12.999 Ft-tól ingyenes szállítás
Akár 2-3 napos szállítás
Több, mint 6000 termék
Kapcsolat:
+36 (20) 439 4366
info@internetpatika.hu

Szájápolás – a szép és egészséges fogak titka

Nagyon sok felnőtt szenved fogínygyulladásban. A paradontitiszt sokan nem veszik komolyan, pedig a fogínytasakokban rejtőzködő baktériumok a testet egyszerre több helyen is megtámadják. Legvégül akár a fogak elvesztésével is fenyegetnek.


A paradontitisz a fogíny és a fogakat tartó egész szájszerkezet gyulladása. Egy normál fogínygyulladással ellentétben a paradontitisz esetében a gyulladás az álkapocsra is kiterjed. A betegséget a már meglévő fogínygyulladások és a nagy mennyiségű foglepedék okozza. A lepedék levándorol egészen a foggyökérig, így a páciens számára láthatatlanná, ugyanakkor eltávolíthatatlanná válik. Amennyiben a gyulladás továbbterjed, a fogíny egyre jobban visszahúzódik, és úgynevezett fogínytasakok alakulnak ki, melyekben összegyűlik az ételmaradék, és a baktériumok melegágyává válik.  Ha pedig a fogíny visszahúzódása tovább folytatódik, a fogak véglegesen kilazulnak. A paradontitisz lökésszerűen támad, és egy vagy egyszerre több fogat is érinthet. A foglepedékben lévő baktériumok aztán újabb gyulladásokat válthatnak ki.
A fogínygyulladás gyakran támadja meg a cukorbetegeket, akiknek gyengébb az immunrendszerük, ezért náluk sokkal könnyebb dolga van a baktériumoknak.

A fogínygyulladás tünetei:
A fogíny gyakori vérzése, enyhe nyomás az álkapocsban, kellemetlen szájszag. A látható jelek: masszív foglepedék és fogkő. Amennyiben már rágás közben is fájnak, illetve nagyon érzékenyek a fogak, akkor a gyulladás nagyon előrehaladott stádiumban van.
Következményei: a foglepedékben található baktériumok bekerülnek a véráramba és a test minden részébe, legrosszabb esetben a szívbe is eljuthatnak, ahol szívbillentyű-gyulladást okozhatnak.

Mi a teendő:
A szakértők folyamatosan arra figyelmeztetnek, hogy nem szabad engedni, hogy a csírák megtelepedjenek a szájban. A megelőzés mindennek az alapja. Fontos, hogy legalább naponta kétszer alaposan mossunk fogat! Ajánlatos mindenkinek fogköztisztító kefét is használni, e mellett fontos a szájzuhany, a fogselyem és a szájöblítők használata is. Ha mindezek ellenére is fogkő képződött, akkor fogorvoshoz kell fordulni, hogy a fogköveket minél előbb eltávolítsa. Amennyiben nincs panaszunk, akkor is ajánlatos évente kétszer a fogorvosi szűréseket felkeresni.
A baktériumok mellett a fog és az álkapocs helytelen állása szintén betegséggel fenyeget. Ilyenkor a szájüreg komplett izom- és ízületi rendszerének a működése összezavarodik, a végén a felső és az alsó állkapcsok már nem zárnak rendesen. A rágó- és arcizmok megfeszülnek és más izmokat is magukkal rántanak. Mindezek állkapocsfájdalmakat, fejfájást, szédülést, fülzúgást, valamint tarkó- és hátfájdalmakat válthatnak ki.
A fog és az állkapocs helytelen állása különösen akkor kritikus, amikor alvás közben a fogakkal összeharapnak. Az éjszakai fogcsikorgatók számára szerencsére már létezik gyors segítség, mégpedig egy speciális harapásemelő sín, amely megakadályozza a fogak érintkezését. A harapásemelő sín valójában egy rugalmas borítás, ami a fogazatra kerülve elnyeli a fogak összeszorításából származó erőket, ezáltal a rágóizmok kilazulhatnak, és megszűnik a csikorgatással járó hangjelenségek is. Szerencsés esetben maga a panasz is megszűnhet, de ettől függetlenül saját magunk is sokat tehetünk fogaink és szervezetünk egészségéért, ha megtanuljuk a megfelelő ápolást, és követjük a helyes életmódot.

Titkos veszély – gombák a testben

A gombák hozzátartoznak az életünkhöz és a testünkhöz. Fontosak, hiszen sakkban tartják a baktériumokat, de azonban ha túlságosan elszaporodnak, a legkülönfélébb tünetekkel kínoznak bennünket.
A nők többsége számára ismerősek a hüvelygombák, de gyakoriak a lábgombák, sőt a bélben is egyre inkább előretörőben vannak a mikózisok, vagyis a gombás betegségek.

