Karácsonyi készülődés
Testi-lelki ráhangolódás az ünnepekre
A karácsony az év legszebb ünnepe, melynek csodás varázsa a világirodalom számos nagy alakját is megihlette. (Karácsonyi ének: Charles Dickens, A kis gyufaárus lány: Hans Christian Andersen, A háromkirályok ajándéka: O. Henry, Szenteste: Selma Lagerlöf, A karácsonyi rózsa: Lizzie Deas.)
Az ünnep eredete a római naptár szerinti téli napfordulóra vezethető vissza, amikor a napot ünnepelték. Liberius pápa 354-ben december 25-ét nevezte ki Krisztus születése napjának, de ezután még évszázadok teltek el, amíg az egész világ elismerte és méltón megünnepelte ezt a napot. A német nyelvterületen karácsony ünnepét 813-ban fogadták el hivatalosan.
A karácsonyt az adventi várakozási idő előzi meg. Ezeket a heteket minden ember másképpen éli meg. A keresztények főleg lelki ráhangolódással, imákkal várják az ünnepet, a legtöbben viszont üzletről üzletre való rohanással, lázas vásárlással, sütéssel, főzéssel izgalmakkal telve töltik el az adventi időket. A tökéletességre való törekvés pedig nem mindig jó iránytű, főleg az ünnepi készülődésben. Az állandó megfelelési kényszer nem szabad, hogy elrontsa az ünnep értékét, és fáradtan, kedvetlenül üljük körbe a karácsonyfát szenteste.
Az adventi fények már csalogatóan hívogatnak bennünket az utcákon, a tereken. Éppen ezért érdemes egy kicsit megállni, rácsodálkozni a szépen kivilágított városra, a gazdag kínálatokra, és ezáltal is ráhangolódni a közelgő karácsonyra. Az ünnep szépségét még jobban emeli, ha színes fényfüzérekkel díszítjük fel az otthonunkat. A csillogás és a fények elfeledtetik a rohanós hétköznapokat és melegséggel töltik el az emberek szívét. Az advent megélésére szánjunk időt, és közösen készüljünk a családtagjainkkal a közelgő ünnepekre.
A karácsonyi vásárok látogatása szinte kötelező, hiszen a csábító illatok már messziről belengik a tereket. A nyirkos hidegben mindenkinek jólesik egy gőzölgő forralt bor vagy egy csésze finom tea mellett a stresszes napokban egy kicsit megállni, feltöltődni és beszélgetni a barátokkal. A kellemes társaságban, finom falatok mellett pedig hamar rohannak a percek, az órák, és a fagyos idő ellenére is sikerül belsőleg felmelegedni és elfeledkezni arról, hogy mennyi mindent szeretnénk még megvalósítani karácsonyig. Természetesen az ünnep varázsához az ajándékozás éppen úgy hozzátartozik, mint az ünnepi lakoma. Az ajándék a szeretet és a figyelmesség jele, amit akkor adnak egymásnak az emberek, ha örömet szeretnének okozni. Nem szabad azonban, hogy a vásárlás teljesen rabul ejtsen bennünket és emiatt feszültek legyünk. Próbáljuk mindezt kényelmesen otthonról megoldani, például online vásárlással. Ebben az Internetpatika gazdag kínálata is tud segíteni. A weboldalán személyre szabott meglepetéseket és pompás ötleteket kínál a testi-lelki ellazuláshoz, valamint egészséges alapanyagaival segítséget nyújt a sütéshez, főzéshez. Emeli az ünnep fényét az is, ha karácsonykor saját készítésű édességekkel kényeztetjük szeretteinket. A várva várt meglepetések sora az illatos süteményekkel már advent idején elkezdődhet, amikhez mindig jól passzol egy csésze finom tea. És ha már teázunk, gondolkodjunk el egy kicsit azon, hogy hogyan is kezdődött ennek a kellemes meleg italnak a története.
Egy kis teatörténet…
A tea története körülbelül 5000 évvel ezelőtt Kínában kezdődött. Ha hihetünk a legendának, Shen Nong császár körültekintő rendeleteinek az egyike egészségügyi okokból megkövetelte „bárminemű víz forralását ivás előtt”. Egy nyári napon birodalma távoli részének látogatása közben kíséretével megpihent. Szolgái éppen az ivásra szánt vizet melegítették, amikor pár száraz levél hullott a forró vízbe, és így megbarnult a folyadék. A császár megkóstolta, és igen frissítőnek találta.
