Őszi immunerősítés
Nélkülözhetetlen vitaminok és nyomelem az őszi immunerősítéshez
C-vitamin
Erős antioxidáns, nem csak támogatja az immunrendszert a már meglévő fertőzés esetén, hanem fokozza is annak működését. Minél több magas C-vitamin-tartalmú táplálékot (például homoktövis, grépfrút, csipkebogyó, acerola) fogyasszunk, illetve C-vitamin-étrend-kiegészítőkkel pótoljuk a szükséges mennyiséget.
A-vitamin
Főleg a bőr és a légutak nyálkahártyájának védelmében játszik szerepet az immunrendszer tekintetében. Az ellenálló képesség fokozásával „megnehezíti” a kórokozók bejutását. Hiánya esetén a fertőzésekkel (például torokgyulladás, megfázás, hörgőgyulladás) szembeni fogékonyságunk nő. A sütőtök, a sárgarépa, az édes burgonya és a piros színű paprika is sokat tartalmaz belőle, érdemes tehát bőségesen fogyasztani belőlük.
D-vitamin
Főleg az izom- és csontrendszerre gyakorolt kedvező hatása miatt ismerjük, de az immunerősítő hatása sem elhanyagolható. A csökkenő napfény okán az őszi időszaktól fokozott figyelmet kell fordítani a D-vitamin kellő bevitelére is. Kiváló D-vitaminforrások: a máj, a tojás, a gombák.
Cink
Az egyik legfontosabb nyomelem. Segíti a bőr regenerálódását, a sebek gyógyulását is. A tojássárgája, a lencse, a napraforgó és a marhahús is számottevő cinket tartalmaz.