12.999 Ft-tól ingyenes szállítás
Akár 2-3 napos szállítás
Több, mint 6000 termék
Kapcsolat:
+36 (20) 439 4366
info@internetpatika.hu

Útmutatók a helyes napozáshoz

A napfény földünk éltető eleme. Nekünk is ugyanúgy fontos, mint a földünknek a napsugár élettani és biológia hatása. Napozni jó, napfürdőzni kell! A napfény javítja immunrendszerünk működését, segíti a bioritmusunk kialakulását és sokszor jó kedvre derít minket.

Már 5–10 perc napozás beindítja a szervezet D-vitamin-termelését, ami elengedhetetlen a kalcium beépüléséhez a csontokba, a fogakba egyaránt. A rákkutatók szerint a fényhiányos északon gyakrabban betegszenek meg az emberek bél-, hasnyálmirigy- és mellrákban, mint a napfényes délen. Ebben a D-vitamin-hiány bizonyított szerepet játszik, mivel a D-vitamin a napfény hatására termelődik a bőrünkben. A napfény energiájának hiánya gyermekeknél angolkórt, a csontok ásványianyag-tartalmának csökkenését okozza. A XX. század elején igencsak gyakoriak voltak azok a gyermekbetegségek, amikben főleg a csontok fejlődése, növekedése szenvedett zavart, ezért azok eldeformálódtak. Ismert számos olyan bőrbetegség is, amely a napfény hatására javul és a betegek panaszai jelentősen csökkennek. A pattanásos bőrűek és az ekcémás betegek egy csoportja is megtapasztalhatja a nyári napfény jótékony hatását. Pikkelysömör esetén ugyancsak jól kihasználható a napfény gyógyító hatása.
Persze a napozás is addig kellemes és egészséges, amíg a szabályokat betartjuk. Ellenkező esetben a bőrünket alaposan megkárosíthatjuk és könnyen rosszindulatú elváltozások jelentkezhetnek rajta.
A szakemberek szerint az UVA-sugárzás felelős a barnulásért, a nagyobb energiájú UVB-sugárzás pedig a napégésért. A visszaverődő fény pedig ezeket a sugárdózisokat megsokszorozza. Ha mértékletesen napozunk, akkor egyenletes barnulást érhetünk el, és megelőzhetjük a leégést. Számolnunk kell azonban azzal, hogy az UVA-sugarak mélyen behatolnak a bőr alsóbb rétegeibe, és jelentős szerepet játszanak a bőr idő előtti öregedésében és a korai ráncok kialakulásában.

Fontos a helyes fényvédelem!
Mindenkinek szüksége van fényvédelemre! Ma már bárki megtalálhatja a bőrtípusának és az életkorának megfelelő fényvédő termékeket. A napkrémek alkalmazása elengedhetetlenül fontos, hiszen az elmúlt évtizedek kutatásai is azt igazolják, hogy az ultraibolya-sugárzás jelentős szerepet játszik a napsütés okozta betegségek, így a bőrrák kialakulásában is. Napvédelem nélkül a káros sugarak mélyre, egészen a bőr irharétegéig hatolhatnak, ahol sejtkárosodásokat okozhatnak. Az UV-sugárzás felhős napokon is erős lehet, mivel a felhők visszaverik a sugarakat a Föld irányába, ezért ilyenkor is gondoskodni kell megbízható védelemről.
Fontos, hogy mindig a bőrünknek és a nap erősségének megfelelő fényvédő krémeket válasszunk. Minél világosabb a bőrünk, annál nagyobb a veszélye, hogy gyorsabban leéghetünk. Így a napozás időtartalmát lassan és fokozatosan növeljük, természetesen a megfelelő napozószerek használata mellett.
A jó fényvédők elnyelik vagy visszaverik az UV-sugárzást, a faktorszámuk pedig megmutatja, hogy mennyi ideig képesek védelmet biztosítani. Persze mindez csak akkor biztonságos, ha a napozás előtt fél órával kerülnek fel a bőrre, illetve fél óra elteltével újra használjuk azokat. Ha vízben tartózkodunk, vagy éppen sportolunk – amely fokozott izzadást vált ki –, akkor rendszeres időközönként megismételve újra fel kell vinni a krémet a bőrre, még akkor is, ha vízálló változatot választunk.
Azzal is számolnunk kell, hogy sok termék sajnos allergiát okozhat, így érdemes alapos körültekintéssel választani a kínálatból.
A legerősebb UVB-sugárzás 11 és 15 óra között a legnagyobb. Ekkor vagyunk a legjobban a sugárzás hatásainak kitéve. Lehetőleg ezt az időszakot ne a szabadban töltsük, de ha mégis úgy alakul, akkor még fokozottabban védekezzünk! Napszemüveggel, napsapkával vagy kendővel és a megfelelő magas faktorszámú fényvédő krémekkel óvjuk magunkat. Különös tekintettel kell lennünk az ajak érzékeny, vékony bőrére, így fontos fényvédő ajakápolót is használni.
A gyermekek számára szintén elengedhetetlen a kendő, a kalap vagy a napsapka, a világos színű póló és a napszemüveg, a korosztályuknak megfelelő fényvédők használata mellett. Mivel a csecsemők, a gyermekek bőre kifejezetten érzékeny, így jóval nagyobb figyelmet kell fordítani a tökéletes védelmükre!
Ügyeljünk a fényvédelemre azonban a napsugarakat visszaverő felületek mellett is!  Jó tudni, hogy a víz 100%-ban, a homok és a szikla 25%-ban veri vissza a sugarakat.

