Őszi immunerősítés

Őszi immunerősítés

Az ősz beköszöntével a hűvösebb, nyirkos idő is kezdetét veszi és hatásukra a meghűléses betegségek időszaka is beköszönt. A szezonális megfázás és az influenza kialakulása közvetlenül kapcsolatba hozható a szervezet ellenálló képességének gyengülésével. Ezért is ajánlott az őszi immunerősítés elvégzése, ami jelentős mértékben hozzájárul ahhoz, hogy elkerüljük a fertőzéseket.
A szeptemberi iskola-, óvoda- vagy éppen  a bölcsődekezdésnél vannak akik most először kerülnek közösségbe. A hűvösebb napok is általában megfázásra hajlamosíthatnak, de a fokozódó stressz is gyengíti a természetes immunrendszert felnőtteknél, gyermekeknél egyaránt. Fontos, hogy megvédjük a családunk egészségét és megerősítsük immunrendszerünket a változékony hőmérsékletű borongós és esős őszi napokra. Szerencsére még bőven akad friss termés a piacokon, melyekkel érdemes feltölteni vitaminraktárainkat, ha a hűvös időben is szeretnénk egészségesek maradni. A nyárhoz hasonlóan ősszel is a zöldségek és gyümölcsök gazdag választékát kínálják a termelők.
Az immunrendszerünk legyengülésének számos oka lehet. Ezek közül a leggyakoribb az antioxidánsok, vitaminok és más tápanyagok elégtelen bevitele, a mozgásszegény életmód, a környezeti terhelések, egyes betegségek, valamint a túlzott gyógyszerfogyasztás, antibiotikumkúrák és a nem megfelelő étrend miatt a mérgek és salakanyagok felhalmozódása.
Az őszi immunerősítés elengedhetetlen része az étrendváltás, aminek lényege, hogy étrendünkbe beiktassuk a tápanyagokban és antioxidánsokban gazdag immunerősítő élelmiszereket. Itt elsősorban zöldségekre és gyümölcsökre gondolunk, főként az évszaknak megfelelő terményekre.
Hozzájárulhatunk az immunerősítés sikeréhez, ha pótoljuk a probiotikus baktériumokat, mert ezzel lényegesen gyorsabban helyreállítható a bélflóra egyensúlya. A bélflóra szerepet játszik az emésztés szabályozásában, az immunrendszer hatékony működésében, jótékony mikroorganizmusai pedig „hatástalanítják” az emésztőtraktusba bejutó káros baktériumokat és gombákat. Erre a legjobb módszer a probiotikumok vagy a probiotikus tulajdonságú ételek, italok, mint például a joghurt, a kefir, az érlelt sajtok, a tofu fogyasztása. Szervezetünket bőségesen töltsük fel a szükséges vitaminok és ásványi anyagok összességével, melyek jó szolgálatot tesznek a szűkülő, téli kínálat idejére is!


Nélkülözhetetlen vitaminok és nyomelem az őszi immunerősítéshez
 


C-vitamin
Erős antioxidáns, nem csak támogatja az immunrendszert a már meglévő fertőzés esetén, hanem fokozza is annak működését. Minél több magas C-vitamin-tartalmú táplálékot (például homoktövis, grépfrút, csipkebogyó, acerola) fogyasszunk, illetve C-vitamin-étrend-kiegészítőkkel pótoljuk a szükséges mennyiséget.
 

A-vitamin
Főleg a bőr és a légutak nyálkahártyájának védelmében játszik szerepet az immunrendszer tekintetében. Az ellenálló képesség fokozásával „megnehezíti” a kórokozók bejutását. Hiánya esetén a fertőzésekkel (például torokgyulladás, megfázás, hörgőgyulladás) szembeni fogékonyságunk nő. A sütőtök, a sárgarépa, az édes burgonya és a piros színű paprika is sokat tartalmaz belőle, érdemes tehát bőségesen fogyasztani belőlük.


D-vitamin
Főleg az izom- és csontrendszerre gyakorolt kedvező hatása miatt ismerjük, de az immunerősítő hatása sem elhanyagolható. A csökkenő napfény okán az őszi időszaktól fokozott figyelmet kell fordítani a D-vitamin kellő bevitelére is. Kiváló D-vitaminforrások: a máj, a tojás, a gombák.


Cink
Az egyik legfontosabb nyomelem. Segíti a bőr regenerálódását, a sebek gyógyulását is. A tojássárgája, a lencse, a napraforgó és a marhahús is számottevő cinket tartalmaz.

Növényi immunerősítők
A ginszeng, a gyömbér, a rózsagyökér, a csipkebogyó, a homoktövis, a lángos kasvirág (Echinacea), a fokhagyma, a bodza, a zöld tea mind-mind olyan gyógynövények, amelyeket a népi gyógyászatban ősidők óta, ma pedig már a modern fitoterápiában is kúraszerűen használnak a fertőzések elleni védelemben az immunrendszer megerősítésére.

 


Óvjuk a szívüket!

Szeptember 29. a szív világnapja

A szív és érrendszeri megbetegedések hazánkban a leggyakoribb betegségek közé tartoznak. Közülük is a szívinfarktus áll az első helyen. Ahhoz, hogy működésben tarthassuk az életünk motorját, fontos, hogy betartsuk a szakemberek tanácsait.

A fájdalmak, a mellkasi szorító érzés és a hányás csak néhány a szívinfarktus riasztó jelei közül. Vészhelyzetben minden másodperc számít. Amennyiben a beteg időben a kórházba kerül, akkor még komoly esély van a megmentésére. Ám gyakran túl későn kerül beteg a kórházba és a kezelés is így késleltetve veszi kezdetét.
Sajnos Magyarországon a szívinfarktus vezető helyen áll a halálokok között.
A szívinfarktust a szívkoszorúér elzáródása okozza, mely a szívet vérrel látja el. Az infarktus következtében aztán elhal a szívszövet. Az infarktus figyelmeztető jelei rendszerint erős, öt percnél is hosszabban tartó fájdalmak a mellkasban, melyek a karokba, a lapockákba, a nyakba, az állkapocsba és a has felső részébe is kisugároznak. Emellett a betegek többnyire légszomjtól, émelygéstől és hányástól is szenvednek. Nőknél nem ritkán mindössze ezek a figyelmeztető jelek. Emiatt náluk gyakran később ismerik fel és kezelik a szívinfarktust, mint a férfiaknál. A szakorvosok éppen azért azt tanácsolják, hogy a szívinfarktus leghalványabb gyanúja esetén is, azonnal hívják a mentőket, mert a beteg megmentéséhez az elzáródott artériát a kórházban minél hamarabb átjárhatóvá kell tenni.

A szívinfarktus gyakran koronáriás szívbetegedések következménye. Ennek során lerakódások szűkítik be az egyik vagy akár több koszorúeret is, így romlik a szív oxigénellátása és ez hosszú távon a szívizmot károsítja, mivel a szívizomnak is állandó vérellátásra van szüksége. A szív sejtjeit friss vérrel ellátó artériákat koszorúsereknek vagy koronáriaereknek nevezik, mivel ezek koszorúként fonják körül a szívet.
Az elzáródást leggyakrabban véralvadék eredményezi, ami ott alakul ki, ahol a koszorúsér belső felszíne az évek során már károsodott, és fokozatosan el is záródott koleszterin és néhány más anyag lerakódása miatt. A szívizom saját keringésének zavara sejtkárosodást okoz, ami fájdalmat, illetve nyomásérzést vált ki, továbbá rendszertelen szívritmushoz vezethet, ami halálos kimenetelű is lehet.

