9 999 Ft-tól ingyenes szállítás
Akár 2-3 napos szállítási
Több, mint 6000 termék
Kapcsolat:
+36 (20) 439 4366
info@internetpatika.hu
9 999 Ft-tól ingyenes szállítás
Akár 2-3 napos szállítás
Több, mint 6000 termék
Kapcsolat:
+36 (20) 439 4366
info@internetpatika.hu

Csökkentsük a koleszterinszintünket

Csökkentsük a koleszterinszintünket!

  

A magas vérzsírérték lappangó veszély milliók számára. A tartósan magas koleszterinszint jelentősen emeli az érelmeszesedés kockázatát, ami zavarja a vér áramlását a testünkben. Ennek lehetséges következménye a szív- és érrendszeri megbetegedések, melyek egészen az infarktusig fajulhatnak.

 

Mikortól veszélyes a koleszterin?

 

A fölösleges koleszterin lepedékek formájában lerakódhat a véredényekben és a szívkoszorúerekben. A plakkokban, vagyis a lerakódásokban azonban gyulladásos folyamatok is lejátszódhatnak, amiknek a következménye, hogy az erek beszűkülnek, a szívizom túl kevés oxigént kap, ami szívizom-károsodáshoz vezethet. Az akut szívinfarktus kialakulása során a plakk leszakad az érfalról, ami életveszélyes láncreakciót indít el. Fokozott alvadékonyságot okoz, a vér besűrűsödik és vérrögök képződnek a szívkoszorúérben. Ez egyben magyarázatot is ad arra, hogy az érintett személy a túl magas koleszterinszinttel éveken keresztül tünetmentesen élhet, ám közben infarktust kap vagy másodpercek alatt hirtelen szívhalál következik be.

A koleszterin alapvetően nem „gonosz”, hiszen a test maga is termeli – mindenekelőtt a májban –, és fontos feladatokat lát el a szervezetben. Például elengedhetetlen az epefolyadék termeléséhez és meghatározott hormonok előállításához. A szakemberek megkülönböztetnek „rossz” LDL- és” jó” HDL-koleszterint. Az utóbbi védi a véredényeket. Ezek együtt teszik ki az összkoleszterint.

 

 

Kockázati tényezők

A túl magas értékek kockázati tényezői a zsírban és a koleszterinben gazdag táplálkozás, a ballasztanyagok csekély fogyasztása, a stressz, a diabétesz, az örökletes eredetű zsíranyagcsere-zavar, a pajzsmirigy csökkent működése, a veseelégtelenség és a máj megbetegedése.

 

 

Így táplálkozzunk helyesen!

Csökkentsük az állati élelmiszerek fogyasztását!

Együnk sok zöldséget és gyümölcsöt!

Válasszunk zsírszegény húst és felvágottakat!

Fogyasszunk csökkent zsírtartalmú tejet és tejtermékeket!

Kerüljük a belsőségek és a tojássárgája fogyasztását!

Ügyeljünk a rejtett zsírokra, és részesítsük előnybe a zsírszegény főzési módokat!

Sütés helyett inkább pároljuk a húsokat!

 

Ideális a földközi-tengeri táplálkozás, zsírok helyett olívaolajjal, hús helyett hallal és sok zöldséggel.

A vízben oldódó ballasztanyagok is, mint az útifűfélék családjába tartozó Plantago-fajták ugyancsak csökkentik a kockázatot. A diók, mogyorók szintén jótékony hatásúak, mivel stabilizálják a szívritmust és megkötik a „káros” LDL-koleszterint a vérben.

 

Sportoljunk rendszeresen!

Sajnos önmagában a táplálkozás átállítása gyakran még nem elegendő. Ilyenkor a rendszeres mozgásnak is előtérbe kell kerülnie. Használjuk ki a legcsekélyebb lehetőséget is a mozgásra, mivel így csökkenthetjük a káros értékeket! Ajánlottak a kitartást igénylő sportágak, mint például az úszás, a kerékpározás, a séta. Aki rendszeresen sportol és átállítja a táplálkozását, jól kézben tartja a zsírétékét.

Előfordulhat azonban, hogy még a fent említettek együttes hatása sem elegendő a helyes koleszterinszint eléréséhez. Akkor viszont mindenféleképpen szakorvoshoz kell fordulni.

