Ha jól működik az anyagcserénk, akkor a salakanyagokat kiűzi a testből, lassan, de biztosan leépíti a fölösleges kilókat és a könnyedség érzését hagyja hátra. Az anyagcserénk azonban csak akkor tud megfelelően működni, ha megteremtjük számára a szükséges feltételeket és helyesen táplálkozunk. Mindent, amit megeszünk, fel kell dolgozni, meg kell emészteni, és el kell különíteni a felhasználhatót a felhasználhatatlantól. A hasznos anyagoknak el kell jutniuk testünk minden egyes sejtjébe, míg a szükségtelen anyagoknak a lehető leggyorsabban el kell távozniuk. Ezeket a folyamatokat röviden anyagcserének vagy metabolizmusnak nevezzük. Az anyagcserének köszönhetően el vagyunk látva energiával (hő), ebből kifolyólag fel tudnak épülni a testünket alkotó anyagok (növekedés, gyarapodás, regenerálódás), illetve képesek vagyunk a testfunkciók megtartására.
Az alábbi tippek segítséget nyújtanak ahhoz, hogy hogyan pörgessük fel az anyagcserénket.
- Víz
A felnőtt ember testének 60 százaléka víz, időskorban pedig ez 50 százalékra csökken. A víznek rendkívül sokrétű élettani szerepe van. A megfelelő hidratáltság azért nélkülözhetetlen, mert a legfontosabb élettani folyamatok vizes közegben mennek végbe. Ahhoz, hogy a szervezetünk le tudja bontani és meg tudja emészteni az elfogyasztott ételt, megfelelő mennyiségű vízre van szüksége. A kiszáradás ugyanis fáradságot eredményez, csökken a teljesítőképesség, tehát ne spóroljunk a vízzel, ha a szervezetünkről van szó. Csak a tiszta víz segítségével tudja testünk minden egyes sejtje tökéletesen elvégezni a feladatát. A víz segít abban, hogy az anyagcsere-folyamatokból származó mérgek és egyéb káros környezeti anyagok kiválasztódjanak. A napi szükséges vízmennyiség a táplálkozási szokásainktól és az életmódunktól függ. Minél több kedvezőtlen élelmiszert és italt fogyasztunk, annál nagyobb szüksége lesz a szervezetünkben a méregtelenítésre, és annál több tiszta vizet kell meginnunk. Általában az ajánlott napi vízmennyiség kb. 2,5–3 liter.
2. Kalóriaszegény élelmiszerek fogyasztása
Az anyagcserét sokkal könnyebben és hosszabb távon lehet serkenteni, ha gyakrabban és kisebb adagokat fogyasztunk. Ugyanis a kiadós étkezéseknél egyszerre túl sok kalória jut be a szervezetbe, amit a test hajlamos zsír formájában tárolni. Ha azonban túl kevés kalóriát juttatunk be, azt a szervezet éhezésként éli meg, és a szénhidrátokat fogja zsírokká alakítva tárolni. Ezért fontos megtalálni az egyensúlyt. Természetesen bizonyos mennyiségben szénhidrátokra is szüksége van a szervezetünknek. Fontos tehát az élelmiszerek gondos kiválasztása. A sok kis étkezésnek azonban friss és vitaminban gazdag élelmiszerekből kell állnia, mint pl. saláták, cukrozatlan gyümölcsök, zöldségek, quinoa (inka gabona), köles, növényi tej (pl. szójatej), magvak (tökmag, napraforgómag, mák, szezámmag stb., és ha nem vagyunk allergiásak rá, akkor pirítatlan, sózatlan mogyoró). Ezek az élelmiszerek rendkívül nagy mennyiségben szolgáltatnak vitaminokat és ásványi anyagokat szervezetünk anyagcseréjének serkentéséhez.
3. Rendszeres sportolás
Mozgás nélkül nem érhető el a várt eredmény. Ezért fontos a rendszeres mozgás és aktivitás. Fontos tudni, hogy a zsírégetés minimum 20 perc intenzív mozgás után kezdődik meg. A lényeg, hogy emelkedjen a pulzusszám, majd ezután megkezdődhetnek az erősítő gyakorlatok, hogy izmosodjon a testünk! Ahhoz, hogy serkenthessük az anyagcserénket, jóval kevesebb kalóriát kell fogyasztani, mint amennyit éppen szeretnénk. A test – ha állandóan égetnie kell a kalóriákat – a rendelkezésre álló táplálékot jobban hasznosítja majd. Az anyagcsere fokozásához kiváló segítség a rendszeresen futás vagy kerékpározás. Hetente párszor izzadni az edzőteremben szintén jó hatású.
