Milyen vitaminokra lehet szükségünk télen? Hogyan tudjuk természetes módon pótolni?

A téli időszakban a táplálkozásunk is elég egyoldalú, a napsütés lényegesen kevesebb, mint a többi évszakban, így a legfontosabb vitaminjaink bevitelénél is nagyobb odafigyelésre van szükség.

Télen gyorsabban terjednek a vírusfertőzések is, főleg az influenza vírus. Nem mindegy, hogy mitől esünk ágynak, azaz, hogy baktérium vagy vírus okozza a megfázásos tüneteket. Az Influenza esetében vírus okozza a megbetegedést, a tünetek enyhítése, az ágynyugalom és a várakozás marad, hogy az immunrendszer legyőzze a betegséget, míg bakteriális fertőzésnél az orvosnak hatékony antibiotikumok állnak rendelkezésére, hogy a gyógyulást jelentően meggyorsítsák. A hetekig tartó, esetleg szövődményekkel járó Influenzát az immunrendszerünk, a belső orvos támogatásával hatékonyan előzhetjük meg!

Először is fontos fenntartani az optimális tápanyagszintet a szervezetben, különösen az A-, C- és D-vitamin tekintetében. A legtöbb embernél az A- és C-vitamin szintek nem optimálisak. Ezeknek a tápanyagoknak antivirális képességeik vannak, és támogatni tudják az immunrendszert, amikor az vírustámadás alatt áll. Az A- D-és C-vitaminok mellett az E-vitaminok is lényegesek, mert segítik az anyagcsere- folyamatokat, ami alapvetően fontos a szervezet egészséges működéséhez. A mesterséges vitaminokkal és ásványi anyagokkal nem tudjuk ezt megfelelően biztosítani, ugyanis a vitaminok önmagukban NEM elegendőek.

A szintetikus vitaminok csökkentik más tápanyagok hasznosulását. A forgalomban lévő vitaminok többsége mesterséges. A szintetikus vitamin sohasem képes betölteni azt a szerepet, amelyet egy természetes. Ugyanis a vitamin működéséhez nem csupán a vitamin molekulára van szükség, hanem enzimekre, kofaktorokra (ballaszt anyagokra), ásványi anyagokra. Egyetlen vitamin sem fordul elő a természetben önmagában. A patikákban leggyakoribb összetevő az aszkorbinsav.  Ez nem egyenlő a természetben előforduló C-vitaminnal. Ugyanis egy gyümölcs elfogyasztásakor nemcsak az aszkorbinsavat juttatjuk be, hanem minden mást is. (bioflavonoidok, K-faktor, réz). A vitaminok működéséhez ásványi anyagokra is szükség van.

C-vitamin

A C-vitamint mindenki a nyáron elérhető vitaminok közé sorolja, pedig télen is nagyon könnyű a bevitele: a savanyú káposzta, a brokkoli, citrom, narancs és a kivi is bőségesen tartalmazza. Ha azonban nem eszünk ezekből naponta, akkor étrend-kiegészítő formájában érdemes bevinni, azonban nem mindegy, hogy milyen vitamin –formát választunk. A szervezet egy szintetikus C-vitamin fogyasztásakor a hasznosulás érdekében a többi komponenst a testszövetekből vonja ki. A hagyományos C-vitaminok (tabletták, porok..stb.) kb. 80%-a, sajnos távozik a vizelettel. Ez azt jelenti, hogy még ha emelt dózisú C-vitamint is szedünk, 1000 mg hagyományos C-vitaminból, maximum 200 mg szívódik fel. A napi beviteli érték a C-vitaminból legalább: 75 és 120 mg. C-vitamin szükséges a kollagén, aminosavak (L-arginin) és bizonyos neurotranszmitterek bioszintéziséhez. A C-vitamin szintén részt vesz a fehérjék metabolizmusában. A kollagén a kötőszövet alapvető alkotóeleme, amely létfontosságú szerepet játszik a sebgyógyulásban. A C-vitamin szintén fontos fiziológiai antioxidáns, és kimutatták, hogy más antioxidánsokat regenerál a testben, beleértve az alfa-tokoferolt (E-vitamin). Ezért fontos, hogy olyan vitamin-formát válaszunk, melyben komplex formában (L-arginin, E-vitamin, stb) találhatóak meg a C-vitamin hasznosulásához és működéséhez szükséges anyagok, és mindemellett jól tud felszívódni.

