12.999 Ft-tól ingyenes szállítás
Akár 2-3 napos szállítás
Több, mint 6000 termék
Kapcsolat:
+36 (20) 439 4366
info@internetpatika.hu

Lélegezzük ki a fájdalmakat!

Hasznos tippek a fejfájás ellen

Aki folyton feszültség alatt él, annak gyakran fáj a feje, szúr, lüktet és hasogat. A fájdalom enyhítéséhez azonban nem kell mindig orvoshoz menni. Sok esetben önmagunkon is segíthetünk. Az alábbi programok kiváló segítőtársak a fejfájás ellen.

1. Friss levegő

Néha már a friss levegőn végzett néhány mély lélegzetvétel is segítő hatással bír. A friss levegőn végzett sportágak szintén jó hatással vannak, hiszen köztudott, hogy a mozgás jót tesz a testnek. Jótékony hatásúak a kitartást igénylő kímélő sportágak, mint például a séta, a kerékpározás és az úszás. Azoknál a sportágaknál, melyeknél erősen megugrik a pulzus, az említett mozgásfolyamatok megbízhatóan építik le a stresszhormonokat és kiegyenlítő hatásúak a vegetatív idegrendszerre nézve. Ez pedig a fejfájásos embereknél gyakran nincs egyensúlyban. A hatásos megelőzés érdekében tehát ajánlatos naponta legalább 30 percet aktívan mozogni. Amennyiben azonban már enyhe fejfájás jelentkezett, le kell mondani a testi megerőltetésről és ki kell kérni a háziorvos tanácsát!

2. Vízterápia

Jól bevált terápia a hideg-meleg lábfürdő és a vérkeringést fokozó adalékokat (szénavirágot, levendulavirágot, rozmaringot) tartalmazó lazító, legfeljebb 20 perces ülőfürdő. A lábat érő célirányos ingerek szabályozzák az izomzat működését, így a fej ereire is kihatnak. A hideg-meleg lábfürdők lazítanak, és egyidejűleg serkentenek is. Töltsünk meg egy vödröt 38 fokos vízzel, egy másikat pedig 12–18 fokos hideg vízzel úgy, hogy a víz a térd alá érjen! Tegyük a lábunkat öt percre a meleg vízbe, majd utána 10 másodpercre a hidegbe! Ezt háromszor kell megismételni. Fontos, hogy mellette naponta legalább 2 liter vizet fogyasszunk!

3. Lazítás

Mivel az izomzat stressz okozta feszültségei fejfájást okozhatnak, sokat segít a tudatos lazítás. Aki a fájdalmaktól tartósan meg szeretne szabadulni, alaposan járjon utána a terhelő stressztényezőknek. Néha a nyugalom és a sötétség is igen sokat segít a kínzó fejfájás ellen. De jól bevált módszer a Jacobsen-féle progresszív izomlazítás, amely egy egyszerű elven alapszik: akaratlagosan el kell engednünk izmainkat, majd újra megfeszíteni őket, így mélyen ellazult állapotába kerülünk. Ezt az egyszerű jelenséget használta fel az amerikai orvos, Edmund Jacobson a tartós feszültség oldására, melynek kialakulásáért a stressz és a szorongás a felelős. A progresszív izomlazítást pszichoszomatikus megbetegedések megelőzésére és kezelésére is alkalmazzák, amelyek tartós pszichés nyomás következtében alakulnak ki. Ide tartoznak pl. a vérnyomásproblémák, a hát-, illetve a fejfájás. A módszer segítségével pozitívan befolyásolhatók az olyan pszichés problémák is, mint amilyen például a pánikbetegség, az alvászavar vagy a depresszió.
A Jacobsen-féle módszer a meghatározott izomcsoportok 7–10 másodperces megfeszítésén, majd az azt követő kb. 20–30 másodperces ellazításán alapul.
Gyakorlat:
a) Szorítsuk ökölbe a jobb kezünket és teljes erőből feszítsük meg az egész karunk izomzatát! Utána ugyanezeknek az izmoknak az ellazítására kell koncentrálni. A bal kézzel szintén el kell végezni a gyakorlatot.

b) Jó erősen ráncolni kell a homlokunkat a szemöldök összevonásával, majd utána el kell lazítani az izmokat.

c) A szemhéjat erősen össze kell szorítani, majd a lehunyt szemhéj alatt forgatni kell a szemünket. Utána ismét lazítani kell.

d) Toljuk előre az alsó állkapcsunkat és pár másodpercig tartsuk ebben a helyzetben, utána pedig lazítsunk!

