Új jelszó kérése

 

Tudja Ön, hogy a normál széklet 75-80%-a víz? Ha a széklet víztartalma csak 10%-ban eltér a normálistól, máris hasmenés vagy ellenkező esetben székrekedés léphet fel.

A víz a széklet természetes alkotóeleme, amelytől a széklet megfelelő térfogatú és kellően lágy lesz. Székrekedés esetén a széklet belekben való áthaladása lelassul, így a vastagbélben a szükségesnél több víz szívódik vissza belőle, amitől a széklet kemény és nehezen üríthető lesz.

 

A MAKROGOL HATÉKONYAN NÖVELI MEG A SZÉKLET VÍZTARTALMÁT

A makrogol hatóanyag különlegesen nagy vízmegkötő képességgel rendelkezik (1 molekulája akár 100 molekula vizet is képes megkötni), így hatékonyan tudja visszatartani a vizet a székletben.

 

HATÁSA DÓZISFÜGGŐ, ÉS TARTÓS HASZNÁLAT MELLETT SEM CSÖKKEN

A makrogol hatása az alkalmazott dózissal arányos és tartós használat mellett sem csökken. Kisebb dózisban székletlágyításra/hashajtásra, nagyobb dózisban a besült széklet oldására, igen nagy dózisban pedig az eszközös beavatkozásokat (pl. béltükrözés) vagy műtéteket megelőző teljes béltisztításra is alkalmas.

 

NORMALIZÁLJA A VASTAGBÉL MŰKÖDÉSÉT

A makrogol a víz megkötése révén megnöveli a széklet térfogatát, ez nyomást gyakorol a bélfalra, ami természetes ingerként fokozza és normalizálja a vastagbél mozgását. Ennek élettani következményei a lágyabb széklet könnyebb haladása a bélben és a székelés megkönnyítése.

 

SZÍVBETEGEK ÉS IDŐSEK SZÁMÁRA IS BIZTONSÁGOS

Mivel a nagyobb mennyiségű vizet tartalmazó széklettel együtt a szervezet normál működéséhez nélkülözhetetlen nátrium- és káliumsók (elektrolitok) is távoznak a szervezetből, ezért egyes makrogolkészítmények hozzáadott sókat is tartalmaznak. Egy adagban éppen annyit, amennyi pontosan elegendő a székletben lévő víz megkötése miatt fellépő elektrolitveszteség pótlására. Ez különösen fontos idős, legyengült vagy szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknél.

 

NEM KÁROSÍTJA A BÉLFLÓRÁT, ÉS NEM OKOZ HOZZÁSZOKÁST

A makrogol változatlanul halad végig a bélben, és nem szívódik fel. Nem bántja a bélflórát, és nem okoz hozzászokást. Kevésbé okoz puffadást, mint a laktulóz.

 

RENDSZERES SZÉKLETÜRÍTÉST EREDMÉNYEZ

A makrogol helyileg hat a vastagbélben. Némi időbe telik, míg eléri a vastagbelet, és a teljes hatás eléréséhez szükséges idő egyénenként változó. A betegek 44%- ánál 1 napi kezelés után, 85%-ánál 2 napos kezelés után jelentkezik a hatás.

A makrogol ajánlott kezdő dózisa a székrekedés súlyosságától függően 1–3 adag naponta (étkezéstől függetlenül), amely a kívánt hatás elérése után általában reggeli 1 adagra csökkenthető. Rendszeresen alkalmazva általában napi egyszeri székletürítést eredményez.

www.makrogol.hu

 

Irodalom:

1. Klaschik E et al. Support Care Cancer. 2003 Nov;11(11):679–85.

2. Candy D et al. Arch Dis Child. 2009;94:156–160.

Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak szerint.