A csalán párját ritkító vitamin és ásvány tartalommal rendelkezik, a szelén nagymennyiségben fordul elő benne. Külsőleg és belsőleg is használhatjuk. Kedvezően hat nehéz légzés, fulladás, szívödéma esetén. Általános vízhajtó hatású a legkisebb mellékhatás és megterhelés nélkül. Készíthetünk csalán-léből borogatást is, amely kiváló fájdalomcsillapító hatású. Az A vitamin tartalma az immunrendszerünk éberségén őrködik, valamint serkenti a hormontermelést. A csalán-lével hathatunk többek között a csontok és az izmok egészségére, szív működésére és az idegrendszerre, vérkötődésre és a vérnyomásra, vese működésére, immunrendszer állapotára, stb.
Hatása:
Reuma, köszvény, cukorbaj, vízkór, csalánkiütés, bőrkiütések, hólyaghurut, magas vérnyomás, gyomor- és bélhurut ellen, valamint vértisztítónak, vizelethajtónak, általános erősítőnek, gyomor- és bélvérzés és a köhögés csillapítására alkalmazható.
Használati javaslat:
A csészébe helyezett 1 db filtertasakra 1,5-2,0 dl vizet öntünk, majd 5-10 percig lefedve állni hagyjuk. Ízesítés nélkül vagy mézzel ízesítve fogyasszuk.