12.999 Ft-tól ingyenes szállítás
Akár 2-3 napos szállítás
Több, mint 6000 termék
Kapcsolat:
+36 (20) 439 4366
info@internetpatika.hu

Újévi fogadalmak

Újévi fogadalmak

Az újév kezdete minden embert reménységgel tölt el, hiszen ki ne álmodna egy boldogabb, szebb jövőről. Az újrakezdés megszépíti a gondolatokat és egy újabb esélyt ad, hogy van remény a változtatásra. Sajnos mindannyian könnyen ragadhatunk bele a rossz szokásainkba, amiktől nem mindig könnyű megszabadulni. Szinte majdnem minden ember tesz valamilyen formában újévi fogadalmakat. Ennek ellenére úgy tűnik, hogy az első lelkesedés után sokan feladják és körülbelül csak az emberek 10%-a képes pár hónapnál tovább küzdeni a kitűzött célokért. A fogadalmak titka legtöbb esetben a sikeres életmódváltásban rejlik. A kérdés azonban az, hogy mennyire tudunk a már berögződött, helytelen viselkedési formákon változtatni, és hogyan hagyhatjuk magunk mögött mindezt?

Fontos, hogy a fogadalmak megtétele előtt tudatában legyünk annak, hogy mit is várunk az újévtől. Titkon minden ember azt szeretné, ha boldogabb és sikeresebb lenne és anyagilag is nagyobb biztonságot élvezhetne az egészséges életmód tökéletes betartásával.
A változás egy igazi nagy kihívás, amit nagyon erősen kell akarnunk. Komoly, időigényes dolog az eddigi rossz szokásaink egyik napról a másikra való felszámolása, aminek legtöbbször a velejárója az, hogy sokszor elgyengülünk, de el is bukhatunk. Ha azonban elég elszántak vagyunk, és valóban változtatni szeretnénk, akkor keményen őrizzük meg elszántságunkat és tartsuk be a kitűzött célokat!

Tippek a fogadalmak sikeres megvalósításához
1.    Először is fontos, hogy belássuk azt, hogy a változtatásra nagy szükségünk van. Ha például szeretnénk jó erőben, testi-lelki-szellemi egészségben hosszú ideig élni, akkor kezdjünk el tudatosan törődni magunkkal és készítsünk egy részletes tervet, amelyet követhetünk!
2.    Csak észszerű és elérhető feladatokat, célokat tűzzünk ki! Vegyük figyelembe egyéni adottságainkat is, és igyekezzünk a realitás talaján maradni, így elkerülhetjük a csalódást! Például egy hét alatt ne 5 kg leadására törekedjünk! Adjunk le csak ½ vagy 1 kg-ot, de azt minden héten tartsuk be!
3.    Örüljünk minden apró sikernek!
4.    Ismerjük fel azokat a külső és belső akadályokat, amelyek gátló tényezőként hathatnak ránk!
5.    Egyszerre csak egy dologra koncentráljunk, és amennyiben sikerült betartani, akkor jöhet a következő feladat!
6.    Csak olyan fogadalmat tegyünk, amit be is tudunk tartani!
7.    Fontos a fokozatosság elve. Aki például a dohányzásról vagy éppen az alkoholról szeretne leszokni, próbálja meg napról napra csökkenteni, majd a végén teljesen elhagyni a megszokott napi adagot! Ugyanez vonatkozik az egészségtelen ételekre, édességekre stb.
8.    Vonjuk be azokat a barátainkat is a fogadalmakba, akik hasonló problémákkal küzdenek! Együtt sokkal könnyebb lesz, mivel kölcsönösen segíthetjük, támogathatjuk egymást gyengeségeinkben.
9.    A fogadalmakat nem mindig kell az újév kezdetére összpontosítani. Bármikor változtathatunk a megrögzött rossz szokásainkon, ha valóban erősen akarjuk!

