A tavasz beköszöntével, az évszakváltás miatt nehezen áll át a szervezetünk a megváltozott időjárási viszonyokra. Ilyenkor könnyebben megbetegszünk, mivel nem mindig sikerül megbirkóznunk a folyamatos környezeti kihívásokkal és a fertőzésekkel. A természet újjászületésével járó pozitív változások erősen megterhelik a téli hónapok alatt már e nélkül is legyengített immunrendszerünket. A hosszabb nappalok és a hirtelen jött napfény a hormonszintünkre is zavaróan hatnak. Az emberek nagyrészét ilyenkor elfogja a tavaszi fáradság. Ez a jelenség azonban nem betegség, hanem csupán a test reagálása a változásokra.
Az immunrendszerünk védelméhez és felerősítéséhez elengedhetetlen a vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban gazdag táplálkozás. A megfelelő, napi 2-3 liter folyadék fogyasztása szintén nagyon fontos, amit főleg szénsavmentes ásványvíz, gyümölcstea, gyógytea, és természetes gyümölcslé formájában vegyünk magunkhoz. Erre a célra ajánlott a kifejezetten immunerősítő teakeverék vagy az előre elkészített csipkebogyó, kamilla, hársfa, menta, vagy egyéb jótékony hatású gyógytea. Fontos, hogy naponta fogyasszunk nyers gyümölcsöt és zöldségeket is. A kivi, a citrusfélék (narancs, grapefruit), a savanyú káposzta, a paprika, a fekete retek és a homoktövis is kiváló C-vitaminforrás. A pihenés és a szabad levegőn eltöltött idő, valamint a rendszeres testmozgás szintén elengedhetetlen az egészségünk megőrzéséhez.
Az előre megtervezett napirend és a rendszeres változatos étkezés betartása szintén kiemelkedő szerepet kap. Sajnos a gyümölcsök vitamin tartalma a tél végére lecsökkenhet. Ilyenkor a betegségek leküzdéséhez és a megelőzéshez nagy segítség a multivitamin, és főleg a D-és C-vitamin bevitele. Kiváló immunerősítő hatásuk miatt ajánlott a probiotikumok fogyasztása is. Ezek a termékek az immunrendszert a bélrendszeren keresztül támogatják.
Vannak olyan készítmények is, amelyekkel nem csak a probiotikumról gondoskodhatunk, hanem a vitaminpótlásról is. A betegségek megelőzésére a gyógynövény eredetű termékek is nagyon hatásosak, mivel a növények komplex formában tartalmazzák a vitaminokat, ásványi anyagokat, így egymás hatását erősítve jobban felszívódnak és hasznosulnak.
A fent említettek mellett érdemes az alábbiakat is megszívlelni, melyek szintén nagy segítséget nyújtanak az egészségünk védelmében
- A méz és propolisz kiváló szénhidrát forrás, gazdag ásványi anyagokban, vitaminokban, fontos enzimeket és szerves savakat tartalmaz. Bár csecsemőknek nem adható, de ha a gyermek nem virágpor allergiás, és szívesen elfogadja, bátran használhatjuk.
- A fokhagyma az egyik legjobb természetes antibiotikum, mely inkább a felnőttek számára kedvező. A nyers gyömbér szintén jótékony hatással van az immunrendszerre. Egy kiskanál reszelt gyömbér leöntve langyos vízzel, egy kiskanál mézzel és nyers citromlével, igazi vitaminbomba. A gyömbér emellett felgyorsítja a vérkeringést és az anyagcserét is.
- A medvehagymát sokféle formában fogyaszthatjuk. Tizenkétszer erősebb vér- és májméregtelenítő, gomba és baktériumölő hatású, mint a fokhagyma. Ha szeretjük, akkor tehetjük, levesbe, salátába vagy akár krémsajtba is.
- A pihenés és a friss levegőn eltöltött idő, a napfény, valamint a rendszeres testmozgás szintén elengedhetetlen az egészségünk megőrzéséhez. A friss levegő végzett mozgás kiváló immunerősítő és egyben hangulatjavító is, amellyel mindannyian hozzájárulhatunk a jó közérzetünk megtartásához és az egészségünk megőrzéséhez. Hatására felgyorsul az anyagcsere, nő az energiaszint és csökken a kimerülés érzete is. Érdemes tehát mindenkinek a saját adottságának és igényeinek megfelelő mozgástípust választani, ami lehet futás, kerékpározás, kiadós séta stb.
- Aludjunk jól és pihenjük ki a tavaszi fáradtságot! A pihentető alvás segít a testünk, lelkünk feltöltődésében. A kényeztető alvások újra feltöltik a lemerült szervezetünket és friss erőről is gondoskodnak.
Kovács M. Dóra