Új jelszó kérése


FODORMENTA /MAMA DROG/ 40 g

FODORMENTA /MAMA DROG/ 40 g
218 Ft
Étvágyjavító, emésztés serkentő, görcsoldó és szélhajtó hatása miatt használja.
 • Latin neve: (Mentha crispa )

  A fodormenta népies neve: köményes menta, kerti menta  Fodormenta leírása:

  A levelek csupaszak, vagy csak erekben szőrözöttek, ülők, hosszúkás-tojásdadok, vagy lándzsásak, legtöbbször a levél közepénél kiszélesedők, zöldek. Levele ráncos és fogazott. A virágok kicsik, halvány ibolyakékek vagy fehérek. Hosszú végálló fürtbe tömörülnek.

  Az ajakosvirágzatúak (Labiatae) családjába tartozik. Vízpartokon, nedves réteken előforduló évelő növény. Kertekben jól termeszthető. Íze kellemes, mentolos.  Hogyan gyűjtsük a fodormenta gyógynövényt?

  Gyógyászati célokra a növény száráról lefosztott leveleit hasznosítják. Gyűjtési ideje a nyári hónapokra (június-augusztus) esik.  Fodormenta hatóanyagai:

  "Illóolaj ""tipikus fodormenta ízanyagot adó"" dihidrokuminalkohol- és dihidrokarveol-acetáttal, főkomponensként karvonnal, nem tartalmaz mentolt; ajakosokra jellemző cseranyagok, flavonoidok."

  Milyen vegyületeket tartalmaz a Fodormenta?

  A növényi drog illóolajat (karvont, karveolt), cseranyagokat, flavonoidokat tartalmaz.  Fodormenta felhasználása:

  A népi gyógyászat étvágyjavító, emésztés serkentő, görcsoldó és szélhajtó hatása miatt használja. Az illóolajat megfázás elleni inhaláló- és bedörzsölőszerekhez is használják. Szájvizek és fogkrémek gyakori alkotórésze. Íze enyhén pikáns, csak finoman hűsítő.  Tea: 3 dl forrásban lévő vízzel forrázzunk le 2 teáskanálnyi összeaprított fodormentalevelet, majd 5 perc elteltével szűrjük le.

  Olaj: Jó görcsoldó, szélhajtó hatású.

  Fűszerként: Ízletes fodormenta szósz készíthető belőle, mely a báránysültnek különösen pikáns ízvilágot kölcsönöz.  Káros mellékhatása nem ismert.  Érdekesség a fodormentáról.

  Illóolaját az illatszer- és élelmiszeripar fogkrémek, szájvizek, szappanok, samponok, rágógumik íz- és illatösszetevőjeként hasznosítja. Bizonyok források szerint a világ mentoltermelése évente 100 tonna körüli kristályos anyag.
 • Vonalkód 
  5998534500408
  Vonalkód
  5998534500408
  ÁFA kulcs
  5
  Cikkszám
  50000239