15.000 Ft-tól ingyenes szállítás
Akár 2-3 napos szállítás
Több, mint 4000 termék
Kapcsolat:
+36 (20) 439 4366
info@internetpatika.hu

Egészségfejlesztés

Egészségfejlesztés a családban

„Az egészség a teljes testi, lelki, (szellemi) és szociális jólét állapota, és nem csupán a betegség és fogyatékosság hiánya. (WHO)

Az Egészségügyi Világszervezet 1948-ban közzétett meghatározását figyelembe véve Magyarország alaptörvénye is kimondja, hogy „mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez”.
Az egészség egyfajta alkalmazkodási készség is a bennünket körülvevő folyamatos ingerekre. Az egészségi állapotunk napról napra változhat, melyet számos tényező befolyásol, mint például a genetikai állományunk, a külső tényezők, az életmódunk, a fizikai és társadalmi környezet és az egészségügyi ellátás színvonala. A szív- és érrendszeri betegségek a daganatos és cukorbetegségek egyre több embert érintenek hazánkban, amik elsősorban a helytelen táplálkozásnak, a káros szenvedélyeknek és a mozgásszegény életmódnak köszönhetőek. Ahhoz, hogy hazánkban javuljon az emberek egészségi állapota, kiemelt egészségügyi nevelésre és társadalmi szintű egészségfejlesztésre van szükség.
Az egészségpolitika nagymértékben befolyásolja az egészségünket, ilyen az ellátáshoz való méltányos hozzáférés és az egészségügyi ellátás folyamatának minősége. Az egészségfejlesztés azonban nem csupán az egészségügy feladata és felelőssége, egyéni és közösségi szinten is tenni kell érte.

 Az egészséges életmódra nevelés egy bonyolult, összetett folyamat, melynek alapja a gondosan összeállított átlátható időbeosztás. Azok a körülményeink, berögzött szokásaink, amelyek közt és ahogy élünk, alakítják ki az egyéniségünket és az életvitelünket. A jól kialakított napirend (táplálkozás, mozgás, sport, higiéné, pihenés, munkahely, otthon stb.) teszi lehetővé az egészség megőrzését és a minőségi hosszú életet. Az életmódunk akkor egészséges, ha helyesen táplálkozunk (friss zöldségek, gyümölcsök, magvak, teljes kiőrlésű termékek, halak, szárnyasok, Omega3-ban gazdag ételek), naponta eleget mozgunk, a testünket kondícióban tartjuk, a kedvezőtlen hatásokat igyekszünk elkerülni, rendszeresen tisztálkodunk, ápoljuk a külsőnket, a lelkünket és a szellemünket pedig megfelelően gondozzuk.
 


 

Az egészségnevelés legfontosabb alapja a család
A családnak fontos feladata, hogy felkészítse gyermekeit a felnőtt életre, segítse identitásuk kialakulását. A közös egészségmegőrzési program egy útmutató ahhoz, hogy a szoros kapcsolatban élő emberek segítséget nyújtsanak egymásnak az otthoni nyugodt környezetben az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a friss levegőn eltöltött minőségi idő játék és sport formájában és a szűrővizsgálatokon való részvétel megvalósításában. Az egészségnevelést már a legfiatalabb korosztályoknál el kell kezdeni, mivel a gyermekek későbbi életét nagymértékben befolyásolják a magzati korban és az azt követő években ért hatások. Az elszenvedett traumák, a családdal kialakított jó vagy rossz kapcsolat, a táplálkozási szokások és a rendszeres testmozgáshoz való hozzáállás mind-mind visszatükröződnek majd az évek során. 6 éves korig a gyermekszemélyiség kialakulásában az értelmi és testi fejlődés mellett a lelki fejlődés is meghatározó szerepet tölt be.  A gyermekek lelki fejlődését elsősorban az őt körülvevő család határozza meg. Ehhez kiegyensúlyozott szülőkre van szükség, akik támaszt, biztonságot és szeretet tudnak nyújtani minden körülmények között. A stabil érzelmi alapokkal rendelkezők sokkal könnyebben ellenállnak majd a környezetből érkező negatív hatásoknak.
 Az egészségfejlesztés napjainkban egyre nagyobb teret kap, amelynek a célja, hogy az emberek megvédjék magukat a betegségekkel és az egészségre ártalmas dolgokkal szemben. Az egészségfejlesztéshez tartozik az egészség megőrzésére való nevelés, a megelőzés, a mentálhigiéné és az egyedi önsegítés módszerei az immunrendszerünk rendszeres támogatásával.  

 

Egyre több az egészséges életet népszerűsítő kampány Magyarországon. Az első hazai népegészségügyi program 1994-ben jött létre, amelynek az alapelvei irányadók voltak a későbbi népegészségügyi programoknak. Magyarország jelenlegi népegészségügyi programja azokra a nemzeti programokra épül, amelyeket az országos intézetek dolgoztak ki. A „Sportolj velem! – Együtt a család!” mozgalom rendezvényein a résztvevők egészségi állapotuk kontrollálása mellett a legkülönbözőbb szabadidős tevékenységek közül válogathatnak. Az Egészségpart szűrőprogram a Balaton mellett nyaralók és a helyi lakosok számára biztosít egészségügyi szűréseket. Ezenkívül a rendezvénysorozat interaktív programokkal is támogatja az egészségtudatos életmódot.
 Ahhoz, hogy az egészséges életvitel szabályait komolyan vegyük, sokszor az eddigi életmódunk teljes megreformálására van szükség. Viszont ha ez sikerül, nemcsak az életminőségünk teljes javulását érhetjük el, hanem a megbetegedésekkel szemben is jóval ellenállóbbá válunk. Fontos, hogy az egészséget értékként kezeljük, és ne csak akkor tegyünk érte, ha már lebetegedtünk.

Kovács M. Dóra

 


 

 

Riavita FlaCardio
90 kapszula

 

Celsus Szívünkért Q1+Q10 + szelén
+ B1 vitamin kapszula (30db)
1+1 Ajánlat

 

Béres Actival 50+ filmtabletta 90 db

 

Naja Forest Cordyceps-Astragalus Étrend-kiegészítő
100 ml

 

Magyar Alga Erő Kapszula 60 db

  

Celsus Valeriana Relax Day + Relax Night gyógynövénytartalmú 60+60 db étrend-kiegészítő kapszula
Vitamin Station emésztőrendszer gyorsteszt 1 db
Hush & Hush MindYourMind
30 kapszula

 

KAQUN VÍZ
1500 ml
Yogi bio tea szívmelengető
17x1,8 g 31 g
JuRA Gránátalmalé 100% cukormentes
1 L

 

GRALMA KAPSZULA 60 db
BÉRES CSEPP PLUSZ 4X30 ml
AB 21 D+® élőflórát és D-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítő 30 db

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Értékelje Ön is