 

A hormonok a test titokzatos urai

 A 8 legfontosabb kérdés és válasz

Túlsúly, álmatlanság, depresszió – sok embert kínoznak, akik mindent megpróbáltak, hogy megszabaduljanak tőlük. Kevesen tudják azonban azt, hogy a szenvedéseik okát a hormonháztartásuk egyensúlyának felbomlásában kell keresniük. Segítségül az alábbiakban megtalálhatók a hormonokkal kapcsolatos legfontosabb kérdések és válaszok.


1. Hogyan működnek a hormonok?
A hormonok úgynevezett neurotranszmitterek, ami azt jelenti, hogy az idegekhez hasonlóan információkat továbbítanak. Velük ellentétben azonban sokkal hosszabb időre van szükségük hozzá. Egyeseknek csupán néhány percre, másoknak akár órákra is. A hormonok a test különböző mirigyeiben képződnek, majd bekerülnek a vérbe, így jutnak el a receptoros sejtekhez, azokhoz a speciális dokkolóhelyekhez, ahol az információk hasznosításra kerülnek.

2. Mindig ugyanaz a hormonkoncentráció a szervezetben?
A különböző hormonok koncentrációja a vérben ingadozik. A koncentráció éves ritmusban (tesztoszteron a férfiaknál), havi ritmusban (ösztrogén a nőknél), napi ritmusban (kortizon) alakul, de néhány órán belül is változhat.

3. Miért van szüksége a szervezetnek DHEA-hormonra?
A dehidroepiandroszteron (röviden DHEA) hormon a mellékvesében képződik. Ez az ösztrogén (női) és az androgén (férfi) szexuálhormonok előfokozata. A kutatók úgy vélik, hogy fontos szerepet játszik az öregedési folyamatban. Pozitívan hat a teljesítőképességre, az immunvédelemre, a gondolkodóképességre és a közérzetre egyaránt. A DHEA hiánya a szív-és érrendszeri megbetegedések magasabb kockázatát vonja magával.

4. Mi történik a változó korban?
Ahogy alábbhagy a petefészek működése, drasztikusan csökken az ösztrogén- és a progeszteronszint. A hormonok csökkenése éppúgy kihat a testi és lelki közérzetre, mint az anyagcserére, valamint a szív- és érrendszer működésére. Az ösztrogénhiány jelentkezésével egyidejűleg a bőr is megváltozik, szárazzá válik és hajlamosabbá a ráncosodásra. Sőt gyakran „elférfiasodik”, vagyis megerősödik a szőrzet, még az arcon is. A haj fénytelenné és élettelenné válik és sokszor hullani is kezd. A hormonhiány az általa meghatározott anyagcsere-változásokkal együtt járó betegségeket is kiválthat.

5. Hogyan hatnak az ösztrogén- és progeszteronhormonok?
A változás korának pozitív hatásai mellett egy idő óta ezen hormonok antiaging, vagyis fiatalító hatása is ismert. Mindkettő fokozza a kollagén termelését, így kedvezően hat a bőrre, az ízületekre és az izomzatra. Az ösztrogén pedig javítja a víz megkötését is a sejtekben, illetve serkenti a bőr vérkeringését.

6. Hogyan szabályozza a szervezet a hormonokat?
Ha egy mirigy helytelenül működik, a hormonszint rendkívül alacsony vagy magas is lehet a vérben. Ahhoz azonban, hogy a szervezet kifogástalanul működjék, minden hormonból pontosan meghatározott mennyiségnek kell a rendelkezésre állni. Ha például a hipotalamusz és az agyalapi mirigy megállapítja, hogy az általuk szabályozott hormonok valamelyike túl alacsony mennyiségben van jelen a szervezetben, akkor pontosan azt a hormont szabadítják fel. A hormon a vérkeringésen keresztül szétárad a szervezetben, így serkenti a megfelelő szervek működését. Mikor a hormonszint eléri a szükséges szintet, leáll a kiválasztásának a stimulációja.

7. Milyen szerveket befolyásolnak a hormonok?
Egyes hormonok csak egyes szervek működését befolyásolják, mások az egész testét. A TSH pajzsmirigy-stimuláló hormont például az agyalapi mirigy termeli és csak a pajzsmirigyre hat. Az inzulin a hasnyálmirigyben képződik és a cukor-, a fehérje- és a zsíranyagcserét befolyásolja.

