Új jelszó kérése

A nagy meleg megterheli az érrendszert

A 30 fok feletti nappali hőmérséklet az egész szervezetünket megterheli. Ilyenkor a láb vénái hajlamosak arra, hogy kitáguljanak. Azt a feladatukat, hogy a vért visszaszállítsák a szívhez, így már nem képesek optimálisan ellátni, a vér megreked a vénákban és nyomja az érfalakat. Ez vezet aztán a lábak elnehezedéséhez és szemmel látható felpuffadásához. A melegnek számos élettani hatása van: testünkben az erek kitágulnak, ezáltal csökken a vérnyomás és kedvezőtlenebb véráramlási viszonyok alakulnak ki a vénás erekben is. A nagy melegben a főként nőket érintő visszérbetegség tünetei jelentősen felerősödnek. A hőség hatására fokozódik az izzadás, ezáltal szervezetünk só és ásványianyag-vesztése megnövekszik. Ilyenkor gyakori a gyengeségérzés, szédülés és fáradékonyság. Az alábbi tippek megszívlelésével segíthetünk a lábainkat, hogy mindig fittek és ugrásra készek maradjanak.

12 biztos tipp az erek karbantartására
1. A Kneipp-féle víztaposástól fittek lesznek az erek és pompásan javul a vérkeringés.
2. Tornáztassuk a vénáinkat! Bármikor elvégezhető és hatékony vénatorna: a lábfejünket billentsük egymás után tízszer a lábujjhegyükre, majd a sarkukra.
3. A kiadós gyaloglások lendületbe hozzák a vénák izompumpájának a működését.
4. Az úszás szintén jó hatással van a megfáradt erekre.
5. Minden reggel zuhanyozzuk végig a lábainkat hideg vízzel. A váltakozó, hideg-meleg lábzuhanyok serkentik a vénák működését, az erek feszesebbé válnak és egyidejűleg az immunvédelmet is támogatják.
6. Hosszadalmas állás vagy ülés nagyon káros a vénákra. Jó tartást adnak ilyenkor a gumiharisnyák.
7. Viseljünk kényelmes, lapos sarkú cipőket! A jó kidolgozású kényelmes cipő minden egyes lépésnél megdolgoztatja a vádli izomzatát és így indirekt módon könnyíti a vér visszaáramlását
8. Igyunk bőségesen folyadékot, legalább napi 2-3 litert.
9. A szervezetünket kielégítően lássuk el ásványi anyagokkal: kalciummal, magnéziummal, nátriummal és kloridokkal.
10. Autózás közben kétóránként tartsunk pihenőt és lazítsuk el a lábainkat.
11. Ha repülőn utazunk, időnként álljunk fel és sétáljunk!
12. A vénakapszulák, mint például a feketeáfonya-kivonat, erősíti a kapilláris ereket. megszüntetik a vér megrekedését a vénákban. A feketeáfonya-kivonat és vitaminjai kedvezőek a hajszálerek épségére a vénák rugalmasságára és a szem és az agy vérkeringésére. A bőr mikrokeringését javítja, és ezáltal a szövetek tápanyag-és oxigénellátását is. A benne lévő antocianinok nagyon kedvező hatást gyakorolnak az érfalak rugalmasságának fenntartására, ezáltal a vérkeringés javítására. A fekete áfonya az antioxidáns tulajdonságai miatt a szem és az agy kapilláris ereinek épségének megőrzésében is fontos szerepet játszik. Segítséget nyújthat az éleslátás megőrzésében,
a szem fáradékonyságának lassításában.

Jó tanács!
Egy kis vénagimnasztika
Lábujjak megfeszítése
Ülés közben felváltva feszítsük meg, majd újra nyújtsuk ki a lábujjakat (cipő nélkül).
Lábak nyújtása
Ülés közben nyújtsuk ki a lábainkat, majd erőteljesen húzzuk vissza.
Előre-hátra himbálózás
Billegjünk álló helyzetben 10-20-szor a sarkunkról a lábujjunkra
Rugózás
Enyhén rugózva járjunk helyben.
Helyes ülés
A lábainkat ne vessük egymáson keresztbe! A vádlinkat időnként masszírozzuk meg!

Kovács M. Dóra

.