A mák igen nagy kincs a magyar - és környékbeli országok étkezési kultúrájában. Viszonylag egyszerű termesztési módja, sokoldalú felhasználhatósága és kedvező tulajdonságai tették közkedveltté.
A mák ősidők óta termesztett kultúrnövény. A gyógyszergyárakban többféle betegség ellen készül belőle gyógyszer, most azonban csak a szép, fekete, apró mákszemekről lesz szó.
A mákot sajnos általában ritkán fogyasztjuk. Van, aki csak a beigli sütés idején találkozik mákkal.
Jó azonban tudni, hogy a mák sok féle anyagot tartalmaz, amelyre szüksége van szervezetünknek. B6 vitamint, E vitamint, kalciumot, magnéziumot tartalmaz, valamint kiemelkedően magas vastartalommal bír.
A mák a csontritkulás egyik legjobb ősi ellenszere. Hetente 2-3 alkalommal fogyasszunk mákot tartalmazó ételt. Megelőzésre és gyógyításra is kiváló.