Új Jelszó Kérése

Kategóriák

Fizetési megoldás

Simple



XILIT TERMÉSZETES ÉDESÍTŐSZER NYÍRFACUKORBÓL 500 g

XILIT TERMÉSZETES ÉDESÍTŐSZER NYÍRFACUKORBÓL 500 g
1 337 Ft1337
Természetes édesítőszer, melyet alacsony glikémiás index és alacsony energiatartalom jellemez. Tartósítószert nem tartalmaz. Növényi alapú,
mellékízmentes cukorhelyettesítő készítmény.
  • A xilit egy biztonságos és természetes édesítőszer, egy édes kristályos szénhidrát, a cukor és a mesterséges szerek mellékhatásai nélkül. A hagyományos kristálycukor 1:1 arányban kiváltható vele. Szerkezete és íze miatt szinte minden felhasználási területen remek alacsony kalóriatartalmú természetes cukorpótló.

    A természetben szinte minden gyümölcsben és zöldségben előfordul, de 5-10 mg-ot a szervezetünk is előállít belőle naponta. Mellék- és utóíze nincs. A xilit kukoricacsutkából és nyírfakéregből származik. A kukoricacsutka rostjaiból almasav segítségével, illetve különböző baktériumkultúrák fermentálásával (erjesztésével) xilitet nyernek, amit szárítanak és őrölnek.

    Nem tartalmaz kukoricafehérjét vagy más, kukoricában található allergén anyagokat, mert nem a kukoricaszemből készül.

    A xilitet a tudomány 115 éve ismeri. Emil Herman Fischer és Rudolf Stahel Németországban, valamint M. G. Bertran Franciaországban egymástól függetlenül fedezték fel, de potenciális előnyei egy pár évtizeden keresztül még rejtve maradtak. A II. Világháború alatt a cukorhiány miatt megindult a cukorpótlók, édesítőszerek kutatása, de amint a háború véget ért, a cukorhiány is a múlté lett. Így a xilit iránti igény is alábbhagyott. A xilit édesítőszerként való alkalmazásának gátat szabott annak költséges előállítása is. Az 1960-as évektől kezdődően újraéledt az érdeklődés a xilit iránt, amikor is szakemberek elkezdték felismerni és alkalmazni a xilit komoly egészségügyi és diétás előnyeit. A xilitet az 1970-es években elsősorban főleg cukorbetegek étrendjében alkalmazott édesítőszerként használták.

    A cukorhoz képest a xilit kalóriatartalma 40 százalékkal, szénhidráttartalma pedig 75 százalékkal kevesebb.

    A xilit glikémiás indexe igen alacsony, mindössze 7. Ez segít a vércukorszintet egyenletesen alacsonyan tartani, és segíthet a túlevés és az elhízás problémáját megoldani. A xilit a szervezetben lassan szívódik fel és alakul át, ezért segíti a jóllakottság érzését és csökkenti a túlevés veszélyét. Az alacsony kalóriatartalma pedig hozzájárulhat a sikeres fogyáshoz. Cukorbetegeknek pedig az egyik legnagyszerűbb megoldás lehet arra, hogy a süteményekről, édességekről ne kelljen lemondaniuk.

    A Glikémiás indexet (GI) eredetileg a cukorbetegek vércukorszintjének mérésére fejlesztették ki. Az index egy viszonyszám, azt mutatja, hogy egy adott élelmiszerben lévő szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel a szervezetben és mekkora vércukor emelkedést idéz elő. Minél alacsonyabb a táplálék GI értéke, annál kevesebb glükózt juttat a véráramba, így a szervezetbek is kevesebb inzulint kell termelnie ahhoz, hogy a glükóz eljusson a sejtekhez.

    Minél kevesebb inzulin termelődik, annál kevesebb zsírt raktároz el a szervezet.

    Lúgos kémhatású, ezért a Candida diétán lévők is bátran fogyaszthatják, hisz a cukorral ellentétben, nem nyújt táptalajt a gombáknak.

    A xilit a szájápolásban is rendkívül hatékony, mert 5 szénatomos szerkezetét a baktériumok nem képesek lebontani, így nem tudnak kialakulni a fogszuvasodást előidéző savak a szájban. A szájban tenyésző baktériumok ezzel az öt-szénatomos cukorral érintkezve elveszítik a fogak felszínéhez való tapadás képességét is. Xilites rágógumi használatával, csökken a fogakat rontó savak mennyisége és megakadályozza, hogy a lepedélk lerakódhasson a fogzománcon a következő fogmosásig, fogápolásig. A fogkő pedig könnyebben ledörzsölhető a fogakról és kiöblíthető a szájból. Ráadásuzl a xilit, segíti az ásványi anyagok visszaépülését a fogzománcba.

    A xilit korlátlanul fogyasztható, szinte teljességgel kiváltható vele a cukor, de mivel molekuláris szerkezete eltér a cukorétól, így az élesztőt nem bontja le, ezért kenyér és kelt tészták készítésére önmagában nem alkalmas. Ugyanezen oknál fogva a Xilit nem kristályosodik, ezért kemény cukorka sem készíthető belőle.

    A xilit fogyasztásához rövid hozzászoktatási időszak szükséges, mert arra érzékeny egyéneknél enyhén hashajtó hatású lehet. Gyermekek esetén a hashajtó hatás küszöbértéke kb. 4-5 dkg, felnőttek esetében pedig 15-20 dkg naponta.
  • Vonalkód 
    5999884171263
    Vonalkód
    5999884171263
    ÁFA kulcs
    27
    Cikkszám
    25009069
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.