Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű fukcionalitáshoz marketing jellegű cookie-kat engedélyezhet, amivel elfogadja az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
9 999 Ft-tól ingyenes szállítás
Akár 2-3 napos szállítási
Több, mint 6000 termék
Kapcsolat:
+36 (20) 439 4366
info@internetpatika.hu
9 999 Ft-tól ingyenes szállítás
Akár 2-3 napos szállítás
Több, mint 6000 termék
Kapcsolat:
+36 (20) 439 4366
info@internetpatika.hu

XILIT TERMÉSZETES ÉDESÍTŐSZER NYÍRFACUKORBÓL 1000 g

2 719 Ft
25009070
+
A xilit egy biztonságos és természetes édesítőszer, egy édes kristályos szénhidrát, a cukor és a mesterséges szerek mellékhatásai nélkül. A hagyományos kristálycukor 1:1 arányban kiváltható vele. Szerkezete és íze miatt szinte minden felhasználási területen remek alacsony kalóriatartalmú természetes cukorpótló.

A természetben szinte minden gyümölcsben és zöldségben előfordul, de 5-10 mg-ot a szervezetünk is előállít belőle naponta. Mellék- és utóíze nincs. A xilit kukoricacsutkából és nyírfakéregből származik. A kukoricacsutka rostjaiból almasav segítségével, illetve különböző baktériumkultúrák fermentálásával (erjesztésével) xilitet nyernek, amit szárítanak és őrölnek.

Nem tartalmaz kukoricafehérjét vagy más, kukoricában található allergén anyagokat, mert nem a kukoricaszemből készül.

A xilitet a tudomány 115 éve ismeri. Emil Herman Fischer és Rudolf Stahel Németországban, valamint M. G. Bertran Franciaországban egymástól függetlenül fedezték fel, de potenciális előnyei egy pár évtizeden keresztül még rejtve maradtak. A II. Világháború alatt a cukorhiány miatt megindult a cukorpótlók, édesítőszerek kutatása, de amint a háború véget ért, a cukorhiány is a múlté lett. Így a xilit iránti igény is alábbhagyott. A xilit édesítőszerként való alkalmazásának gátat szabott annak költséges előállítása is. Az 1960-as évektől kezdődően újraéledt az érdeklődés a xilit iránt, amikor is szakemberek elkezdték felismerni és alkalmazni a xilit komoly egészségügyi és diétás előnyeit. A xilitet az 1970-es években elsősorban főleg cukorbetegek étrendjében alkalmazott édesítőszerként használták.

A cukorhoz képest a xilit kalóriatartalma 40 százalékkal, szénhidráttartalma pedig 75 százalékkal kevesebb.

A xilit glikémiás indexe igen alacsony, mindössze 7. Ez segít a vércukorszintet egyenletesen alacsonyan tartani, és segíthet a túlevés és az elhízás problémáját megoldani. A xilit a szervezetben lassan szívódik fel és alakul át, ezért segíti a jóllakottság érzését és csökkenti a túlevés veszélyét. Az alacsony kalóriatartalma pedig hozzájárulhat a sikeres fogyáshoz. Cukorbetegeknek pedig az egyik legnagyszerűbb megoldás lehet arra, hogy a süteményekről, édességekről ne kelljen lemondaniuk.

A Glikémiás indexet (GI) eredetileg a cukorbetegek vércukorszintjének mérésére fejlesztették ki. Az index egy viszonyszám, azt mutatja, hogy egy adott élelmiszerben lévő szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel a szervezetben és mekkora vércukor emelkedést idéz elő. Minél alacsonyabb a táplálék GI értéke, annál kevesebb glükózt juttat a véráramba, így a szervezetbek is kevesebb inzulint kell termelnie ahhoz, hogy a glükóz eljusson a sejtekhez.

Minél kevesebb inzulin termelődik, annál kevesebb zsírt raktároz el a szervezet.

Lúgos kémhatású, ezért a Candida diétán lévők is bátran fogyaszthatják, hisz a cukorral ellentétben, nem nyújt táptalajt a gombáknak.

A xilit a szájápolásban is rendkívül hatékony, mert 5 szénatomos szerkezetét a baktériumok nem képesek lebontani, így nem tudnak kialakulni a fogszuvasodást előidéző savak a szájban. A szájban tenyésző baktériumok ezzel az öt-szénatomos cukorral érintkezve elveszítik a fogak felszínéhez való tapadás képességét is. Xilites rágógumi használatával, csökken a fogakat rontó savak mennyisége és megakadályozza, hogy a lepedélk lerakódhasson a fogzománcon a következő fogmosásig, fogápolásig. A fogkő pedig könnyebben ledörzsölhető a fogakról és kiöblíthető a szájból. Ráadásuzl a xilit, segíti az ásványi anyagok visszaépülését a fogzománcba.

A xilit korlátlanul fogyasztható, szinte teljességgel kiváltható vele a cukor, de mivel molekuláris szerkezete eltér a cukorétól, így az élesztőt nem bontja le, ezért kenyér és kelt tészták készítésére önmagában nem alkalmas. Ugyanezen oknál fogva a Xilit nem kristályosodik, ezért kemény cukorka sem készíthető belőle.

A xilit fogyasztásához rövid hozzászoktatási időszak szükséges, mert arra érzékeny egyéneknél enyhén hashajtó hatású lehet. Gyermekek esetén a hashajtó hatás küszöbértéke kb. 4-5 dkg, felnőttek esetében pedig 15-20 dkg naponta.
Vonalkód:
5999884171270

Ajánlott termékek

1 686 Ft
4 039 Ft
Megtakarítás 4%
9 230 Ft 8 854 Ft
Megtakarítás 5%
12 199 Ft 11 589 Ft