Egyetlen üveg Naja Forest CEMSM 50.000 mg liposzómás C-vitamint tartalmaz!

De miért CEMSM, mert a C-vitaminon kívül tartalmaz még:

•Lenmag olajat,

•MSM-et,

•L-arginint

•E-vitamint tartalmaz liposzómás formában.

A liposzómás formula biztosítja a hatóanyagok szinte tökéletes felszívódását és hasznosulását. A liposzómás összetevők (C-viatmin, E-vitamin, L-arginin) a vékonybélből közvetlenül – és sértetlenül – a vérkeringésbe kerülnek, és a teljes hatóanyagtartalmukat eljuttatják a sejtekhez. Sejthártyánk felépítése a liposzómális C-vitamin foszfolipid burkához hasonló, ezért ez a foszfolipid burok könnyedén juttatja a sejtjeinkbe a benne lévő oldott C-vitamint. Ilyen fokú hasznosulást a liposzómális C-vitaminok megjelenése előtt csak az infúzióban, vagy a vénás injekcióban adott C-vitamin esetében tudtak elérni.

A Naja Forest CMSM  95%-a felszívódik, tehát napi 5 ml fogyasztása esetén  tehát kb. 950 mg C-vitamin hasznosul a szervezetben!

D-vitamin

A D-vitamin nagyon fontos szerepet tölt be a szervezetben:

•az egészséges csontok és fogak előmozdítása

•az immunrendszer, az agy és az idegrendszer egészségének támogatása

•az inulinszint szabályozása és a cukorbetegség kezelésének támogatása

•a tüdő működésének valamint a szív- és érrendszer egészségének támogatása

•a rák kialakulásában résztvevő gének expressziójának befolyásolása

•egy 2018. évi kutatás megállapította, hogy a D-vitamin védőhatással rendelkezik az influenza vírussal szemben (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6121423/)

Magyarországon felnőttekre vonatkozóan 5 mikrogramm D-vitamin szerepel ajánlott napi beviteli értékként,- ez 200 NE (nemzetközi egység) D-vitamint jelent. Kimutatható ugyanakkor, hogy a D-vitamin jótékony hatásainak eléréséhez ennél magasabb bevitelre van szükség. Például, az USA Endokrinológiai Társasága napi 400-1000 NE D-vitamin-bevitelt javasol 1 éves kor alatt, 600-1000 NE-t 1 éves kor fölötti gyermekeknek, míg 1500-2000 NE-t 18 évnél idősebbeknek. ,,A Mandula gomba a D-vitamin végtelen forrása,,  A napi adagban (5 ml) 10.000 NE ergoszterol található. Ez a D2 vitamin, amelynek egy része alakul át a szervezetben D3 vitaminná. Ez 1600 NE

Naja Forest Mandula

A megfelelő  kalcitriol képződéséhez a D2 és D3 vitaminra egyaránt szükség van.!!! A D3 vitamin önmagában nem ugyanazt a biokémiai reakciót váltja ki a kalcitriol hormon működése szempontjából. A kalcitriol nevű hormon szabályozza a Kálcium beépülését a csontokba. A D2 vitamin ugyanolyan mértékben emeli a vér D vitamin szintjét, mint a D3 vitamin. Összehasonlítás egyéb élelmiszerek D-vitamin tartalmával: Lazac  600 – 1000 NE,Tojás sárgája 40 NE, B-vitaminok 

,,A gombák fontos B-vitamin források,,

A téli időszakban sokan panaszkodnak fáradságról, ilyenkor a B-vitaminok szedése nyújthat segítséget, mivel ez a vitamincsoport fontos a szervezet energiatermelése, az idegrendszer, az anyagcsere folyamatok működése szempontjából. Ehhez a vitamincsaládhoz többféle vitamin tartozik: B5 vitamin például különösen sokat segít azoknak, akik a dohányzásról szeretnének leszokni. A B1 vitaminnak az idegrendszer jó működésében van kiemelt szerepe, így az idegrendszert érintő betegségek, példáil a cukorbetegek lábában kialakuló neuropátia megelőzésében és kiegészítő terápiájában is alkalmazzák. A gombák a B-vitaminokat komplex formában tartalmazzák. A B-vitaminok esetében különösen fontos, hogy mind a 22 db B-vitamint egyszerre vigyük be, nem elég csak az egyiket vagy csak a másikat.