Kellemetlen napégés
A napégésnek több fokozata van, az enyhe bőrpírtól akár a másodfokú égési sérülésig, hólyagok megjelenéséig.
A fájdalom és a gyulladás a napozás után jelentkezik és 24 órán keresztül erősödik. A bőrtünetek mellett általános tünetek (fejfájás, hidegrázás, láz, hányinger) is jelentkezhetnek. Az égést követően az érintett bőrrész pár nap múlva teljesen lehámlik.
A leégett bőrterületre használjuk az égési sérülésekre kifejlesztett termékeket! Ezek jelentősen enyhítik a fájdalmat, hűsítenek, nyugtatják és gyógyítják a hámréteget.
Mivel a napozás kórosan befolyásolhatja az anyajegyeket, így érdemes azokat rendszeresen ellenőriztetni.

Fontos tippek!
Használjunk UV-szűrős napszemüveget a szemek megfelelő védelméért! Az UVA-sugarak gyakorlatilag akadálytalanul jutnak át a felhők és a szmog rétegein, de az ablaküvegen is áthatolnak. Amellett, hogy rákkeltő hatásuk van, felelősek a bőr korai öregedéséért, a napallergiáért, valamint szem- és retinakárosodást is okozhatnak. Éppen ezért használjunk UV-szűrős napszemüveget a szemek megfelelő védelméért!
Mindig viseljünk kalapot vagy kendőt a fejünkön, hogy megelőzhessük a napszúrás kellemetlen tüneteit!

Igyunk sok vizet, hogy szervezetünk megfelelően hidratált legyen! A nagy hőségben szervezetünk folyadékvesztése fokozott, éppen ezért fontos, az elvesztett folyadék pótlása. Fogyasszunk naponta 2–3 liter szénsavmentes vizet!

Napozás után alaposan zuhanyozzunk le, hogy megszabaduljunk a fölösleges naptejtől, bőrvédő olajoktól, majd kenjük be magunkat napozás utáni hidratáló testápolóval!


Egészségesen és fitten egész nyáron át

Ha már nyár, akkor éppen itt az ideje, hogy lendületbe hozzuk a testünket.  A forró napokon a legjobb mozgásformák a vízben végzendő gyakorlatok. A legelterjedtebb az úszás, de az úszás mellett a vízi torna is kiváló sport. A magas kalóriafelhasználás által ez a sportág fogyókúrának is megteszi, egyben pozitívan formálja az alakot. A vízitorna olyan panaszok esetén is biztonsággal végezhető, mint az ízületi elváltozások, a túlsúly és a visszeresség.  A lényege, hogy a gravitációt leküzdve, a víz ellenállásával állandó és folyamatos izommunkát igényelve, úgy mozgatja az izmokat, hogy közben az ízületeket védi a terheléstől, az izmokat pedig a túlfeszüléstől. A forró évszakban jótékony hatású a vízi gimnasztika. Ma már egyre több strandfürdő kínálja a sportolás lehetőségeit. A tréninget csípőig vagy mellig érő vízben végzik és még a túlsúlyos emberek számára is alkalmas, hiszen a víz csökkenti a terhelést.
 Számos vízben végzendő tornagyakorlat létezik, amelyek az ízületekre is jótékony hatásúak. A vízitorna segít megelőzni a porckopást, a kialakult artrózis esetén pedig képes a fájdalmat enyhíteni.
A vízi gimnasztika mellett még végezhetünk aerobicgyakorlatokat, biciklizhetünk és futhatunk is vízben.
Akik nem szeretik a vízben végzendő gyakorlatokat, választhatnak az alábbi mozgásformákból:

Stresszoldó jógagyakorlatok
A különféle jógagyakorlatok nagyon könnyen megtanulhatók és ráadásul azonnal alkalmazhatóak is. A napköszöntő jógagyakorlat kilenc testhelyzetből áll, melyeket törökülésben lehet elvégezni.

Fitball a hát és a has erősítésére
A hát és a hasizomzat erősítéséhez kiválóak a fitlabdával végzett gyakorlatok. Feküdjünk hassal a labdára, támaszkodjunk meg a lábainkon, és tartsuk egyensúlyban a testünket! Utána egyenesítsük ki a törzsünket és a kezünket tegyük a tarkóra!

Pilatesgyakorlatok
Ez a mozgásforma az egész test izomzatát megmozgatja, beleértve a test ún. „erőközpontjában” lévő belső izmokat is. A pilates segít a karcsúságunk megőrzésében és az izomzatunk feszesebbé tételében. Az egyenletes, fokozatosan felépített gyakorlatok kiválóan elősegítik az izomzatunk harmonikus egységként történő működését. A speciális légzéstechnikájával nemcsak a szervezet oxigénellátása növelhető, hanem a fizikai teljesítmény is jelentősen fokozható.

Kovács M. Dóra

 


 

 

HERBioticum Sun Max naptej SPF50+ 100+25ml AJÁNDÉK

 

Artroflex Plus kollagén peptid tartalmú étrend-kiegészítő kapszula 180 db + Gyógyulási napló

 

HERBÁRIA HERBAKIDS SOLAR SPF 50 GYERMEK NAPTEJ 200 ML

 

PEROZIN® fájdalomcsillapító krém 100ml

 

CBD Melegítő balzsam
26 g

 

Magyar Családi Balzsam Extra hűsítéssel 250 ml

  

HERBioticum After Sun testápoló kókuszolajos 200+50ml AJÁNDÉK
EQUILIBRA Extra Aloe Dermo-gél Aloe Verával (98%) 150 ml
Move on! kineziológiai szalag (tape) narancs színben 1 db

 

AHAVA Ásványi kézkrém AQUA,
100 ml
Hush & Hush Plant your day vegán fehérje por (402g) + Ajándék 2 mini Image Skincare fényvédő
KAQUN VÍZ
1500 ml

 

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Értékelje Ön is