4. Oldható ballasztanyagok
Fontos, hogy magas tápanyagtartalmú élelmiszereket válasszunk. Az élelmiszerek tudatos kiválasztása nagymértékben fokozhatja anyagcseréjét. Azok az élelmiszerek, melyek oldható ballasztanyagokat tartalmaznak, különösen jótékonyan hatnak az anyagcsere működésére. A ballasztanyagokban gazdag élelmiszerek jelentősen kevesebb kalóriát szolgáltatnak, mint ugyanolyan mennyiségű élelmiszer, melyben nem fordulnak elő. Ha az ételt alaposabban megrágjuk, vagyis több időt szánunk az evésre, a gyomor telítődik, lassabban emészt, a vércukor is fokozatosan emelkedik, tovább tart a teltségérzet, és így sokkal hatékonyabban működik az anyagcsere is.
Az oldhatatlan ballasztanyagok (pl. a búzából származó cellulóz) nem tudnak vizet felvenni, az oldható ballasztanyagok nagy mennyiségű vizet kötnek meg, ezért megtöltik a gyomor-bél traktust, gondoskodnak a zökkenőmentes emésztésről és egyben tisztítják is a beleket.
Az oldható ballasztanyagok, amilyen pl. az útifű magja is, különösen ajánlottak az anyagcsere serkentésére. Reggelente éhgyomorra be kell venni egy kanál útifűmagot, vagy az útifű magjának héját, és inni rá két nagy pohár vizet. Esténkét a (könnyű) vacsora mellé mindezt ajánlott megismételni.
Anyagcsere-serkentők
Zöld tea
Az egyik legjobb anyagcsere-serkentő folyadék. A zöld teában található antioxidáns javítja az anyagcserét, ezáltal segíthet az egészséges emésztés fenntartásában. Ugyancsak ez az antioxidáns csökkenti a koleszterinszintet és az érelmeszesedés kockázatát, véd a szívbetegségektől és a daganatos megbetegedésektől. Vitamintartalma jelentős, nagy mennyiségű C-, D-, K- és B2-vitamin található benne.
Zabpehely
Rendkívül egészséges, magas rosttartalma biztosítja a jó emésztést. Glikémiás indexe (ami a szénhidrátok felszívódásának gyorsaságát jelöli) közepes, így elég hosszan teltségérzetet biztosít, és hosszú időn keresztül ellát energiával. Vitaminokat is tartalmaz, magas a B-, K– és E-vitamin-tartalma. Ásványi anyagokban igen gazdag. Alumínium, cink, foszfor, kálium, kalcium, kobalt, magnézium, mangán, szelén és vas is megtalálható benne. Érdemes megemlíteni tekintélyes fehérjetartalmát, illetve azt, hogy szervezetünk számára fontos antioxidánsokat is tartogat.
Alma
Magas rosttartalmú, viszont alacsony kalóriatartalmú gyümölcs az egyik legjobb anyagcsere-fokozó a gyümölcsök között. Az alma pektintartalma által is gyorsítja az anyagcserénket, emellett teltségérzetet okoz. Napi fogyasztása az egészséges étrendben ajánlott. Több kutatás bebizonyította, hogy az alma tartalmaz flavonoidokat is, melyek rákmegelőző, gyulladáscsökkentő tulajdonsággal bírnak, segítenek a vírusok és a baktériumok leküzdésében, emellett erősítik az immunrendszert, sőt még májvédő szerepet is betöltenek. Az alma segíti az emésztést vitaminjaival is, az A-vitamint, a B-komplex vitaminokat és a C-vitamint is megtalálhatjuk benne. Ásványianyag-tartalma magas, több mint 20-féle ásványi anyag található benne. Ilyen például a kálium, a kalcium, a cink, a fluor, a jód vagy a szelén.
Uborka
Magas víz- és alacsony kalóriatartalmának köszönhetően alapvető zöldség a fogyni vágyóknak. A magas, 90 százalékos víztartalom miatt kitűnő szomjoltó, ráadásul kipucolja a szervezetből a méreganyagokat. Az uborka vitamin- és ásványianyag-forrásnak is kiváló. Az A-, az E-, a B-, a C-vitaminok és a kálium, a foszfor, a nátrium, a magnézium, a szilícium és a vas fontos forrása. A jelentős rosttartalom miatt az uborkán a héját is érdemes rajta hagyni fogyasztáskor, mivel a héjban található rostok javítják az emésztést.
Kovács M. Dóra