 

 

Erőt adó vitaminok – az élet építőkövei

A vitaminok a szervezetünk számára nélkülözhetetlenek, hiszen ők szervezik a komplikált anyagcsere fontos folyamatait. Nem beszélve arról, hogy a vitaminoktól és az ásványi anyagoktól fittebbek leszünk az új kihívásokkal szemben. Válasszunk mindig az élénk színű zöldségeket, mert minél harsányabb a színük, annál egészségesebbek! A vitaminigényt azonban nem csupán az egészségi állapot, hanem az életmód is befolyásolja. A téli időszakban egyik legfontosabb vitaminunk a C-vitamin, ami aktiválja az anyagcserét, serkenti a csontképződést és stimulálja az immunrendszert és hozzájárul a vírusok és a baktériumok elleni küzdelemben kulcsszerepet játszó T-sejtek egészséges működéséhez. Szintén nélkülözhetetlen a D-vitamin, amely azon kevés vitaminok egyike, amit a szervezetünk nem tud előállítani. Naponta 20 percet kellene napfényben tartózkodnunk, hogy szervezetünk feltöltődhessen D-vitaminnal. Ez azonban a borongós őszi és téli napokon itthon nem oldható meg. Éppen ezért mindenféleképpen ajánlott D-vitamint szedni. Az élelmiszerek közül a D-vitamin leginkább a heringfilében, a lazacban, a gombában és a tojásban található meg. Mindezek mellett ajánlott még az A-, B-, E-vitaminok pótlása is, amik szintén nagyon fontos építői a szervezetünknek. Az A-vitamin fontos a megfelelő látáshoz, emellett pedig gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatása is van. A B1-vitamin energiával tölt fel, jót tesz az idegrendszernek és elűzi a depressziót, míg a B6 a hajhullás ellen kiváló. Az E-vitamin védi a sejteket, a vitaminokat, a hormonokat és az enzimeket a szabadgyököktől és javítja a keringést.

Ne felejtsük el, hogy a téli, hideg időszakban alaposan fel kell készítenünk a szervezetünket annak érdekében, hogy gond nélkül átvészelhessük ezeket a hónapokat! Ehhez azonban a megfelelő vitaminok és immunerősítők elengedhetetlenek.

 

Kovács M. Dóra


 

INTERNETPATIKA KÓKUSZOLAJ VÖDRÖS 1000ml)

 

NUPO Diet soup - fűszeres thai csirke ízű leves 12 adagos

 

INTERNETPATIKA ERITRITOL-ERITRIT természetes édesítőszer 1000 g

 

FLORADIX KRAUTERBLUT SZIRUP 500 ml

 

NUPO ONE MEAL Shake - caffe latte 330 ml

 

Bercoff Klember zsírégető l-carnitine pu-erh tea 30 g lime

 

Trendi Málna-Chili kapszula krómmal Étrend-kiegészítő

 

Naja Forest Süngomba, folyékony gomba 100 ml

 

Bercoff Klember wellness gyömbér tea - homoktövissel 40 g

 

Naja Forest N6 Kínai hernyógomba méhpempővel gyógygomba kivonat, 100 ml

 



 

NUPO ONE MEAL szelet - ropogós brownie 60 g
ApiLand Tiszta Méhpempő Bio 10 g
BioMenü BIO AMLA por 125 g

 

GARCINIA-ARANY 90 db

CRAN-C tőzegáfonya kivonat 60x
 Lutein Plusz kapszula 30 db

 

Celsus Strong Porc+Csont+Izom Glükózamin-szulfát,MSM étrend-kiegészítő 60 db kapszula
SZAFI FREE BARNA RIZSCSÍRA-FEHÉRJEPOR PROTEIN SHAKE (GLUTÉNMENTES, VEGÁN) 300 G
Celsus Tőzegáfonya kapszula 60 db

 

SZAFI FREE BARNA RIZSCSÍRA-FEHÉRJEPOR PROTEIN SMOOTHIE (GLUTÉNMENTES, VEGÁN) 300 G
DBH Deep Blue Health ZÖLDKAGYLÓ (Új-Zéland) 100 dbx500 mg kapszula
Flavon Green
zöldség- és gyümölcskoncentrátum 240 g

 

BioMenü BIO CHLORELLA és SPIRULINA 125 g 500 mg-os tabletta
Móksha csepp-Moksa csepp 10 ml
OXYTARM BÉLTISZTÍTÓ TABLETTA 120 db

 

 
OxyNzimes tabletta 90 db
Dr.Steinberger Immun Testőr