LENMAGOLAJ A KONYHÁBAN
A lenmagolaj sajátos íze a frissen tisztított dióéra emlékeztet, ami harmonikusan illeszkedik sokféle ételhez és ízhez, és lehetőséget nyújt rá, hogy segítségével minden nap hozzájuthassunk Omega-3 zsírsav adagunkhoz. Használhatod önmagában, vagy turmixokhoz, hideg ételekhez, például joghurthoz vagy salátákhoz keverve (jól megy a narancshoz, mézhez és mustárhoz is), de a lenmagolaj kiválóan illik friss gyümölcs- és zöldség smoothiek-hoz is. Elkészítés után már nehéz megmondani, hogy az italban lenmagolaj is van, viszont az Omega-3 zsírsavak így könnyen felszívódnak.
LENMAGOLAJ KÜLSŐLEG
A lenmagolaj gyógyító anyagok gazdag tárháza, amit régóta és rendszeresen gyulladt bőrre használnak fel külsőleg és belsőleg egyaránt. A lenmagolajban levő esszenciális zsírsavak hatékonyan javítják a bőr minőségét. A napon leégett bőr is gyorsabban helyrejön, ha lenmagolajjal kezeljük.
A lenmagolajat közvetlenül a hajunkra is kenhetjük, ahogy a hajbalzsamot szoktuk, így azonnal erősebb és fényesebb lesz tőle a haj. Ha tehát azt szeretnéd, hogy a hajad és a fejbőröd életre kelljen, egy üveg lenmagolaj sokkal hatékonyabb eszköz lehet, mint a drága, márkás hajbalzsamok és pakolások.
TOVÁBBI ÉRDEKESSÉGEK A LENMAGOLAJRÓL
-
A lenmagolaj különleges csomagolást igényel, mert hő, fény és oxigén hatására könnyen tönkremegy, felbontást követően pedig szigorúan hűtőgépben kell tartani.
-
Az is fontos, hogy tudjuk, honnan származik a lenmagolajunk, mivel manapság nem minden növény az, aminek látszik. Sok a genetikailag módosított növény, amely betolakszik otthonunkba, pedig a génmódosított élelmiszerek emberi fogyasztásra alkalmatlanok.
-
A légies növény rostjaiból az ókortól kezdve textíliákat állítanak elő, de gyógynövényként is hosszú történelemmel büszkélkedhet. Manapság a magjaiból préselt olaj a legnépszerűbb termék.