4. Lazító masszázs

A fejfájások sokszor a hát görcsös tartásai miatt alakulnak ki. Ilyenkor legfontosabb a blokádok oldása és a fájdalom redukálása. Hatékonynak bizonyul a sok tűt tartalmazó rollerrel történő kezelés. A roller egyenletes ide-oda mozgatásával ellazulnak és görcsmentessé válnak a megfeszült izmok. Az ezüstbevonatú tűhegyek gyengéd ingere bőr-, izom- és idegreflexeket vált ki, így megakadályozza a fájdalominformációk továbbvezetését, ami a fájdalom enyhüléséhez vezet a szervezetben.

5. Fájdalomcsillapítók

Valamennyi kezelés célja, hogy lehetőleg minél gyorsabban tünetmentessé váljanak. Ám amikor nem használnak a háziszerek, akkor alkalmanként a fellépő fejfájások esetén receptmentesen vásárolható gyógyszerek is szedhetőek. Gyors hatóanyagaik általában az acetil-szalicilsav, az iboprofen és a paracetamol. A fájdalomcsillapítókat azonban nem szabad tartósan szedni. Amennyiben nem tűnnek el a fájdalmak, ki kell kérni az orvos tanácsát.


Ünnepeljünk együtt!

Ez a Valentin-nap most egy kicsit más lesz, mint a többi. Elmaradnak a meghitt, éttermi vacsorák, a közös hétvégi kiruccanások és számos kedves program, koncert, amik az eddigiekben még jobban megszépítették az ünnepet. Az ajándékozás öröme azonban most is megmarad. Fontos, hogy örömet tudjunk szerezni kedvesünknek, és megszépíthessük a napját számos kedves meglepetéssel. Tegyük ünnepélyessé ezt a napot ugyanúgy, ahogy évszázadokkal ezelőtt már a középkorban is megtették!  Fontos, hogy tovább ápoljuk a hagyományokat, és ezen a napon csak a szeretetre gondoljunk, hiszen ez jót tesz a párkapcsolatoknak és újra felpezsdítheti a régi érzelmeket is. Ilyenkor szerte a nagyvilágban ajándékozzák a legtöbb virágot. És hogy milyen legyen a virág fajtája, színe és illata, azt mindenki eldöntheti, attól függően, hogy milyen hatást szeretne látni a kedvese arcán. Ugyanis a jácint illata ellenállhatatlan, így vele garantált a hódítás. A tulipán szelídségével és visszafogott illatával minden szívet megmelenget, az illatos frézia elindítja a fantáziát és új lendületet ad. Az előkelő vörös rózsa pedig a legforróbb szerelmi vallomás hírnöke. A sokatmondó virág mellett az Internetpatika gazdag ajándékötleteket kínál, természetesen nemcsak szerelmeseknek. Még van idő alaposan átböngészni az oldalakat, ahol mindenki kedvére válogathat a jobbnál jobb ajánlatok közül. Boldog Valentin-napot!

Kovács M. Dóra

 


 

VitaMed Prémium - Shiitake gomba étrend-kiegészítő kapszula
60 db

 

AHAVA Men Borotválkozás utáni hidratálókrém 50 ml

 

Pharmacoidea Nyugalom kapszula
30 db

 

Floradix Kräuterblut szirup 500 ml

 

AHAVA Extreme ránctalanító lotion SPF30
50 ml

 

Magyar Életerő Olaj
20 ml

  

Magyar Relax Balzsam bőrápolásra
250 ml
Naja Forest Süngombás-Földimandulás Belga csokoládé szelet 16 db 20 g
ANANDAM Bio Citrom illóolaj -
5 ml

 

Naja Forest Süngomba, folyékony gomba 100ml
VitaMed Prémium - Süngomba étrend-kiegészítő kapszula 60 db
KAQUN VÍZ
1500 ml

 

KAQUN Gold gél
Prémium Extra magnézium + B6 vitamin + Q1Q10 kapszula
30 db
Nesti Dante Romantica Rózsa-Peónia szappan
250 gr

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Értékelje Ön is