A B12 vitamin természetes formájában csak állati eredetű élelmiszerekből fedezhető, így a semmilyen állati eredetű táplálékot nem fogyasztó vegánoknak étrend-kiegészítő formájában kell pótolniuk, ha szeretnék elkerülni a hiányával járó vérszegénységet! Ugyanez vonatkozik a D-viatminra is. A gombák egyedülállóak abban az értelemben, hogy B12-vitamint tartalmaznak, amit a zöldségek egyáltalán nem képesek előállítani. 

Naja Forest Shiitake 

A szükséges mennyiséget a gyógygomba kapszulákkal nehezen lehet pótolni, hiszen nagyon sok kapszulát kellene elfogyasztanunk, azonban a folyékony kivonatok előnye, hogy a hatóanyagokat sűrített formában tartalmazzák. A napi adag, 5 ml, 35 db kapszulának megfelelő hatóanyag tartalommal rendelkezik. Általános táplálkozás mellett a táplálékok B12 vitamin tartalmának csupán 75 %-a hasznosul a szervezetünkben. A felszívódáshoz elengedhetetlen az egészséges bélflóra, emiatt a gyomor-bélrendszert érintő megbetegedésekben szenvedők B12 vitamin pótlásra szorulnak. B12 vitamin szükséglet: Férfiak és nők számára: 0,002-0,003 mg, Terhesség és szoptatás alatt: 0,003-0,004 mg

A gomba 0,32-0,65 mg B12 vitamint tartalmaz, így már 3 g friss gomba is biztosítja a B12  vitamin napi ajánlott mennyiségét. A folyékony gomba kivonatok esetében ez 4 X 5 ml gombakivonattal pótolható. Összehasonlítás egyéb élelmiszerek B12-vitamin tartalmával: Lazac (100 g) 0,005 mg, Túró (100 g) 0,0007 mg, Tojás (100 g) 0,0013 mg, Trappista sajt (100 g) 0,0015 mg, Folyékony gomba kivonat (5 ml) 0,14 mg

A vegetáriánusoknak tisztában kell lenniük azzal is, hogy a gombák az egyik legjobb, nem állati eredetű niacin (B3 vitamin) források: 100 g friss gomba a felnőttek napi vitamin szükségletének több mint egynegyedét teszi ki.

Poliszacharidok

A legfontosabb azonban a gombák a hatóanyag tartalma! Ugyanis nagyon magas poliszacharid tartalommal rendelkeznek, ez egyébként gombafajtánként eltérő lehet, a poliszacharidok felelősek az immunrendszer normális működéséért, egyfajta üzemanyagként szolgálnak az immunrendszer számára.

Gombafaj           Poliszacharid tartalom (%)

Cordyceps          85

Shiitake              76

Mandula             69

Süngomba          67

Maitake              60

Chaga                57

Reishi                 31

A hiány következményei

De mi történik, ha tartósan a szükségesnél kevesebb vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet juttatunk a szervezetünkbe. Sajnos ebben az esetben felborulhat a test belső egyensúlya, és kellemetlen tünetek, vagy súlyosabb esetben akár hiánybetegségek is felléphetnek.

