Az E-vitamin (más néven tokoferol) egy zsírban oldódó, különösen nagy fontosságú antioxidáns vitamin. Könnyen oxidálódik, napfény, vagy levegő hatására károsodhat.
Miért fontos?
Az E-vitamin jótékony hatású lehet az ideg- és keringési-rendszerre, a bőr- és a haj állapotára, javítja a sebgyógyulást, és a szexuális életminőséget is kedvezően befolyásolhatja.
Ez a sokoldalú vitamin nélkülözhetetlen szerepet tölt be az oxidációs folyamatokban. Napjaink civilizációs életvitele, a stressz, a szennyezett levegő, a dohányzás az élelmiszer-adalékok, a sok telített zsiradék fogyasztása alaposan próbára teszik szervezetünket...
Mi is az az oxidáció, és miért káros a sok szabadgyök?
Az élethez szükséges energiát a táplálékok elégetésével nyerjük. Ezeket nevezzük oxidációs folyamatoknak. A táplálékok oxidációja során természetes úton is keletkeznek szabadgyökök, melyeket a jól működő szervezet közömbösíteni tud. A szabadgyök-képződés mértékét jelentősen befolyásolják az életmódbeli-, és a környezeti tényezők.
Sejtjeinkben a részecskék páros számú elektronokból álló kötésekkel kapcsolódnak össze. Ez adja a molekula stabilitását. Vannak azonban olyan molekulák, melyek páratlan számú elektront tartalmaznak. Ezeket hívjuk szabadgyököknek. Nagyon labilisak, és úgy törekszenek a stabil állapotra, hogy mindenhonnan elektront próbálnak rabolni, károsítva ezzel a körülöttük lévő szöveteket. Leginkább a sejtfalak molekulái vannak a veszélynek kitéve, mert nagyon sérülékenyek, és egy ilyen "akció" során könnyen elveszítik elektronjukat. A sejtfal károsodására a sejt széteshet, így károsodnak a szövetek.
Antioxidáns védelem
Az antioxidáns vitaminok különböző hatásmechanizmussal védik meg szervezetünket a szabadgyököktől: egyesek átadják hidrogénjüket, így stabilizálva a "gyökállapotot", egy kevésbé reaktív vegyületet képeznek. Mások feláldozzák magukat az oxidácóra, vagy egyéb antioxidánsokat regenerálnak.
Antioxidáns tulajdonsággal bíró vitaminok a C-vitamin, az A-vitamin előanyaga: a béta-carotin, illetve az E-vitamin.
Mindegyik nagy hatékonyságú védelmi szerepet tölt be a saját posztján (immunvédekezés, sejtfal-védelem, szabadgyökök)
Szervezetünk nem képes előállítani ezeket a vitaminokat, ezért kizárólag külső forrásból tudjuk fedezni a szükségletet. Táplálékunk E-vitamin mennyisége nagyjából attól függ, mennyi, és milyen minőségű zsiradékot tartalmaz. A telítetlen növényi olajok nagymértékben tartalmazzák. Gazdag E-vitamin forrást jelentenek a csíráztatott magvakból hidegen sajtolt olajok, az olajos magvak és a teljes kiőrlésű gabona-félék. Ezekből a táplálékokból a megfelelő E-vitamin mennyiség elfogyasztása azonban problémát okozhat magas kalóriatartalmuk miatt. Érdemes ezért étrend-kiegészítő pótlást alkalmazni.
A Vitamin Station természetes E-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítője védelmet nyújthat sejtjeinknek a káros oxidatív folyamatokkal szemben, így számos betegség kialakulásának kockázatát csökkenthetjük.
Túladagolásból eredő betegségét nem ismerjük.
Hatóanyagok:
E-vitamin: 67 mg - 100 IU
Nincsenek bejegyzések
© 2024 Internetpatika Kft.