Új jelszó kérése

Kleopátra szépségtitka az olaj volt?

Bemutatjuk 2017 szépségápolási trendjét:

az OLAJAT!

A szépség elixírje

Az olaj használatát már régmúltban is ismerték; titkos szépség tanácsként kezelték, ám hozzáférésük sokáig korlátozott volt a közrendűek számára. Szerencsére az idők során a helyzet alaposan megváltozott, s használatuk már nem csak szupersztárok számára elérhető.

Elég egy pillantás a magazinra, online posztokra vagy az áruházak szépségápolási termékeinek polcaira: látható, hogy az olaj, mint szépségápolási elixír soha nem volt annyira közkedvelt, mint napjainkban. Az olaj használatát a múltban titkos szépség tanácsként kezelték, mostanra pedig végleges szupersztárrá lett a szépségipar színpadán.

,,Jól érzem magam a bőrömben.”

Gyakrabban kellene ezt mondanunk, ám sajnos a mai rohanó világban egyre kevesebb időnk jut testünk-lelkünk kényeztetésére; bőrünk ápolásra. Pedig fontos a jó közérzet, nem beszélve arról , hogy bőrünk híven tükrözi szervezetünk, lelünk állapotát. A bőr az emberi test legnagyobb szerve. Tetőtől talpig beborít minket, velünk együtt növekszik, s védi egész testünket. A bőrön keresztül képesek vagyunk érzékelni és érezni a finom érintéseket és persze képet kapni aktuális állapotunkról: olyan, mint egy tükör, azt mutatja, ami odabent van. Ha bőrünk éppen ragyogóan szép, akkor jól érezzük magunkat. Ha viszont sápadt, száraz, érzékeny, akkor nagy valószínűséggel valami nincs rendben. Az ápolt, egészségesen tündöklő, sima bőr maga a szépség megtestesítője. Ezért is nagyon fontos, hogy megadjuk neki mindazt, amire szüksége van. És mi lehetne erre alkalmasabb, mint az olaj?

Kleopátra is olajat használt szépségek megőrzésére?

Nem is gondolnánk, micsoda sikertörténelemmel bír az olaj, mint bőrápoló termék! Sikertörténete, mint bőrápoló termék régre nyúlik vissza.

Tudtátok, hogy az emberiség évezredek óta ismeri az egyedi bőrápolást, amit a folyékony arany biztosít? Használatát először az ókori Görögországban jegyezték fel, ahol is a görögök az olajfát szentnek tekintették, ezért egyetlen athéni sem vett addig fürdőt anélkül, hogy a közkedvelt olívaolaj esszenciáját bele nem tette volna a fürdővízbe. Az egyiptomi hercegnők pedig előszeretettel szappanozták be magukat a Közel-Keletről származó értékes mirha- és rózsaszirom olajokkal.

A híres egyiptomi Kleopátra volt az első, aki az olajra, mint természetes szépségápolási formára esküdött. A fáraó hivatalnokai ellenőrizték az importból vagy háborús hódításokból származó luxuscikk készletet, és a főpap feladata volt az értékes keverékek előállítása. Még napjainkban is találhatunk az Edfu templomának falain belül csodálatos hatású kenőcs recepteket.

Az olaj diadalmente szinte töretlen volt. Egészen a középkorig, amikor is az európai egyház az illat- és dekorkozmetikumokat pogánynak nem minősítette. Szerencsére a reneszánsz beköszöntével ismét egy csapásra népszerű lett, mivel a púder és parfüm a mindennapi szépségápolás részévé vált. Az olajok használata is újfent virágzásnak indult a szó valós értelmében is, és fénykora napjainkban érte el csúcspontját. A legendás rózsa- és levendulaolaj az egyre növekvő virág mezőkről, Bulgária központjából és Grasse-ból származott. Ezek az illóolajok a mai napig fő összetevői a parfümgyártásnak. (Egészen biztosan mindenki emlékszik nagymamáink fürdőszobapolcán lévő olajos flakonkákra, amelyet érdeklődve szemléltünk.) Aztán betört a napolajak nagy korszaka, és az 1980-as, ’90-es években, nem létezett olaj nélkül készült frizura sem. Mint ahogy ma sem: olaj nélkül elképzelhetetlen lenne a 21. század szépségápolása.

