Űzzük el a tavaszi fáradtság jeleit!
Ébredezik a természet, ám ennek ellenére sokan legszívesebben egyre többet lustálkodnának és aludnának. A tavaszi fáradtság kivétel nélkül lassan mindenkit megtámad. Ez a jelenség azonban minden kellemetlen tünet ellenére sem betegség, csupán a test normális reakciója, amikor a téli üzemmódról tavaszira vált. Ez az átállás azonban alaposan igénybe veszi a télen már egyébként is megfogyatkozott energiai tartalékainkat.
A tavaszi fáradtság kialakulásában a hormonháztartás mellett az életmód is jelentős szerepet játszik. A fáradtságérzetünk fő okozói az „alvási hormon” a melatonin, és „boldogsághormon”, a szerotonin szezonális ingadozása. Télen jóval kevesebb napfényhez jut a szervezetünk, ilyenkor fokozódik a melatoninképződés, és ezáltal nő az alvásigény is. A tavasz beköszöntével a nappalok hosszabbodnak, ezáltal jóval több fény éri a testünket, csökken a melatonin, és ez átmeneti zavart okoz a bioritmusunkban. A hideg hónapokban általában zsírosabban és kalóriadúsabban táplálkozunk, kevesebb zöldségfélét és friss gyümölcsöt fogyasztunk, ami alapos vitamin-és ásványi só hiányt okoz. A tavaszi fáradtság azonban nem tart sokáig, és függőségben sem kell élnünk tőle. Egy kis életmód változtatással máris tehetünk ellene.
A legjobb 16 tipp, amelyek segítségével hamar lendületbe jöhetünk.
- Vágjunk neki mozgékonyan a napnak! Ébredés után nyújtózkodjunk nagyokat, feszítsük, majd utána lazítsuk el a testünket. Néhány láb-és karemelés után keljünk fel és 5 perc tornát iktassunk be.
- Irány a fürdő! A váltóvizes zuhanyozás és a rozmaringos fürdők kellőképpen lendületbe hozzák a keringést és az anyagcserét.
- Tárjuk szélesre az ablakokat és alaposan szellőztessük ki a lakást. A friss oxigénnel lényegesen könnyebb a testnek az átállás.
- Hagyjuk a szürke téli ruhákat a szekrényben. A világos színek felizgatják az érzékeket és a test jókedvhormont, szerotonint kezd el termelni.
- Kényeztessük a testünket sok-sok vitaminnal, reggelire együnk friss salátákat és gyümölcsöket müzlivel.
- Hagyjuk pihenni a liftet. Helyette a lépcsőjárást részesítsük előnyben.
- Mozogjunk sokat a friss levegőn. A levegő és a fény jótétemény a testnek és jól erősíti az immunrendszert. A mozgás jókedvre derít és elűzi a fáradtságot.
- Csábítsuk el az orrunkat és szippantsunk bele a tavaszi virágok friss illatába, amelyek jókedvre derítenek és pozitív hangulatról gondoskodnak.
- Vigyünk üde színeket az otthonunkba! A sárga virágok, mint például a nárcisz úgy hatnak a lakásban, mint a napsugarak és ezzel serkentik a kreativitást is.
- Tartsunk munka közben kényeztető szüneteket. A rövidke pihenők gyorsan újratöltik a lemerült „akkumulátorokat” és friss erőről gondoskodnak. Ilyenkor egyszerűen azt tegyük, amihez kedvünk van.
- Hörpintsük fel a fáradtságunkat! Bőségesen igyunk vizet és gyógyteákat, és máris frissebbnek érezzük majd magunkat.
- A mély belégzések új életerőt adnak. Álljunk fel lazán, lélegezzük be a levegőt, amíg a testünk megfeszül, majd utána lassan eresszük ki.
- Járjunk gyakran szaunába! Így a testünk megtanul könnyebben boldogulni a hőmérsékletingadozásokkal.
- Adjuk meg a testünknek, amit megkövetel! Ajándékozzuk meg elegendő, éjszakánként legalább nyolc óra alvással.
- Nassolni szabad! Alkalmanként lepjük meg magunkat egy-egy falatka étcsokoládéval. A magas kakaótartalom bársonyos balzsamként hat a testre, lélekre egyaránt.
- Gondolkozzunk pozitívan! Legyen bennünk erős hit és elkötelezettség a jó és szép dolgok iránt. Töltsünk több időt családtagjainkkal, barátainkkal, és merítsünk erőt a feléjük áradó szeretetünkből. Olvassunk könyveket, hallgassunk zenét, - a művészet befogadása gyógyítóan hat a lélekre.
Húsvéti készülődés
Hamarosan itt a húsvét, amelyhez számos népszokás és hiedelem kötődik szerte a nagyvilágban. A keresztény világban a húsvét Jézus feltámadásának ünnepe. A 40 napos böjt lezárul, és ilyenkor lehet először húst fogyasztani. A húsvét tiszteletére és örömére előkerülnek a régi hagyományok, mint a hímes tojás készítés, ünnepi asztal és a lakás feldíszítése. Ilyenkor egy asztalról sem hiányozhat a húsvéti sonka, kaláccsal, tojással és tormával tálalva. A legtöbb családnál gyakori menü húsvétkor a bárányhús is. Az ünnepi fogások méltó zárása mindig a desszert. Ha már tortát sütünk, olyat készítsünk, amit egészséges alapanyagokból készíthetünk. Igazi húsvéti finomság a répatorta, aminek a maradék tésztájából akár még kalóriaszegény muffin-t is süthetünk. A sok-sok finomság készítésénél ügyeljünk azonban arra is, hogy amennyiben lehet, kerüljük a cukrot, és a fehér lisztet. Törekedjünk arra, hogy minél több zöldséget, húsokat és gyümölcsöt iktassunk be az ünnepi étkezéseinkbe.
A húsvéti ünnephez hozzátartozik a „nyuszi hozta” ajándékozás is, amire az Internetpatika weboldala kínál számos meglepetést és ajándékcsomagokat kicsiknek, nagyoknak egyaránt. A kulináris élvezetek mellett, a bőrünkre is ráfér egy kis tavaszi felfrissítés és ünnepi készülődés. Kényeztessük érzékeinket természetes bőrbarát kozmetikumokkal, melyekből szintén széles választékot találunk.