16.000 Ft-tól ingyenes szállítás
Akár 2-3 napos szállítás
Több, mint 4000 termék
Kapcsolat:
+36 (20) 439 4366
info@internetpatika.hu

Várandósság alatti vashiány

2019-07-03

A várandósság a nők életének jelentős korszaka. A magzat a fejlődéséhez szükséges tápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat az anyai szervezetből vonja el. Ezért nagyon fontos a helyes táplálkozás a terhesség egész ideje alatt. Ha valamiből kevés van az anyai szervezetben, akkor a magzat sem tud megfelelően fejlődni.

Mi a leggyakoribb probléma?

A leggyakoribb hiányállapot a kismamák között a vashiányos vérszegénység. A vas igen fontos az emberi szervezetnek, legtöbb a vérképzéshez szükséges. A hemoglobin, a vérfesték fontos alapanyaga, ez juttatja el az oxigént a sejtekhez. A felnőtt ember napi vasszükséglete 12-15mg, várandósság és szoptatás alatt ez 30mg-ra nő.

A magzatnak mikortól van szüksége vasra?

A magzati vérképzés már az ötödik héten megindul, majd a terhesség utolsó harmadában a magzati vasraktárak is feltöltődnek. Ha a kismama vérszegénnyé válik, akkor a magzat sem tudja vasraktárait feltölteni, születése után hamar ő is vérszegénnyé válhat.

Mit együnk, hogy elkerüljük a vashiányt?

Táplálékaink közül fontos vasforrások, a vörös húsok, a belsőségek (máj), tojássárgája, zöldlevelű főzeléknövények, aszalt gyümölcsök, valamint a dió, mandula, mák.

Egy kismama honnan tudja, hogy vérszegénnyé vált?

Várandósság során három alkalommal ellenőrzik a vérképet. Ha a vérszegénység jelei láthatók a labor eredményben, akkor már nem elegendő a táplálékkal bevitt vas mennyisége, mindenképpen vaskészítménnyel pótolni kell. A vas felszívódását segíti a C-vitamin. Fontos, hogy olyan készítményt válasszunk, ami jól szívódik fel, és jól hasznosul a szervezetben.

Mi hívhatja fel a figyelmet a hiányállapotra?

A vashiány tünetei: a sápadtság, fáradékonyság, fejfájás, szédülés, levertség. Súlyos esetben heves szívdobogás érzés, légszomj, ájulás hajlam. Gyakoribbak a fertőzések is.

Szüléskor a vérveszteség miatt, és a szoptatás hónapjai alatt is nagyobb vasbevitelre van szüksége a kismamáknak. A kialakult vérszegénység kezelése több hónapig tart, hiszen a raktárak feltöltése a cél.

Kattints a képre és nézd meg a terméket!

És mi a helyzet a csecsemővel?

Az újszülött baba vas tartaléka 5-6 hónapra elegendő. Anyatejen keresztül is kap vasat, majd fél éves korban a főzelékek és húsok bevezetésével előzhető meg a csecsemőkori vérszegénység kialakulása.

Kaszás Marianna védőnő

Fotó: Internetpatika, Forrás: Floradix

Promóció