 

Jót tesznek az olajok bőrünknek?

A szépségápolási olajok - rendkívül hatékony és tiszta összetevői révén - megújítják és erősítik a bőrünket, anélkül, hogy szennyező anyagok kerülnének a szervezetünkbe. Igen, nagyon jót tesznek a bőrünknek; nincs még egy ehhez hasonlatos szépségápolási termék, amely annyira sokoldalú, mint az olaj. Táplálja, feszesíti és megnyugtatja a bőröd és használhatod akár a problémás területeken is. Például a speciális hatóanyagok hozzáadásával tisztításra is alkalmas, illetve csökkenti a ráncokat és a hegeket.

Az egyes termékek aktív összetevője mindenekelőtt a zsírsavakban és vitaminokban gazdag növényi olajokból áll. A növényi olaj a bőr saját zsírösszetételéhez nagyon hasonló és így az optimális és természetes tápanyagokat szállítja számára. Az olajok emiatt nagyon jól alkalmazhatóak.

Ezek az olajok megőrzik a bőr nedvességtartalmát és erősítik a védőgát funkcióját anélkül, hogy irritálná az érzékeny bőrt. Ezenfelül az olajok számos összetevője rendelkezik regeneráló és antioxidáns tulajdonsággal. A legtöbb növényi olaj nagy részben tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavakat és antioxidánst, mint az E vitamin. A lipidek simává varázsolják a bőrt, mialatt a stressz bőrre gyakorolt hatását csökkentik és egyidejűleg stimulálják a védelmi sejteket és a kollagén termelést. Így javítják lassanként a bőr felületi felépítését. Minden olajnak meg van az egyedülálló képessége, legyen az öregedés gátló specialista, ragyogásszakértő vagy alakformáló.

 

Milyen fajtái vannak az olajoknak?

Az arcolajok tökéletesen illeszkednek a napi szépségápolásba. Akár önmagában, akár más ápolótermékek kombinációjával alkalmazva, az olaj reggelente átitatja és feltölti a bőr védekezőképességét, éjszakánként pedig regeneráló tevékenységet.

A testápoló- vagy alakformáló olajok ehhez képest a száraz és celluitiszes bőr ápolására alkalmasak. Nem csak a kismamák, bár elsősorban ők örülnek a leginkább az olajnak, amellyel a terhességi csíkok elkerülhetőek és amelyek a bőr rugalmasságát növelik.
Mindennap egy vagy két alkalommal jól bemasszírozva az olaj igazi társsá válik a terhesség időszakában. A szövet nagyobb rugalmasságot és szabályozott hidratáltságot nyer. Például a jojoba olaj szívesen alkalmazott összetevő, mivel átlagon felüli a felszívódó képessége és így a legalkalmasabb ápoló a terhesség időszakában.

Amiről nagyon fontos még szó ejtenünk, az a paraffin. Ez a kozmetikában és a testápoló olajokban gyakran használt kőolaj-származék másabb szerkezetű, mint a bőrünk saját zsírja. A paraffint kőolajból nyerik vagy szintetikus úton petrolkémiai alapanyagokból állítják elő. Víztaszító tulajdonsággal bírnak és nem szívódnak be a bőrbe. Gyógyszeriparilag akkor célszerű paraffint alkalmazni, amikor ún. kesztyűhatást kell elérni, mint például a kézkrémeknél. Az ápoló olajoknál ezek a hatások nem kívánatosak, mivel azt a cél szeretnénk elérni, hogy beszívódjanak a bőrbe. Emiatt az összes frei öl olaj paraffinmentes.

 

Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.