Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű fukcionalitáshoz marketing jellegű cookie-kat engedélyezhet, amivel elfogadja az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
15.000 Ft-tól ingyenes szállítás
Akár 2-3 napos szállítás
Több, mint 4000 termék
Kapcsolat:
+36 (20) 439 4366
info@internetpatika.hu

Tájékoztatás a koronavírus fertőzésről és a védekezésről

2020-03-19

A Kínából kiindult COVID-19 koronavírus-fertőzést március 11-én, szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO) több kontinensre kiterjedő világjárványnak nyilvánította. A szervezet adatai szerint több mint 110 ezer ember fertőződött meg a SARS-Co-2 vírussal, és több mint négyezren haltak meg világszerte. Sajnos még nincs ellene oltóanyag, de a helyes, és megfontolt védekezéssel sokat tehetünk ellene.

Az eddigi tanulmányok azt jelzik, hogy a vírus elsősorban cseppfertőzéssel terjed, emberről emberre, az orrból vagy a szájból származó kis cseppekkel, aeroszollal. Ezek főleg akkor terjednek, amikor a COVID-19-es személy köhög vagy tüsszent. Ezért fontos, hogy a lázas, köhögő és tüsszögő betegtől minimum 1 m távolságot tartsunk. Azt tudni kell, hogy ezek a cseppek az ember körüli tárgyakra és felületekre is leszállhatnak. El lehet tehát kapni a betegséget azáltal is, hogy megérintjük ezeket a tárgyakat vagy felületeket, majd megérintjük a szemünket, az orrunkat vagy szánkat. Sajnos a COVID-19-ben szenvedő emberek nagy többsége csak enyhe tüneteket észlel magán. Ez különösen igaz a betegség korai szakaszában. Ezért elkapható a fertőzés olyan betegtől, aki csak enyhén köhög, és nem érzi magát rosszul.

A COVID-19 leggyakoribb tünetei:

38 fok feletti láz, száraz köhögés, fáradság és nehézlégzés.

Hogyan védekezzünk?

•Rendszeresen és alaposan mossuk meg a kezünket alkohol alapú szerrel, vagy szappannal és vízzel.

A szappanos kézmosás vagy az alkoholos alapú kézfertőtlenítő használata elpusztítja a kezünkön lévő vírusokat.

•Tartsunk legalább 1 méter távolságot attól, aki köhög vagy tüsszent, ugyanis akkor az illető orrából vagy a szájából kis folyadékpermet távozik, amely vírust tartalmaz. Ha túl közel vagyunk hozzá, belélegezhetünk a cseppek közül, amelyek felszínén a COVID-19 vírus a légutakba kerülhet.

•Kerüljük a szem, az orr és a száj érintését, és fertőtlenítsük gyakran a közös használatú tárgyakat! Ugyanis a kezeink sok felületet érintenek és fel tudják venni a vírusokat. A szennyeződést követően a kezek átvihetik a vírust a szemünkbe, az orrunkba vagy a szánkba is. Tehát a vírus ezáltal bekerül a testünkbe és beteggé tehet. Fontos, hogy otthon és a munkahelyen a leggyakrabban érintett közös használatú tárgyakat (kilincs, klaviatúra, telefon, távirányító,stb.) gyakran töröljük át fertőtlenítő kendővel.

•Köhögéskor, tüsszentéskor tartsunk zsebkendőt az orrunk és a szánk elé, majd dobjuk ki a használt zsebkendőt, ugyanis a rajta maradt cseppek terjesztik a vírust. A helyes köhögési etikett betartásával megvédhetjük a környezetünkben lévő embereket a vírustól.

•Ha rosszul érezzük magunkat, maradjunk otthon. Láz, köhögés és légzési nehézség esetén azonnal telefonáljunk, forduljunk orvoshoz.

•Fogyasszunk bőségesen folyadékot és magas antioxidáns tartalmú gyümölcsöket, vitaminokat és  béta-glükán tartalmú immunerősítő készítményeket melyek vény nélkül kaphatók.

•Folyamatosan tájékozódjunk, kövessük a helyi egészségügyi hatóságok által kiadott tanácsokat!

•Csak akkor használjunk maszkot, ha légzési tüneteink vannak (köhögés vagy tüsszentés), gyenge COVID-19 fertőzés enyhe tünetekkel, vagy ha olyan személyt gondozunk, akinek feltételezett COVID-19 fertőzése van. A maszkok használata kiemelten fontos az egészségügyi dolgozók és olyan személyek számára, akik beteg embereket gondoznak.

Nagyon fontos, hogy ne essünk pánikba, és figyeljük a járvánnyal kapcsolatos legfrissebb információkat, amelyek elérhetők a WHO és a Nemzeti Népegészségügyi Központ weboldalán. A Nemzeti Népegészségügyi Központ létesített egy ingyenesen hívható zöldszámot is a koronavírussal kapcsolatos lakossági megkeresések, és a hiteles tájékoztatások érdekében.

Ezeket a számokat 0-24 óráig lehet hívni.

A telefonszámok: 06 (80) 277-455 vagy 06 (80) 277-456