8. Mit jelent a HPT?
A rövidítés hormonpótló terápiát jelent. De nem minden változás korában lévő nőnél alkalmazható a HPT. A szakemberek a mellrák, a trombózis vagy a szívbetegség magas kockázatával együtt élő nőket rendszerint lebeszélik a hormonokról, mert a kockázat a terápia időtartalmával együtt növekszik. Általában azt javasolják, hogy a változás kori tünetek erős jelentkezése és a hormonok alacsony adagolása mellett ajánlatos csak a HPT alkalmazása. Az alapelv, hogy csak nagyon keveset adjanak belőlük, kizárólag csak annyit, amennyi feltétlenül szükséges.

Hormontermelő szervek

Agyalapi mirigy
Az ACTH-hormont termeli, ami serkenti a mellékvesekéreg kortizolhormonjának a termelését és kiválasztását. Itt képződik az endorfin is, amely az idegrendszer működésének folyamataiban vesz részt.

Mellékpajzsmirigy
A mellékpajzsmirigy hormonjai szabályozzák a csontképződést és a kalcium-, valamint a foszforkiválasztást a vesén keresztül. Gátolják a kalcium felvételét a bélből és elraktározzák a csontokban.

Mellékvese
Az adrenalin- és a noradrenalin-stresszhormonok a mellékvese velőjében képződnek, a mellékvesekéregben pedig a vízháztartásban fontos szerepet betöltő aldoszteron képződik.

Hipotalamusz
Az ADH-hormon fontos szerepet játszik a test ozmozisnyomása és folyadékmennyisége szabályozásában. Az ADH serkenti a folyadék visszreszorbcióját a vese húgycsatornájából a vérbe.

Pajzsmirigy
A pajzsmirigy trijódtironin-tiroxin hormonja irányítja a növekedést, az érést és az anyagcsere sebességét. Emellett kalcitonint is termel, ami a parathormonnal szabályozza a kalciumháztartást.

Vesék
A vesékben képződik a fontos eritropoetinhormon. Ez szabályozza a vér természetes oxigéntartalmát és serkenti a vörösvértestek képződését.

Hasnyálmirigy
A hasnyálmirigy termeli a glukagont és az inzulint. A glukagon növeli, az inzulin pedig csökkenti a vércukorszintet.

Petefészek
A petefészekben képződik az ösztrogén. Az ösztrogén gyűjtőfogalom alatt a legfontosabb női nemi hormonokat értjük, melyekből több mint harmincféle létezik. Az ösztrogénhormon gyakran a víz fokozottabb tárolását okozza, de a nők nem feltétlenül ettől vállnak kövérekké. A DHEA-hormon fokozza a teljesítőképességet és fitté teszi a testet. A változás korában a nőknél erősen észrevehető a hormoncsökkenés.

Kovács M. Dóra

 


 

GARCINIA-ARANY 90 db

 

StarDiets SD36

 

DR.STEINBERGER 5 NAPOS FITNESS PROGRAM 5X750 ml

 

Lit-Control Up 60 db

 

Freetox® étrendkiegészítő Gyermekláncfűvel és csalánnal 250 ml

 

NORMOXIL csomag
3 x 30 db

  

Fedbond Pajzsmirigy- anyagcsere kapszula 60 db
Naja Forest FITT Body & Mushroom Shake 600 g
Inventor Glutamine ízesített narancs 420 g

 

Dia-Wellness CH-mínusz lisztkeverék 1000 gr
Fedbond – Cell Lite Drain Tea
INTERNETPATIKA ERITRITOL-ERITRIT természetes édesítőszer 1000 g

 

FEDBOND® EXPRESS COCO-CHOCO NOIR: étkezést helyettesítő, fehérje alapú, súlycsökkentő forró csoki turmixpor
Dia-Wellness Cukorhelyettesítő 1:4 0 kcal Új! 500 g
Bercoff Klember zsírégető l-carnitine pu-erh tea 30 g lime

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Értékelje Ön is