Téli immunerősítés

A téli hónapokban különösen figyelni kell a vitaminpótlásra, ugyanis a vitaminraktáraink kimerülését a megfázások, a bakteriális vagy a vírusfertőzések, a krónikus betegségek, a mozgáskorlátozottság, a helytelen táplálkozás mind-mind gyorsítják. A hideg, nyirkos idő komoly kihívás elé állítja a szervezetünk védelmi rendszerét. Erős immunrendszerrel azonban könnyebben felvehetjük a harcot a kórokozókkal szemben és a betegséget is gyorsabban legyőzhetjük. Éppen ezért ilyenkor különösen fontos, hogy plusz vitamin-, ásványianyag- és nyomelembevitelről gondoskodjunk. Elsősorban a D- és a C-vitamin fontos, mivel ezekben a hónapokban a napsütéses órák száma nagyon kevés, vagy napokig egyáltalán nincs is. Így a D-vitamin-szintünk lecsökken, amit fontos pótolni.

C-vitamint is mindenképpen szedjünk, de arra azonban érdemes figyelnünk, hogy nagyobb mennyiségben károsíthatja a vesét. Ilyenkor részesítsük előnyben a természetes alapú, például csipkebogyó-kivonatot tartalmazó termékeket. A citrusfélék fogyasztása is sokat segíthet akár nyersen, akár koncentráltan, pl. grapefruitmagkivonat formájában. A grapefruitcseppek erősítik az immunrendszert, viszont sok gyógyszer hatását gyengíthetik, erre mindenképpen oda kell figyelni a használatuknál. A fejes káposzta szintén gazdag C-vitamin-tartalommal bír, nyersen és savanyítva is egyaránt. A kasvirág- (echinacea) cseppek is közkedvelt immunerősítők, idősebb, tartósan gyógyszert szedő betegeknél ez a készítmény ajánlott.
Az ásványi anyagok szintén nélkülözhetetlenek az immunvédelmünkhöz.cink és a szelén segítik az immunrendszert gyengítő méreg- és salakanyagok elszállítását, a sejtek regenerálódását. A kalcium a D-vitaminnal kombinálva segíti csontjaink, fogaink épségének fenntartását. Ilyenkor fokozódhat a magnéziumszükséglet is. Ha fáradtnak érezzük magunkat, szedjünk vitaminokat, próbáljuk ki az aminosav-tartalmú étrend-kiegészítőket is. Sokat segíthetnek a regenerálódásban, a megfázásból vagy más betegségből való felépülésben.
fűszerek szintén hozzájárulnak egészségünkhöz. Ilyen fűszer például a kurkuma, ami nem csak szép színt ad a levesnek, hanem a fertőzések ellen is véd. A gyömbér, ami antioxidáns forrás, szintén gyulladáscsökkentő, valamint baktériumölő is, nem beszélve különleges savanykás, csípős ízéről, ami különlegessé tehet egy egyszerű fogást is.
A szervezetünkkel akkor tesszük a legjobbat, ha télen is frissen tartjuk. Sétáljunk nagyokat a friss levegőn, kiránduljunk sokat. Legalább hetente három alkalommal űzzünk valamiféle mozgásformát, hogy fenntartsuk testünk fittségét. Azért is fontos, mert a friss levegőn történő mozgás serkenti a vérkeringésünket. Ez növeli a szervezetünk oxigénfelvevő képességét, ami hozzájárul a testünk ellenálló képességéhez.
De a mozgás önmagában nem elég az egészséghez, fontos a helyes táplálkozás és amellett legalább annyira fontos a megfelelő mennyiségű, minőségi pihenés. Mivel ilyenkor amúgy is rövidebbek a nappalok, könnyebben rá tudjuk venni magunkat, hogy korábban feküdjünk le.
Ahhoz, hogy a téli hónapokban is megőrizzük az egészségünk, a helyes étkezésre, a rendszeres mozgásra és a pihenésre kell figyelmet szentelnünk.

Kovács M. Dóra

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük