A gyümölcslevek gyógyító ereje
Szeptember az iskolakezdés mellett a finom gyümölcsök és ízletes zöldségek hónapja is. Ilyenkor tarkábbak az asztalok, hiszen az évszak kínálta finomságok vitaminbombáinak listája szinte végeláthatatlan hosszú. Ha naponta ötször eszünk friss zöldséget vagy gyümölcsöt, nemcsak növekszik a teljesítőképességünk és fittek leszünk, hanem a különféle betegségeket is megelőzhetjük, mivel általuk lendületben jön az emésztési traktusunk és erősödik az immunrendszerünk. A vitaminok a szív- és érrendszeri megbetegedésektől és a szélütéstől is megvédenek.
Mit jelent pontosan, hogy naponta ötször?
Egy normál testsúlyú ember számára az egész napra elosztva 600 gramm zöldség és gyümölcs szükséges. Az első adag már benne kell, hogy legyen a reggeliben például paradicsom, paprika, uborka vagy gyümölcs formájában.
Tízóraira lehet alma, banán vagy bármelyik szezonális gyümölcs.
Ebédre pedig kerüljön zöldség az asztalra, akár köretként, akár főételként is. Egyébként a mélyhűtött zöldségek is kiválóak, hiszen a modern fagyasztási módszereknek köszönhetően megtartják vitális anyagaikat. Az ízletes salátatál szintén jó választás, és még hűsítően is hat a nyári melegben.
A délutáni kalácsot pedig váltsuk fel ízletes sárga- vagy görögdinnyére, barackra vagy bogyós gyümölcsökre.
A vacsorára sem hiányozhatnak a nyers finomságok. Pompásan passzol az uborka, a paradicsom, de a sárgarépa is egy jó könnyű salátához akár egy szelet párolt hús vagy egy kis szendvics mellé is.
A gyümölcsök és a zöldségek helyett választhatunk egészséges gyümölcs- és zöldségleveket is, természetesen cukor hozzáadása nélkül. Használjuk ki a gyümölcslevekben rejlő vitális erőt teljes egészében, hiszen a „folyékony gyümölcs” praktikus és ízletes vitaminszállító, melyeket legjobb egyenesen az üvegből elkortyolgatni!
Ha a gyümölcsfogyasztás helyett a friss gyümölcsleveket válasszuk, alaposan ügyelnünk kell a tárolásukra. Mert minél tovább tároljuk a gyümölcsleveket, annál több vitamin épül le bennük. A tárolás során különbséget kell tenni a csomagolás módja szerint. Az értékes C-vitamin mennyisége üvegpalackban például lényegesen magasabb marad, mint műanyag palackban. Ezért a gyümölcslevek vásárlásánál inkább üvegeset válasszunk, mert csak akkor lehet nyugodt lelkiismerettel egyik-másik napi gyümölcsadagot egy pohár gyümölcslére cserélni. Nem beszélve arról, hogy ezáltal a környezetünket is megkíméljük a fölösleges műanyag hulladékoktól.
Immunerősítés, gyermekvitaminok
Az egészséges táplálkozás nagymértékben hozzájárul az immunrendszerünk megerősítéséhez és a jó általános erőnlét fenntartásához. Éppen ezért fontos olyan élelmiszerek fogyasztása, amelyek ellátják a szervezetünket minden nélkülözhetetlen tápanyaggal és kiegyensúlyozott anyagcserét biztosítanak. Az étrendünknek a friss zöldség és gyümölcs mellett tartalmaznia kell Omega 3-zsírsavakban gazdag halat lazac, makréla és hering formájában. Immunerősítő táplálékok még a zöldleveles növények, mint például a spenót, a teljes kiőrlésű gabonából készült termékek, olajos magok. A búzacsira szintén kiváló rostforrás, mellette pedig jelentős antioxidáns és B-vitamin-forrás. A növényi olajok szintén fontos alapkövei a táplálkozásunknak, mivel bőségesen szolgáltatnak E-vitamint, amely hatásos antioxidáns és segíti az immunrendszerünk működését. Sok gyógynövényről szintén köztudott, hogy erősítik az immunrendszert. Ilyenek például az aloé vera, az orbáncfű, a bíbor kasvirág, a fokhagyma és a gyömbér.
Vannak olyan gyógynövények, amelyekkel a gyerekek immunrendszerét is erősíthetjük. Ezek fogyasztása ellenállóbbá teszi szervezetüket a folyamatos környezeti irritációkkal szemben. Ilyen például a fekete bodza (Sambucus nigra), a szőlőmagkivonat és az indiai egres. Fontos, hogy ne csak szellemileg hangolódjanak rá csemetéink a kezdődő új tanévre, hanem kipihenve és megerősödött immunrendszerrel kezdjék meg a tanulást.
Óvjuk a szívünket!
Szeptember 29. a szív világnapja
A Szív Világszövetsége (WHF) kezdeményezésére 2000 óta a világon mindenütt egyszerre rendezik meg a szívünk napját, melyhez hazánk az első évtől kezdve csatlakozott. A Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány minden évben szeptember utolsó vasárnapján, a szívünk napján hívja fel a figyelmet a szív- és érrendszeri megbetegedések kiemelkedő gyakoriságára, a mindennapi életben is megvalósítható megelőzési módszerekre. A szív- és érrendszeri betegségek több áldozatot szednek Magyarországon, mint valamennyi más betegség, baleset és más halálok együttesen. Évente körülbelül 70 ezren halnak meg valamilyen szív- vagy érrendszeri megbetegedés miatt, amivel a középmezőnybe tartozunk Európában. Megfelelő étrenddel, diétával, mozgással, rendszeres szűrővizsgálatokkal és az optimális testsúly elérésével és megtartásával mi is sokat tehetünk a szívünk védelméért, és megelőzhetjük a szív- és érrendszeri betegségek jelentős részét. Ha vérnyomásproblémánk vagy cukorbetegségünk van, fontos, hogy szakorvosok segítségével folyamatosan kordában tudjuk tartani.
A szívünk napja minden embert az életmódváltásra figyelmeztet, hogy minél több mozgást, a dohányzás elhagyását és az egészséges táplálkozást kell előtérbe helyezni.
Kovács M. Dóra
HERBioticum Omega 3 Fish Oil 60 lágykapszula |
NORMOXIL csomag
|
Naja Forest N3 bio Mandula, bio Reishi gyógygomba kivonat, 100 ml |
B-vitamin Komplex étrendkiegészítő 250ml |
BioMenü
|
KAQUN Természetes Gél 75 ml |
AllergyForte kapszula 60 db |
FLORADIX KRAUTERBLUT SZIRUP 500 ml |
Vitalkid22 Multifrutti kapszula 60x+60x ajándék |
HERBioticum Multivitamin for KIDS rágótabletta 60 rágótabletta |
Naja Forest Mandula gyógygomba kivonat, 100 ml |
Power 4u |
ANANDAM Bio Levendula super illóolaj - 5 ml |
Artrofreeze balzsam |
ANANDAM bio damaszkuszi rózsa virágvíz |
Celsus Lady vas csepp 30ml |