Új Jelszó Kérése
2015.07.15 09:33
Így készül a házi élőflórás kókuszjoghurt!

 

 

 

Azt már mindenki jól tudja, hogy a boltokban kapható joghurtok többsége nem is olyan egészséges, hiszen tele vanak cukorral és adalékanyagokkal. Mutatunk helyette egy isteni, házilag elkészíthető kókuszjoghurtot, amit garantáltan a család kedvence lesz!

A házi joghurtkészítéstől nem kell megijedni, sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk! A kókuszkrémből készülő változat pedig remek alternatíva a különböző diétát követők számára is, sőt, kompromisszumként még a paleo étrendbe is beillszthető.

 

Nézzük, mi kell a természetes anyagokból készíülő házi joghurthoz!


• Adalék és töltőanyagoktól mentes, 100% kókuszkivonatot tartalmazó kókuszkrém.

• Prebiotikus jellegű, magas inulin tartalmú, vegyi és adalékanyagoktól mentes, 100%-os tisztaságú kókuszpálma cukor.
• Probiotikum, azaz élő baktériumflóra (Legalább Lactobacillus és Bifidobacterium legyen benne - kapszula formájában gyógyszertárból beszerezhető.)
• Amennyiben sűrűbb állagú joghurtot szeretnénk, akkor szükség lesz természetes növényi pektinre is (100% citrus vagy almapektin).

A kókuszcukor azért fontos, mert prebiotikus jellegének és magas inulintartalmának köszönhetően a szervezetünkre jótékony hatással lévő baktériumflórák szaporodásához megfelelő közeget biztosít.

 

A joghurtkészítés módja nagyon egyszerű!

Először is 1 evőkanál kókuszcukrot összekeverünk 2 kapszula probiotikummal - ehhez persze a kapszulákból a port valahogy ki kell varázsolni, legegyszerűbb, ha a kapszula tetejét ollóval megvágjuk, utána már könnyen kiszórható belőle.
A kókuszkrémet rázzuk fel mielőtt kibontjuk, majd töltsük át egy steril befőttesüvegbe, és szintén steril kanállal keverjük bele a kókuszcukorral vegyített probiotikumot. (A befőttesüveget és a kanalat alapos elmosogatás után forrásban lévő vízbe tesszük 1-2 percre, így már steril lesz - a steril környezet nagyon fontos a sérülékeny baktériumflórák számára.)
A joghurt készítés szempontjából fontos a viszonylag magas hőmérséklet is, a legtermészetesebb, ha a kókuszkrémmel teli zárt üvegünket kitesszük napozni legalább 8 órára, tehát reggeltől estig legyen a tűző napon.
Néhány óra múlva jól látszik majd, hogy a kókuszkrém három részre válik, ez annak a jele, hogy a baktériumflórák jól érzik magukat.
A napozás után a sűrűbb állag elérése érdekében hozzákeverhetjük a növényi pektint. 1 evőkanál pektint csomómentesen keverjünk el 1 dl majdnem forró vízben, majd keverjük össze a joghurttal. Ha nem sikerül csomómentesre összekeverni, akkor botmixerrel javíthatunk az állagon. Éjszakára tegyük hűtőbe, másnap reggel már fogyasztható a finom, egészséges, természetes házi készítésű joghurtunk.

A kész joghurtot gazdagíthatjuk friss gyümölccsel vagy házi müzlivel.

Hozzávalók:
1 doboz BANABAN bio kókuszkrém
1 evőkanál BANABAN bio kókuszcukor
2 kapszula probiotikum
1 evőkanál növényi pektin
1 dl ásványvíz

 

Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.