Az oregano -szurokfű vagy vadmajoránna- (Origanum vulgare L.) a szurokfüvek nemzetségébe tartozó fűszer és gyógynövény.
Egész Európában ismerik és használják, de fűszerként főleg a mediterrán konyhára jellemző (gyakran bazsalikommal és rozmaringgal kombinálva). Hazánkban is gyakori, a száraz gyepek, hegyoldalak és erdőszélek növénye. Leginkább a meszes talajokat kedveli.
Nevezik még közönséges szurokfűnek, vadmajoránnának is.
Frissen leszedett leveleit salátákhoz adják. Virágzó hajtásait vágva vagy morzsolva árusítják. Mióta a zacskókon a „szurokfű” feliratot „oregano” váltotta fel, rendkívül divatos fűszerré vált. Nemcsak az olaszos fogásokhoz, de különféle egyéb levesekhez, töltelékekhez, paradicsomos, burgonyás, halas, babos ételekhez, pástétomokhoz, mártásokhoz is használják.
Levelét megszárítják, és nyugtató hatású teát főznek belőle.
Nem azonos rokonával, a kerti majoránnával. Felhasználásuk ugyan hasonló, de a szurokfű sokkal aromásabb.
Illóolajat, cseranyagot, keserű anyagot és gyulladáscsökkentő thymolt tartalmaz. Teája (forrázata) étvágygerjesztő, idegnyugtató, köhögéscsillapító hatású.
Ételízesítésen és gyógyításon kívül felhasználják festékkészítésre is.
Nincsenek bejegyzések
© 2024 Internetpatika Kft.