A növényből (stevia rebaudiana bertoni) kivont édes ízért felelős steviol-glükozidok különösebb lebontás nélkül emésztődnek és ezért kalória-értékük rendkívül kicsi. Dán és brazil tanulmányok szerint a 2-es típusú cukorbetegség ellen is ígéretes: enyhíti az inzulin-függést, szabályozza az inzulinszintet. Más tanulmányok vérnyomáscsökkentő, hasnyálmirigy-segítő hatásairól számolnak be. Ásványi anyagtartalma sem mellékes (A- és C-vitamin, cink, rutin, magnézium, vas, stb.).
A stevia- vagy sztívia-kivonatot a világ különböző részein (Paraguay, Brazília, Mexikó, Japán, Kína, Dél-Korea, Malajzia, Thaiföld) ételek és italok édesítésére használják. Fogyasztása nem okoz fogszuvasodást, és az ázsiai több évtizedes használat alatt egyetlen mellékhatásos esetet sem jegyeztek fel.
Alkalmas sütésre, főzésre, mert a hatóanyag melegítésre nem bomlik le. Kitűnő ízű, teljesen természetes.
Nulla kalória, nulla glikémiás index.
Cukorbetegek is fogyaszthatják!