15.000 Ft-tól ingyenes szállítás
Akár 2-3 napos szállítás
Több, mint 4000 termék
Kapcsolat:
+36 (20) 439 4366
info@internetpatika.hu

Baba-mama-papa

Baba, mama, papa – Egy álomból valóság

A legtöbb leendő kismama és kispapa számára valódi csoda és felhőtlen boldogság, amikor kiderül, hogy gyermekük fog születni. A várandósság minden nő életében egy csodálatos időszak, hiszen az elkövetkező kilenc hónap tele lesz izgalmas meglepetésekkel, és a változások sorozatát hozza majd magával. A magzat számára nagyon fontos az anyaméhben eltöltött időszak, hiszen már ott kialakul egy olyan testi, lelki szoros kötelék, ami egy életen át végigkíséri majd mindkettőjüket. A kismamákban sok kérdés merül fel ilyenkor és tennivalójuk is akad bőven. A leendő anyukáknak az általános szülészeti, nőgyógyászati és laborvizsgálatok mellett meg kell ismerkedniük a védőnővel és azzal a kórházzal, ahol majd világra fogják hozni a gyermeküket.
A kispapák helyzete jóval könnyebb, de azért nekik is részt kell venniük a várandóság alatti készülődésben és segíteni kell a párjukat a 9 hónap alatt és majd utána is.
A várandósság a szépsége mellett számos aggodalmat is tartogat, de legfőképpen az foglalkoztatja a leendő szülőket, hogy vajon egészséges lesz-e a születendő gyermekük? Éppen ezért nagyon fontos már a fogantatás előtt tudatosan felkészülni a gyermekvárásra. A terhesség első három hónapja a magzat egészsége szempontjából a legdöntőbb, ugyanis az első három hónapban alakulnak ki a magzat szervei, szervrendszerei és a magzat ilyenkor reagál legérzékenyebben a külső ártalmakra is. A tápláló ételek, a zöldségek és a gyümölcsök mellett fontos a vitaminpótlás. A várandósság alatt fogyasztott ételek nemcsak a baba méhen belüli fejlődését befolyásolják, hanem a későbbi egészségét is. Az egészséges és kiegyensúlyozott életmód és a változatos étrend mellett azonban ajánlott a termékenységet egy kicsit megtámogatni a szakemberek által erre a célra kifejlesztett étrend-kiegészítőkkel, melyek koncentrált formában több hatóanyagot tartalmaznak. Ilyen például az alfaliponsav, a folsav, az inozitolt, a koenzim Q10, az E-vitamin, a D3-vitamin, a fenyőkéreg-kivonat és a szelén. A mio-inozit egy olyan természetes anyag, amely az emberi szervezetben glükózból képződik, és a B-vitamin komplex része. Mio-inozitot étkezés révén is juttathatunk be a szervezetünkbe. Inozitban gazdag források a gabonafélék, a kemény héjasok, a gyümölcsök (főleg a dinnye és a narancs), de emellett bőségesen előfordul a húsokban, különösen a májban. Étrenddel azonban mindössze naponta 1 gramm inozit bevitele biztosítható. Az inozitol számos funkciót tölt be a szervezetben, többek között részt vesz az idegrendszer normál működésében és az anyagcsere-folyamatokban, képes csökkenteni a magas vérnyomást és a koleszterinszintet is. A folsav szedése szintén mindenki számára előnyös, de különösen ajánlott a várandós kismamáknak, mivel a testet, a lelket rendben tartja. Hozzájárul a terhesség alatt az anyai szövet növekedéséhez, a normál aminosav-szintézishez, az immunrendszer megfelelő működéséhez, és szerepet játszik a sejtosztódásban is. A folsav beépítése az étrendbe rendkívül jótékony hatással van az egészségre, segíthet a káros betegségek leküzdésében és csökkentheti a terhesség alatti neurális csöves születési rendellenességeket, így olyan összetevő, amely számos szempontból előnyös a szervezet számára. A szakemberek szerint már pár hónappal a várandósság előtt érdemes folsavat szedni. A folsav (folát) hiánya vagy a felszívódási zavarai depressziót is okozhat. A folsavtablettát a megfelelő mennyiség biztosítása végett a 12. hétig érdemes szedni, vagy más olyan magzatvédő vitamint, amiben megtalálható ez a hatóanyag. A 12 hét után általában az orvos vizsgálat után dönti el, hogy továbbra is szükséges-e az étrend-kiegészítő használata.

A férfiaknak is tudatosan fel kell készülniük a gyermeknemzésre

A folyamatos környezeti ártalmak, a stressz, az alkoholfogyasztás, a túlzott gyógyszerszedés mind-mind károsítják a hímivarsejteket. Már a nemzés előtt legalább egy pár hónappal a férfiaknak is át kell állniuk a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étrendre. A hímivarsejtek mennyisége, minősége és életképessége szempontjából a vitaminok mellett különösen fontos a folsav és a cink bevitele. A szakértők szerint a folsav- és cinktartalmú táplálékkiegészítők szedése akár 70 százalékkal is megnövelheti az egészséges spermiumok számát. A szelén megfelelő bevitele azért fontos, mert védi a hímivarsejteket a szabad gyököktől, és egyes kutatások szerint a spermiumok mozgékonyságát is előnyösen befolyásolja. Ilyenkor ajánlott növelni a többszörösen telítetlen zsírsavak (elsősorban az Omega–3-zsírsavak) bevitelét is.

Friss gyümölcsök és zöldségek
Fontos a rendszeres fogyasztásuk, mivel tele vannak nélkülözhetetlen vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal. A zöld leveles zöldségek, mint például a spenót, a brokkoli vagy a káposzta, mind-mind kiváló folátforrások. Próbáljunk legalább naponta ötször zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani! Nem szabad elfeledkezni a kellő hidratáltságról sem a várandósság során. Minél több frissen préselt gyümölcs-és zöldséglé, valamint szénsavmentes víz fogyasztása ajánlott.

 

Farsangoljunk! Így búcsúztassuk a telet!

A farsang a tél búcsúztatásának és egyben a tavasz köszöntésének az ünnepe, amelyet a vidám lakodalmak, népünnepélyek, bálok és mulatságok színesítenek. A gazdag néphagyományokra épülő farsangi időszak vízkereszttől hamvazószerdáig, azaz a 40 napos böjt kezdetéig tart, amely liturgikus keresztény ünnephez nem kötődik. A télbúcsúztató csúcspontja a karnevál, vagyis hagyományos nevén „a farsang farka”. A farsangvasárnap a farsangi időszak végén lévő farsang farkának az első napja.
Az álarcos mulatságok eredete az ókori görög időkre nyúlik vissza, amikor Dionüszosznak, a bor istenének a tiszteletére minden tavasszal nagy ünnepséget rendeztek. Később a rómaiak is átvették ezt a szokást, ők Bacchus (boristen) tiszteletére tartották meg a Bacchanaliát, valamint a Saturnaliát is.
Magyarországon a farsangi mulattságok a középkorban kezdtek elterjedni és főleg Mátyás király és II. Lajos udvarában váltak leginkább népszerűvé. A városi polgárok és a falusi emberek leginkább a német szokásokat vették át, míg az arisztokrácia között az olasz és a francia hagyományok érvényesültek jobban. Maga a farsang szó a „vaschang” kifejezésből származik, amely egy bajor–osztrák jövevényszó.
Hazánkban a legelterjedtebb farsangi népszokás a mohácsi busójárás. A hagyomány eredetét a mohácsiak a törökök kiűzésének történetével kötik össze, aminek valójában azonban nincs történelmi háttere. A monda szerint a mohácsiak a hosszú raboskodást megelégelve zajkeltő eszközöket készítettek és ijesztő álarcokat öltve csónakba szálltak az éjszaka leple alatt. Majd miután átkeltek a Dunán, kizavarták a törököket Mohácsról.
Farsang vasárnapján a busók beöltözve járják a várost, és riogatják a járókelőket.

 Ezen a napon rengeteg turista látogat el Mohácsra, akiknek a felejthetetlen látványt a birkabőrbe bújt, faálarcos busók biztosítják. Az álarcokat népművészek készítik az erre alkalmas fűzfavesszőből. A busók jellegzetes ruházatukhoz még hozzátartozik a bocskor, a csizma, a fehér vászongatya és a bundájával kifordított birkabőr derékban kötéllel vagy lánccal összekötve. A vállukon tarisznyát viselnek, a   derekukon pedig egy vagy több kolomp lóg felaggatva.
 A nap fénypontja a főtér közepén megrendezett esti máglyagyújtás. Ilyenkor egy hatalmas méretű máglyát lobbantanak lángra, amit a busók és a vendégek hangos zenére körbe táncolnak. A zenét időnként csak a török korabeli ágyúk hangja töri meg. Ez a különleges népi hagyomány 2009 óta az UNESCO Emberiség Szellemi Kulturális Örökség listáján szerepel.

Farsang a nagyvilágban

  A farsang kezdete országonként változik. Velencében már karácsony másnapján, István napján (dec. 26.), Spanyolországban pedig Sebestyén-napkor (jan. 20.) kezdődik a farsang. Rómában viszont csak a hamvazószerdát megelőző 11 napot nevezik farsangnak. Németországban csak bizonyos területeken tartják a farsangot, ott viszont már november 11-én kezdetét veszi a mulatozás, amely egészen a következő év hamvazószerdájáig tart. Kölnben minden évben nagy álarcos felvonulást szerveznek. A Rajna-parti népünnepély első napja a „nők farsangja”: ekkor ugyanis a hölgyek egész nap jelmezbe öltöznek. A farsangi vigasság innét kezdve éjjel-nappal tart az utcákon, a tereken és a kocsmákban. Az ünnep csúcspontja a Rosenmontag, vagyis a rózsák hétfője, és ugyanezen a napon zárul le az egész farsangi időszak is.
Franciaországban a legismertebb a 10 napig tartó nizzai karnevál, amely a világ legnagyobb karneváljai közé tartozik. Több mint 2 héten át a város ragyogó karneváli hangulatban pezseg, látványos bemutatókkal és színes programokkal díszítve.
Brazíliáról szinte mindenkinek a híres riói karnevál jut eszébe, ahol a különleges jelmezek mellett a szambáé a másik főszerep.

Jellegzetes farsangi ételek
A farsangi mulatságokon a gazdag ételválasztékból nem hiányozhat a kocsonya, a töltött káposzta, de főleg a farsangi szalagos fánk sem. A menüsor vidékenként eltérhet ugyan, de a pogácsa, a farsangi fánk (pampuska) és a forgácsfánk (herőce) a legtöbb terített asztalon megtalálható.

Kovács M. Dóra

 


 

 

INOFOLIC Csomag ajánlat 60 tasak/ doboz (min.2 db vásárlás esetén)

 

Gynositol 60x

 

GAL+ Babaváró
[új recept]

 

Folandrol mio-inozit, folsav, szelén és antioxidáns tartalmú étrend-kiegészítő 60x

 

Riavita Women Up
60 db kapszula

  

Zafír Natural Barátcserje porkapszula 60 db
Vitaking 100% inozitol por 200 g
Riavita Men Up
60 kapszula

 

Maca VIBE tabletta 100 db
Strong Man Gyógynövény-kivonatokat tartalmazó Étrend-kiegészítő kapszula
GAL Sensoril Ashwagandha,
60 kapszula

 

GAL Omega-3 halolaj (3400 mg Omega-3/evőkanál) 250 ml (GAL)
Celsus Éjszaka ördöge csomag
(Q1+Q10 vItal + StrongMan)
AHAVA Holt-tengeri Osmoter koncentrátum
30 ml

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Értékelje Ön is