Bél
A bélmikózist okozó többnyire egy élesztőgomba, a Candida albicans. Ez a gomba az emésztési traktusban a táplálék szénhidrátjait alakítja át szén-dioxiddá és seprő alkoholokká. Ennek következtében haspuffadás és telítettségérzet, székrekedés vagy hasmenés léphet fel. Hosszú távon további tünetek is társulhatnak a betegséghez, például szájszag, hangulatingadozások, izom- és ízületi fájdalmak, farkasétvágy édességekre, túlsúly, nátha, száraz és pattanásos bőr, sőt akár fülgyulladások is. Csak kevés embert támadnak meg és veszélyeztetnek, hogy bélgombás betegségek fejlődjenek ki náluk. Aki például túl gyakran nyúl antibiotikumhoz, nem tartja rendbe a cukorbetegségét vagy egyéb okokból gyengén működik az immunrendszere, valóban veszélybe kerülhet. Gyanú esetén az orvos gombatesztet vagy mikroszkópos vérvizsgálatot végez. Amennyiben ez megerősíti a diagnózist, a beteg gyógyszeres kezelésben részesül, amely kiöli a bélgombákat és megóvja a fontos baktériumokat. A bél gombás megbetegedéseit legjobban a táplálkozással tudjuk megelőzni. A teljes kiőrlésű termékeket és zöldségféléket például ezek a „gonosz csirák” egyáltalán nem kedvelik.

Bőr és lábak
A bennünket körülvevő természetes savas védőburok megakadályozza a gombákat abban, hogy elszaporodjanak vagy a bőrön keresztül a testbe hatoljanak. Amennyiben a természetes védőfal működése zavart szenved vagy megsérül, akkor például az úgynevezett fonalgombák akadálytalanul törhetnek előre. A bőr bepirosodik és érzékennyé válik, elpikkelyesedik, viszket és fájdalmas sebek, hólyagok, repedések képződhetnek rajta. A gombák gyakran a körmöket is kikezdik. Amennyiben viszont a fejbőrt támadják meg, akár a haj is kihullhat. A fertőzés könnyen terjed, például uszodában, szaunában, sőt a cipőboltokban is. A tanulmányok szerint ugyanis a cipők kétharmada fertőző. A bőr és a lábgomba egyaránt kezelésre szorul, különben idővel komoly bakteriális fertőzés alakulhat ki, vagy akár a gomba elterjedhet az egész testben is. Ha már a legkisebb tüneteket is észleljük, mielőbb szakorvoshoz kell fordulni. Az orvos általában clotrimazol vagy terbinafin hatóanyagú kenőcsöt javasol.
Intim testtájak
Az intim testtájakon a mikózisok viszketnek, váladékoznak és kellemetlen szagot árasztanak. A fertőzés oka lehet a túlzott higiénia (az intim testtájaknak csak vízre vagy speciális intim testápoló termékekre van szükségük, semmi esetre sem szappanra), a hormonális átállás, a klóros víz vagy a nedves fürdőruha. A gombás megbetegedéseket a szakorvos által javasolt, vagy felírt, kenőccsel vagy kúppal kombinálva, clotrimazol hatóanyaggal lehet kezelni. Ezek nagy része receptmentesen kapható a patikákban. A tünetek a kezelés után hamar alábbhagynak, de legalább 2–3 hetes kezelés szükséges a teljes gyógyulásig.

Kovács M. Dóra

 


 

Dabur Gyógynövényes fogkrém red 100 ml

 

Naja Forest N2 bio Cordyceps, bio Reishi, bio Shiitake gyógygomba kivonat, 100 ml

 

Béres ProBio 6 kapszula 30 db

 

Bioeel Salprogel zsálya- és propolisztartalmú fogínyzselé 20ml

 

Lacalut aktív szájvíz 300 ml

  

Freetox® étrendkiegészítő Gyermekláncfűvel és csalánnal 250 ml
Natures Aid Emésztőenzimeket tartalmazó étrend-kiegészítő tabletta 60 db
Magna CBD olaj 5% kendermagolajban 10 ml

 

ANTI-CANDIDA GOMBAÖLO TEAKEVERÉK 60 g
Magyar Életerő Olaj 20 ml
Gastro-Bon rágótabletta édesgyökér (DGL) kivonattal és 5-féle probiotikummal 60 db

 

 

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Értékelje Ön is