A teacserje Délkelet-Ázsia csapadékban gazdag vidékeinek haszonnövénye. Őshazája Assam (Kelet-India), legnagyobb fogyasztói azonban mindig is a kínaiak voltak. Európába a hollandok hozták be 1600 körül, majd később az angolok tengeri úton, az oroszok pedig szárazföldi karavánúton szállították a teát a nyugati kereskedelmi központokba.
A teaivás hamar kiterjesztette szárnyait az ostyavékony szendvicsekre, dzsemes pirítósokra, édes krémekre és süteményekre.
Az ötórai tea Anna, Bedford hercegnője nevéhez fűződik, aki nyári rezidenciáján bevezette a délutáni teázást (1840). A teához aprósüteményt, szendvicset és édességet szolgáltak fel.
A tea élvezeti értékét illóolajok, különböző aldehidek, észterek és más szerves vegyületek adják, de a csersavak is hatással vannak az ízére, színére egyaránt. A kelleténél nagyobb mennyiségben kioldódó csersav fanyarrá teszi az italt, tönkretéve a zamatát. Ezért a tealeveleket sohasem szabad főzni, csak lefedett edényben forrázni, hogy az illóanyagokban minél kevesebb legyen a veszteség.
Könnyen elkészíthető finomságok az ünnepi asztalra
Mézes, mogyorós párna
Hozzávalók kb. 25 darabhoz:
200 g felengedett leveles tészta, 50–50 g aprított mogyoró és mandula, 2 ek. akácméz, 4 ek. tejszín, só, bors, őrölt chili, 1 tojássárgája a kenéshez.
1. A lisztezett deszkán kinyújtott tésztából 7×7 cm-es négyzeteket vágunk ki.
2. Összekeverjük a mogyorót, a mandulát, a mézet, a tejszínt. Sóval, borssal és chilivel fűszerezzük.
3. Mindegyik tésztára körülbelül 1 evőkanálnyi masszát rakunk, majd háromszög alakúra összehajtogatjuk. A felvert tojássárgájával megkent párnákat 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 20 percig sütjük.
Előkészítés kb. 15 perc, sütés kb. 20 perc.
Sült füge
Hozzávalók 4 személyre:
2 szétválasztott tojás, 1/8l fehér bor, 125 g liszt, csipetnyi só, 40 g cukor, 8 szem friss füge, liszt a szóráshoz, 80 g kókuszreszelék, olaj a sütéshez.
1. A tojássárgáját simára keverjük a borral, a liszttel és a sóval. A fehérjéből a fokozatosan beleszórt cukorral kemény habot verünk, majd a habot a masszába forgatjuk.
2. A fügét megmossuk, többször bevagdossuk úgy, hogy kinyílt virágra emlékeztessen.
Meghintjük liszttel, a tésztába mártjuk, majd megszórjuk kókuszreszelékkel. A fügét a forró olajban pirosra sütjük.
Elkészítés kb. 30 perc.
Kovács M. Dóra
![]() |
INTERNETPATIKA KÓKUSZOLAJ VÖDRÖS 1000 ml |
![]() |
![]() |
Dermedic OILAGE
|
![]() |
![]() |
Internetpatika vásárlási utalvány
|
![]() |
![]() |
Magyar Családi Balzsam Eszencia
|
![]() |
![]() |
Dia-Wellness Cukorhelyettesítő 1:4
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Aromax Téli tea illóolaj keverék
|
Dia-Wellness piskótaliszt 500 g |
Gastro-Bon rágótabletta édesgyökér (DGL) kivonattal és 5-féle probiotikummal
|
![]() |
![]() |
![]() |
INTERNETPATIKA ERITRITOL-ERITRIT természetes édesítőszer 1000 g |
Gastritol pasztilla 20 db étrend-kiegészítő |
AHAVA Holt-tengeri Osmoter kristályolaj ráncokra, 30 ml |
![]() |
![]() |
![]() |
SALVUS GYÓGYVÍZ 1500 ml |
Celsus Valeriana Relax Day + Relax Night gyógynövénytartalmú 60+60 db étrend-kiegészítő kapszula |
BIO MAZSOLA
|