16.000 Ft-tól ingyenes szállítás
Akár 2-3 napos szállítás
Több, mint 4000 termék
Kapcsolat:
+36 (20) 439 4366
info@internetpatika.hu

Pajzsmirigyproblémák

2019-09-18

Az ősz beköszöntével sokan fáradságról, levertségről és depresszióról panaszkodnak, amit általában az évszakváltás, a nappalok rövidülése, a napsugaras órák számának csökkenése és a munkába való visszaállás okoz. Ha a tünetek azonban huzamosabb ideig fennállnak, akár pajzsmirigyprobléma is lehet a háttérben.

Hazánkban a pajzsmirigybetegségek már népbetegségnek számítanak, mivel a teljes lakosság tekintetében az alul működés 4,4%-ban, a túlműködés 1,4%-ban fordul elő. Legtöbb esetben a tünetek nem kerülnek időben diagnosztizálásra, mivel azok sokszor enyhék és nem mindig felismerhetők. Azonban amikor a testünk egyensúlya valamilyen ok miatt felborul, gyakran a pajzsmirigy helytelen működése áll a háttérben.

A pajzsmirigy a gégefő alatt a nyakon helyezkedik el, melynek a térfogata a nőknél 18 cm³, a férfiaknál pedig 25 cm³. A mirigyállományban négy darab mellékpajzsmirigy szigetszerűen helyezkedik el. A pajzsmirigy működését az agyalapi mirigy szabályozza, ami pedig az agy (hypothalamus) irányítása alatt áll. A pajzsmirigy feladata a pajzsmirigyhormon termelése, amely fontos szerepet játszik a szervezet anyagcsere-szabályozásában, a növekedésben, a szexuális működésben és az agy működésében. Szinte nincs is olyan szerv, aminek a funkcióját ne befolyásolná a pajzsmirigyhormon, éppen ezért a termelődése fontos az élethez. A túltermelődése azonban életveszélyes állapot kialakulását eredményezheti. Túlműködése nyugtalanná, agresszívvá tesz, magas vérnyomást és heves szívdobogást válthat ki, fogyást és hasmenést okozhat. A pajzsmirigy alul működése legtöbbször depresszióhoz, fáradsághoz, súlynövekedéshez és terméketlenséghez vezethet. A pajzsmirigyelváltozások leggyakrabban a nők körében jelentkeznek.

A pajzsmirigy megfelelő működéséhez egy szeléntartalmú enzimre (a jodotironin 5-dejodinázra) is szükség van. A pajzsmirigy hajtóanyaga a jód, melyet a szervezet javarészt táplálkozás útján szerez be, ám az élelmiszerek nem mindig tartalmaznak belőle megfelelő mennyiséget. A pajzsmirigynek ahhoz, hogy elő tudja állítani a hormonjait napi 150–200 μg jódra van szüksége.

A trijódtironin és a tiroxin pajzsmirigyhormonok irányítják a növekedést, az érést és az anyagcsere sebességét. Emellett kalcitonint is termel, mely a parathormonnal együtt a test kalciumháztartását szabályozza. A szelén- és a jódhiány néha együtt jelentkezik, ami változatos tünetekhez vezethet és főleg a terhesség korai fázisában lehet igen veszélyes.

Tovább a termékre!

A pajzsmirigy normál működésének fenntartásában fontos szerepet játszik a megfelelő ásványi anyag pótlása. A szelén amellett, hogy kiváló antioxidáns és antivirális hatású ásványi anyag, nagy jelentősége van a pajzsmirigyhormon képzésében. Ezáltal a szelén hozzájárul a pajzsmirigy normál működésének fenntartásához, emellett az immunrendszer normál működéséhez és a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez. Pozitív hatásait napi 200 μg szelénpótlással biztosíthatjuk. A NORMOXIL™ mio-inozitot és szelént tartalmazó étrend-kiegészítő, amely jól alkalmazható az említett táplálék-összetevők megfelelő mennyiségben történő pótlására, ha az étrendben alacsony a szintjük, vagy abban az esetben, ha nagyobb mennyiségben van rájuk szükség.

A NORMOXIL™ étrend-kiegészítő nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására, megelőzésére. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Írta: Kovács M. Dóra

Tovább a termékre!

Fotó: Internetpatika, Forrás: Normoxil

Promóció