A szívinfarktus egy olyan folyamat, amely általában néhány óra alatt fejlődik ki, és minden egyes perc elteltével nőhet az a terület, aminek nem megfelelő a vérellátása, és ezért az ott lévő sejtek elhalnak. Ha azonban sikerül a vérellátást időben helyreállítani, a szívkárosodás megelőzhető vagy legalábbis csökkenthető.
 

A betegség kockázati tényezői

Ide tartozik elsősorban a dohányzás, a helytelen táplálkozás, a túlzott alkoholfogyasztás, a mozgáshiányos életmód, a túlsúly, a magas vérnyomás és a diabétesz. A stressz szintén komoly kockázati tényező. Európában mintegy közel 40 millió embert érint a munkahelyi stressz. A munkából távol maradók 50–60 százaléka a munkahelyén megélt feszültség elől menekül. A tartós stressz álmatlansághoz, depresszióhoz vezet, amik a teljesítmény csökkenését eredményezik, és ez újabb feszültséget generál. Éppen ezért a szakértők azt tanácsolják, hogy ha a munkahelyi vagy családi körülmények egyre több stresszt váltanak ki, mihamarabb meg kell szüntetni az okukat, már csak a szív kedvéért is.
 

Hogyan védekezzünk?

Az életmód és a szívbetegségek között szoros kapcsolat van, éppen ezért aludjunk eleget és aludjunk jól! Ha sokat stresszelünk, állandóan túlórázunk, keveset alszunk, akkor megadjuk az esélyt a szívinfarktus kialakulására. Egy délutáni alvás is már jó hatással van a szívre és az érrendszerre. A szív- és érrendszeri zavarok elkerülése érdekében vegyünk vissza a tempóból, táplálkozzunk egészségesebben és mozogjunk rendszeresen! A rendszeres mozgás jótékony hatással van a szívünkre, javítja a keringést, csökkenti a vérnyomást. Legalább heti 3 alkalommal mozogjunk minimum 30 percet! A kardiológusok emellett azt javasolják, hogy iktassunk be az életünkbe kardioedzéseket, futást, kerékpározást! Ha azonban túlsúly vagy egyéb okok miatt nem szívesen választanánk a futást, akkor már napi 1 óra sétával is sokat tehetünk az egészségünk védelmében. A helyes táplálkozással szintén védekezhetünk a szív- és érrendszeri betegségek ellen.  Kerüljük az „alma” típusú elhízást, vagyis a hasi zsírpárnák kialakulását! A rendszeres gyümölcs– és zöldségfogyasztás mellett lehetőleg a fehér húsokat fogyasszuk, például halakat, vadakat és a csirkehúsokat bőr nélkül! Szintén fontos, hogy bizonyos időközönként vegyünk részt szűrővizsgálatokon, vagy amennyiben bármilyen szívpanasz fellép (szúró érzés, nehézlégzés, lábdagadás stb.), akkor forduljunk minél előbb szakorvoshoz!

Kovács M. Dóra

 


 

VitaMed Prémium – Fekete fokhagyma étrend-kiegészítő kapszula 60 db

 

Bioheal Koenzim Q10 60 mg Szelénnel E-vitaminal és B1-vitaminnal 70 db

 

Naja Forest N2 bio Cordyceps, bio Reishi, bio Shiitake gyógygomba kivonat, 100 ml

 

Bioheal Omega Krill
(100 db)

 

Laskagomba Plusz kapszula 90 db

 



 

VitaMed Prémium – Ginseng kivonat étrend-kiegészítő kapszula 60 db
Vitalpajzs ImmunON tabletta 90 db
Emóció 7,84 élőflórás, antioxidáns tartalmú étrend-kiegészítő ital
1000 ml

 

Dr.Steinberger Vitesse „A szív egészségéért ” vegyes gyümölcslé 750 ml
Pharmacoidea Erek egészsége kapszula 30 db
BIOCO Q10 50MG KAPSZULA VÍZZEL ELEGYEDŐ 30 DB

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük