek része az életmódbeli és a dietetikai tanácsadás.
Első körben ahhoz, hogy bármilyen pozitív változást elérjünk, csökkenteni kell a gyulladásos folyamatokat. Ehhez javasolom fogyasztani a mandulagomba és reishigomba kombinációját tartalmazó Naja Forest N3 folyékony kivonatot. A reishigomba természetes gyulladáscsökkentő hatóanyagokat tartalmaz, mely az immunrendszeri gyulladás csökkentése miatt fontos, továbbá növeli a vér oxigénszállító kapacitását, így több oxigén jut az egyes szövetekbe és szervekbe, így gyorsabban következnek be a regenerációs folyamatok is. A mandulagomba pótolja az immunrendszer számára hiányzó vegyületeket, segít szabályozni az immunrendszer működését. A készítményt naponta 5 ml-es dózisban kell fogyasztani.
Naja Forest N6 (Cordyceps méhpempővel): a hormonrendszer működésének szabályozása szempontjából fontos. A készítményt naponta 5 ml-es dózisban kell fogyasztani.
Naja Forest Shiitake: a szelénpótlás miatt fontos. A készítményt naponta 5 ml-es dózisban kell fogyasztani.
A 3-féle készítményt a gyorsabb hatás elérése érdekében érdemes együttesen fogyasztani.
A megfelelő étrend mellett a kiegyensúlyozott életvitel is nagy szerepet játszik a pajzsmirigy épségének a megőrzésében.
A pajzsmirigybetegek diétája:
Jód
A pajzsmirigy a fogyasztott ételek jódtartalmát felhasználva állítja elő a pajzsmirigyhormonokat. A nem megfelelő jódfogyasztás a hormonszint felborulásához vezethet, amely az egész szervezet egészségére kihathat. Azonban arra figyeljen oda, hogy ne fogyasszon túl sok jódot sem, mert az szintén pajzsmirigyproblémákhoz vezethet. Bár a természetes étrenden a túl sok jód fogyasztása nem reális veszély. Algakészítmények, tenger gyümölcsei: tőkehal, kagyló, lazac, szardínia.
Szelén
A szelén a T3-hormon megfelelő előállításáért és működéséért felelős. Szelént tartalmazó ételek a tengeri sügér, a tonhal, a shiitake-gomba, a ráfélék, a dió, a tonhal, a napraforgómag, a szójabab.
Cink, réz és vas
Ezek a nyomelemek elengedhetetlenek a megfelelő pajzsmirigyműködéshez. Az alacsony cinkszint alacsony THS-szintet okoz. A réz a T4-hormon előállításához elengedhetetlen, a vashiány pedig nem megfelelő pajzsmirigyműködéshez vezethet. Ennek elkerülése érdekében fogyasszon borjúmájat, gombát, petrezselyemgyökeret és spenótot minél gyakrabban, lehetőleg naponta.
Cink: szardínia, szójabab, dió, napraforgómag, brazildió, pekándió, mandula, sárgaborsó, gyömbérgyökér, juharszirup, teljes kiőrlésű gabonák.
Réz: rákhús, osztriga, homár, mogyoró, napraforgómag, bab (fehérbab, csicseriborsó, szójabab), árpagyöngy, paradicsomszósz, étcsokoládé.
Vas: osztriga, kagyló, spenót, lencse, szójabab, fehérbab, tökmag.
Omega–3 zsírsavak
Ezek az esszenciális zsírsavak szintén elengedhetetlenek a megfelelő pajzsmirigyműködéshez, emellett a sejtek a pajzsmirigyhormon-befogadó képességét javítják. Omega–3-hoz halolaj, szardínia, lazac, lenmag, szójabab és garnélarák fogyasztásával juthat. A növényi eredetű élelmiszerek közül a kendermagolaj optimális arányban tartalmazza az Omega–6, Omega–3 zsírsavakat.
Ha ételeit kókuszolajjal készíti, javítja szervezete anyagcsere-folyamatait és segíti a fogyást. Ez az olajban található zsírsavláncnak köszönhető.
Antioxidáns vitaminok és B-vitaminok
Az A-, C- és E-vitaminok magas antioxidáns-tartamuknak köszönhetően megszüntetik az oxidatív stresszt, amely káros hatással lehet a pajzsmirigyre. B-vitaminban gazdag ételeket szintén mindenképp fogyasszon. A-, C- és E-vitaminban gazdag a tojás, a halfélék, a tengeri ételek, az alma, a narancs, a kajszibarack, a görögdinnye, a répafélék, a spenót, a borsó, a paradicsom, a datolya, a burgonya, a hüvelyesek, a magvak, az eper, a citrusfélék és a teljes kiőrlésű gabonák. B-vitaminban gazdag a sertéshús, a zöld levelű zöldségek, a tojás, a hüvelyesek, a kagylók, a búzacsíra, a mandula, a borsó, a pekándió és a teljes kiőrlésű gabonák.
Érdemes mindennap elfogyasztani egy almát és céklát lereszelve.
Szabó Nikolett
tudományos kutató
Fotók és forrás: Naja Forest