A lencse az egyik legérdekesebb hüvelyes növény. Proteinben ez a leggazdagabb. Emellett rostokban és ásványi anyagokban is igen gazdag, főként vas- és magnéziumtartalma magas. Ezzel szemben kevés B-vitamint tartalmaz. A lencse a kutatások szerint igen gazdag antioxidáns vegyületekben, melyek a szabad gyökök megkötése révén fontos szerepet töltenek be a betegségmegelőzésben.
Tápanyagtartalom:
100g-ban átlagosan (kJ / kcal) 1342/ 321
Fehérje (g / 100 g) 23,5
Szénhidrát (g / 100 g) 50,8
Zsír (g / 100 g) 1,4
Ásványi anyagok: kálium, kálcium, vas, foszfor, magnézium, nátrium
Vitamin: B1, B2, B6
Jótékony hatással van: egészségvédő, immunrendszer erősítő, béltisztító
Felhasználása: Felhasználható salátákhoz, levesekhez, köretekhez, csíráztatáshoz. Főzési ideje kb 20-30 perc. Köménymaggal, szerecsendióval ízesíthetjük.