Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű fukcionalitáshoz marketing jellegű cookie-kat engedélyezhet, amivel elfogadja az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
12.999 Ft-tól ingyenes szállítás
Akár 2-3 napos szállítás
Több, mint 6000 termék
Kapcsolat:
+36 (20) 439 4366
info@internetpatika.hu

Naja Forest Süngomba, folyékony gomba 100ml

9 500 Ft
25127601
+
 Kattints a KISOKOS-ra  

A a népgyógyászatban „házi patikákban” kiszárított termőtestét, vagy főzetét becsülik nagyra – de fogyasztják frissen is. Európai és amerikai elterjedése óta is ezt a hatást igazolják vissza a fogyasztók, de a gasztrointesztinális hatás tudományos megerősítése, a hatás mechanizmusának leírása még várat magára. Bizonyos azonban, hogy poliszacharidjai (ld. a továbbiakban) döntő szerepet játszanak a gyomor- és béltünetek enyhítésében.
 

A közelmúltban végzett kutatások szerint a gombában található vegyületek (threitol, D-arabinitol, palmitinsav) hatásos antioxidás, gátolhatja a hiperlipidémiát és és csökkentheti a magas vércukorszintet is. Vizsgálatok szerint jó hatású lehet gyomor- és nyelőcsőrák esetén. Kutatások folytak az agyi idegműködést segítő hatásáról.
A süngomba étkezési szempontból fontos; Tartalmi paramétereit tekintve hasonlít a gombák átlagához. A csiperkénél magasabb szénhidrát és nyersrost tartalom, és kisebb fehérjetartalom jellemzi.
Egészségügyi hatások:

• Antimikrobiális
• Immunmoduláns
• Tumorellenes
• Antimutagén
• Zsíranyagcserét kedvezően befolyásolja
• Vérlemezkék összetapadását (aggregációját) gátolja
• Gyulladáscsökkentő
• Idegvégződési faktor szintézisét stimulálja
• Kognitív funkciókat javítja
• Bőr öregedési folyamatát lassítja
A Süngomba sikeresen kezelhető a gomba kivonataival a gyomorfekély és a gyullasásos bélbetegségek (Colitis ulcerosa és Morbus Crohn). Gyulladáscsökkentő hatása különösen a gyomor- és emésztőrendszeri betegségek esetén nyilvánul meg. Továbbá a népgyógyászatban búskomorság (depresszió) csökkentésére is használják.
A Süngomba kivonat képes az agyban egy idegsejteket serkentő faktor (NGF, Nerve Growth Factor) szintézisének fokozására. Az NGF agyba való bejuttatását tartják az Alzheimer egyik jövőbeni ígéretes gyógymódjának, amelyre már előzetes klinikai adatok is rendelkezésre állnak. Az NGF képes az idegsejteket megvédeni az elhalástól, az agyban való természetes halmozódása hangulatjavulást okozhat, mellékhatások nélkül. (pl. az NGF túlzott mennyiségű direkt, mesterséges bejuttatása az agyba, pl. orr spray-n keresztül hányást, hányingert okozhat.)

Baktericid hatás
Hatóanyagai sokfélék, poliszacharidok, fehérjék, lektinek, terpenoidok. Speciális, eddigi tudomásunk szerint csak ebben a fajban előforduló molekulacsoportok a hericenon, erinacol, erinacin. Ez utóbbi csoportot tagjai diterpenoidok. Szerkezetüketösszetett gyűrűs molekulák alkotják, melyeket az abc betűivel sorolnak be. Ezeknek régóta ismert fonalféreg növekedés gátló és antibakteriális hatása is. Az erinacinok baktériumölő hatását is leírták meticillin rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) fajok ellen. Az MRSA az általánosan használt és olcsóbb antibiotikumok terápiának ellenállnak, fertőzőek és akár halálos kimenetelű vérmérgezést (szepszis) is okozhatnak!  

A Helicobacter pylori által előidézett gyomorgyulladás (gastritis) esetén kettős hatású, mert nemcsak az immunrendszert erősíti, hanem még antibakteriális hatást is kifejt.