A fáradékonyság, a levertség, a rossz közérzet, az állandó kimerültség, a köröm töredezése, a haj túlzott hullása mögött általában vitaminhiányt kell keresnünk. De akkor is a vitaminok és ásványi anyagok hiánya lehet az ok, ha minden kóbor kórokozó ledönt bennünket a lábunkról, hiszen a vitaminoknak és ásványi anyagoknak komoly befolyásuk van az immunrendszer működésére is. Ha hasonló tüneteink vannak érdemes orvoshoz fordulni, és egy vérkép segítségével kideríteni, vajon milyen vitaminokból viszünk be kevesebbet a kelleténél, így az orvos segíteni tud a célzott pótlásában. A téli időszakban akkor is érdemes a vitaminokhoz nyúlni, ha csak megelőzni szeretnénk a hiányt, de természetesen a kiegyensúlyozott, változatos, vegyes táplálkozást semmilyen kiegészítő készítmény nem válthatja ki.

Az egészségvédő tápanyagokat szinte lehetetlen túladagolni, a “fölöslegben” bevitt mennyiség egészen tág határokig nem károsítja a szervezet működését. ,,Manapság az orvosi rendelőket nem a mikrotápanyag túladagolásban szenvedő betegek árasztják el.,,

Színes és finom

Vitaminpótlásunkon sokat segít, hogy a szupermarketekben gyakorlatilag évszaktól függetlenül lehet kapni friss zöldséget és gyümölcsöt, amelyek sokféle vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, ám valljuk be őszintén a hagyományos téli étkezési szokásaink nem szolgálják a változatos, kiegyensúlyozott táplálkozás igényét. Márpedig a kiegyensúlyozatlan, zsíros, fűszeres húsokkal megterhelt, zöldségekben, salátában, gyümölcsben szegény étrend egyben vitaminhiányt, ásványianyag-hiányt is okoz.

A gombák, élelmiszerként elfogyasztva, számos kedvező élettani hatással rendelkeznek:

•Kiváló fehérjeforrás: a gombákat fehérjetartalmuk miatt húspótlóként is fogyaszthatjuk, kiválóan kiegészítik a növényi eredetű táplálékainkat.

•Gazdag vitamin és ásványi anyag forrás: a gombák értékes ásványi sókat, például káliumot, foszfort, vasat, kalciumot és vitaminokat, főleg D-vitamint, B-vitaminokat, E- és K-vitamint tartalmaznak.

•Segíthet a testsúlycsökkentés során: a gomba alacsony kalóriatartalmú, zsír és glükóztartalma is elhanyagolható (100 g csupán 20-40 kcal tartalmaz), emellett azonban magas a telítő értéke, így segíthet, hogy alacsony energia-bevitel mellett mégis jóllakottnak érezhessük magunkat.

•Kiváló ízesítő hatású: a gombák többféle íz- és zamatanyagot, étvágygerjesztő hatású glutaminsavakat tartalmaznak, így számos étel elkészítéséhez felhasználhatóak.

•Sokféleképpen elkészíthető: felhasználhatjuk levesnek, salátának, főételként grillezve, pörköltnek, rántva vagy akár mártáshoz, pizzához, húsok ízesítéséhez is.

Tovább a képre a termékért!

Nem mindegy, mivel esszük!

A banán, az alma, a citrusfélék télen is fogyaszthatók, ezek bővelkednek vitaminokban és ásványi anyagokban. Érdemes a salátákat hidegen sajtolt olajokkal meglocsolni, ami azért is fontos, mert a salátákban, zöldségekben lévő zsírban oldódó vitaminok- az A-, D-, E-, és K-vitaminok-hasznosításához szükségesek a zsírok, illetve olajok-utóbbiak a szív-és érrendszer szempontjából kedvezőbbek. Lehetőleg telítetlen zsírsavakat fogyasszunk, a kendermagolaj és a hidegen sajtolt olajok jó választásnak minősülnek,

A kendermagolaj nem tartalmaz THC-t, azonban tartalmaz fehérjét (30%) és esszenciális zsírsavakat, valamint aminosavakat. optimális arányban tartalmazza az omega-6, omega-3 és omega-9 zsírsavakat. Fontos, különleges zsírsavtartalmának (gamma-linolénsav) következében erős gyulladás csökkentő hatása van. A kendermagban számos ásványi anyag is megtalálható, mint például kalcium, vas, foszfor, magnézium, kálium, cink, mangán és réz. Ezenkívül E-vitamint és B-vi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük