12.000 Ft-tól ingyenes szállítás
Akár 2-3 napos szállítás
Több, mint 6000 termék
Kapcsolat:
+36 (20) 439 4366
info@internetpatika.hu

Baba-mama tanácsok

Baba-mama tanácsok az egészséges és kiegyensúlyozott életért

 A táplálkozás fontos szerepet játszik az egészségünk megőrzésében. A betegségek közel 30 százaléka a helyes táplálkozással megelőzhető. A megelőzés különösen akkor fontos, ha egy új élet születik, mert ilyenkor nem csak az anya, hanem a magzat egészségét is védjük. Az újszülött akkor lesz várhatóan egészséges, ha a gyermeket váró kismama már a teherbe esése előtt is egészséges. Ezért fontos az egészséges életmód megismerése és elsajátítása minél előbb. A helyes táplálkozás segíti a kismamák jó közérzetét és egészséges, érett újszülöttek születését. Ilyenkor igen csak jótékony hatású a mediterrán típusú táplálékok fogyasztása, amely avokádóban és olívaolajban is gazdag.

 

Már a fogantatást megelőzően ügyelni kell arra, hogy melyek azok a tápanyagok, amelyekre valóban szüksége van a szervezetnek. Ilyenkor ajánlott a sok leveles zöldség (brokkoli, saláta), gabonapelyhek, citrusfélék és hüvelyesek fogyasztása, mivel mindegyike folsavat szolgáltat, amely fontos a baba idegcsövének fejlődésében.
A várandós kismama napi energiaszükséglete 2900 kcal/nap. A teljes kalóriaszükséglet 20–30 százalékát érdemes zsírokkal fedezni. Ügyelni kell a megfelelő mennyiségű telítetlen zsírsavak bevitelére, amely a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához is szükséges. A telítetlen zsírsavak nélkülözhetetlenek a baba számára, mivel értékes (D, K, E, A) vitaminokat tartalmaznak. A megfelelő mennyiség elfogyasztása valóban fontos, azonban a több nem mindig jobb. Napi 70–90 g-nál ne fogyasszunk többet, mert ez könnyen elhízáshoz vezethet! Kerülni kell a telített zsírsavak fogyasztását, lehetőleg az olíva-, a napraforgó-, a repce- vagy a búzacsíraolajakat részesítsük előnybe. A tengeri halak húsában található omega–3 zsírsav fontos szerepet játszik a baba agyának fejlődésében.
Fehérjéből napi 90 grammra van szükség, szénhidrátokból pedig napi 300–350 grammra. A ballasztanyagok, rostok fogyasztása a megfelelő bélműködéshez, a székrekedés elkerüléséhez elengedhetetlen.
A terhesség alatt megnő az anya vitamin- és ásványianyag-szükséglete. Az A-, B-, C- és D-vitaminok megfelelő bevitele nélkülözhetetlen, de nem feltétlenül kell mesterséges formában bevenni mindet, hiszen kiegyensúlyozott táplálkozással is elérhető a megfelelő vitaminszint. Vegyes táplálkozás esetén kifejezett hiány nem fordul elő, de ikerterhességnél, fiatalkorúak terhességénél, vegetáriánus diétát folytató terheseknél, drog-, alkoholfogyasztó és dohányzó nőknél fokozódik a szervezet igénye a vitaminok és ásványi anyagok iránt. Az egészséges terhesekre is jellemző, hogy időnként nagyon megkívánnak valamit. Ez a szervezet „bölcsességét” mutatja, hiszen a „megkívánás” legtöbb esetben olyan ételre irányul, amelynek a tápanyagtartalma hiányzik a szervezetből.
 A baba születését követően a legoptimálisabb az anyatejes táplálás, ezért ha nincs akadálya és van elég tej, legalább féléves koráig anyatejjel kell táplálni, vagyis szoptatni kell a kisbabát. Ha a mamának kiegyensúlyozott a táplálkozása, akkor az anyatej tartalmazni fogja mindazt a tápanyagot, vitamint, amire a gyermeknek szüksége van.
Ahhoz azonban, hogy a baba egészséges maradjon, szoptatás után alaposan oda kell figyelni a megfelelő vitamin- és ásványianyag-bevitelre.

 

Tegyünk érte, hogy a csontjaink erősek maradjanak!

A csontritkulás hazánkban több mint egymillió embert érint. A betegség kockázata főleg attól függ, hogy mekkora csonttömegre tett addig szert az egyén és milyen gyorsan kezdi el a csonttömeget veszíteni. Az oszteoporózis a csontok anyagának kóros mértékű csökkenése úgy, hogy a maradék csontállomány szerkezete és eloszlása a testben szabályos marad. Ilyenkor az oszteoporotikus csontok meggyengülnek, ami miatt már könnyebb terhelés hatására is eltörhetnek.
Első jele egy kisebb baleset miatti csonttörés lehet, leggyakrabban a gerinc, a combnyak, a medence és a csukló csontjai törnek el. Előrehaladott formájában már egy lehajolás, kisebb tárgy felemelése, köhögés is csonttörést idézhet elő. Súlyos esetben a csigolyák a test súlyától összeroppanhatnak, ami görnyedéshez és a testmagaság csökkenéséhez vezethet.
Az oszteoporózis gyakran kísér bizonyos hormonális betegségeket, állapotokat (pl. menopauza), illetve egyes gyógyszerek mellékhatása is lehet (pl. szteroidok közepes vagy nagy dózisban hosszú időn keresztül).

A változás korán túljutott vagy már az oszteoporozisos nők szervezete számára létfontosságú a csontásvánnyal, azaz a kalciummal való kielégítő ellátás. Ám nem minden esetben biztos, hogy önmagában a táplálékkal elegendő kalciumot vesz fel a szervezet.
A szervezetünk napi kalciumszükséglete életkoronként változik. Az ajánlott napi mennyiség az alábbiak szerint alakul: gyermekeknek 500–800 mg, fiataloknak 1000–1200 mg, felnőtteknek szintén 1000–1200 mg, időskorban 1300–1500 mg, várandós és szoptatós kismamáknak 1500 mg.
 Ennyivel már lehet tenni valamit a későbbi csontritkulás megelőzéséért.
Amennyiben a táplálkozás nem fedezi a napi igényt, a hiányt mindenféleképpen pótolni kell. Azoknak a nőknek, akik osteoporozisos alapú csonttörést szenvedtek, elengedhetetlen a biszfoszfonátokkal és kalciumkiegészítővel történő kezelés. A biszfoszfonát gátolja a csontbontást, stabilizálja a csonttömeget, sőt a gerinc, illetve a csípő csonttömegét növelheti is. A biszfoszfonátok alkalmazhatóak az oszteoporózis megelőzésére olyan betegeknél is, akiknél hosszú távú szteroidkezelésre van szükség.

Mindezek mellett azonban nem szabad elfeledkezni a rendszeres mozgásról sem, ami szintén nagymértékben hozzájárul a csontjaink erősítéséhez.
A leghatékonyabb megelőzés a kiegyensúlyozott, a legtöbb izmot érintő és a legtöbb csontot terhelő testmozgás. A mozgás – kellő körültekintéssel – bármely életkorban elkezdhető, mivel mindenképpen jó hatású a csontokra. A maximális hatást akkor lehet elérni, ha valaki már fiatalkorban rendszeresen mozog és egész életében valamit sportol is.
A kalciumban gazdag étrend szintén jótékony hatású, amelynek az elsődleges célja az optimális csúcscsonttömeg elérése fiatal felnőttkorig, valamint a csontvesztés lelassítása felnőttkorban. Az étrendnek kiegyensúlyozottnak kell lennie, ami vegyes táplálkozást jelent D-vitamin-kiegészítéssel. A D-vitamin az aktív kalciumfelszívódáshoz szükséges. A szervezet kalcium- és foszfátháztartásába való közvetett vagy közvetlen beavatkozás befolyásolja a csontok egészségét. Éppen ezért indokolt, hogy a gyógyszert szedők előbb konzultáljanak az orvosukkal.

Kovács M. Dóra

 


 

 

Artroflex Plus kollagén peptid tartalmú étrend-kiegészítő kapszula
180 db + Gyógyulási napló

 

Ovant étrend-kiegészítő kapszula nőknek 60 db

 

Delphys®D-Vitamin, epigallokatekin-gallát és B6-vitamin tartalmú étrend-kiegészítő

 

Ferulant kapszula férfiaknak 60 db

 

PEROZIN® fájdalomcsillapító krém 100 ml

  

GAL Q10 Lazacolaj (3300 mg Omega 3 + 100 mg Q10/evőkanál)
250 ml (GAL)
GCA 2700 növényi kivonatokat tartalmazó étrend-kiegészítő 60 db
Laskagomba Plusz kapszula 90 db

 

Magyar Családi Balzsam Extra hűsítéssel 250 ml
GAL Babaváró
Prémium Extra magnézium + B6 vitamin + Q1Q10 kapszula 30 db

 

Floradix Kräuterblut szirup 500ml + ajándék
1 mini Floradix Kindervital és
1 B-vitamin Komplex
GAL Bimuno flóra rost-komplex
150 g, 60 adag
Velfem®
Alfa-liponsavat, Magnéziumot, B6-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítő tabletta 30 db

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Értékelje Ön is