Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű fukcionalitáshoz marketing jellegű cookie-kat engedélyezhet, amivel elfogadja az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
15.000 Ft-tól ingyenes szállítás
Akár 2-3 napos szállítás
Több, mint 4000 termék
Kapcsolat:
+36 (20) 439 4366
info@internetpatika.hu

Megfázás nélkül! Hogyan előzzük meg a betegségeket!

2019-02-12

A tél a megfázások ideje. Ha nem megfelelő öltözékben hosszabb ideig tartózkodunk a hidegben, az előbb-utóbb megfázáshoz vezet. Az egyszerű megfázás általában nem okoz lázat. A hirtelen hőmérséklet-emelkedés, magas láz esetén viszont már nagy a valószínűsége, hogy influenzáról beszélünk.


A náthavírusok a hideg időben jóval gyorsabban terjednek. A hideg idő ideális feltételeket szolgál a felső légúti betegségek kórokozóinak terjedéséhez és az immunrendszerünket is legyengíti. Ilyenkor a téli vitaminhiány miatt a szervezetünkben kevesebb D-vitamin termelődik. A hideg időben a végtagjaink vérellátása is romlik, az immunvédelmünkért felelős sejtek hatékonysága is csökken, mivel a megfelelő működésükhöz optimális hőmérsékletre van szükségünk. A fűtött helyiségek viszont ideális életterei a vírusoknak és a baktériumoknak. Amikor ezek a kórokozók elszaporodnak, akkor beszélünk megfázásról.


Az egyszerű megfázás az alábbi tippek és ötletek segítségével könnyen megelőzhető és kezelhető.

1. A megelőzés kulcsa az immunrendszerünk megerősítése, mert minél egészségesebb az immunrendszer, annál könnyebben védi ki a kórokozók támadását. 
2. Rendszeres, alapos kézmosás és kézfertőtlenítő használata. 
3. Segít a C-vitamin. Aki sok C-vitamint vesz magához, segít a testének önmagát gyógyítani.  
Nagy dózisokban rendkívül hatásos a vírusos fertőzés megelőzésében és a gyógyulás elősegítésében. Részesítsük előnybe a természetes C-vitaminforrásokat, mint például a csipkebogyótea, fekete ribizli és a citrusfélék leve. 
4. A D-vitamin rendszeres pótlása fontos szerepet játszik az immunrendszer működésében is. A Londoni Queen Mary Egyetem kutatói bizonyították, hogy a D-vitamin az akut légzőszervi gyulladásoktól, köztük a náthától és az influenzától is véd azáltal, hogy erősíti a baktériumok elpusztításában fontos szerepet játszó antimikrobiális peptidek szintjét a tüdőben. 
5. Fontos a bőséges folyadékbevitel. Legkevesebb napi 2 liter, ami leginkább gyógyteákból, könnyű zöldséglevesekből vagy vízből álljon. 
6. Inhaláljunk gyógynövényekkel! Az illóolajok, mint például a kamilláé és az eukaliptuszé oldják a váladékot és görcstelenítik a légutakat. Az olajat a használati utasításoknak megfelelően csepegtessük a forró vízbe, majd egy kendővel a fejünkön mélyen lélegezzük be a gőzét. 
7. Sétáljunk nagyokat a friss levegőn! Meleg ruhába burkolózva a testet újra ellátjuk friss oxigénnel és ezáltal lendületbe hozzuk a vérkeringésüket.  

Aki a vírusokkal szemben szeretne megfelelő védettséget, fontos, hogy idejében, még a tél kezdete előtt oltassa be magát az influenza elleni védőoltással!

Jeles napok februárban

A februári hónap három kiemelkedő jeles eseményre hívja fel a figyelmünket. Az ünneplések mellett gondoljunk a gyógyíthatatlan beteg embertársainkra is és lehetőségeinkhez mérten segítsük őket.

Február 4. Rákellenes viágnap 2000 februárjában Párizsban tartották az első rákellenes világkongresszust. A résztvevők február 4-én történelmi dokumentumot írtak alá, amely világméretű összefogásra szólít fel a halálos kór ellen. Fő célja az egészségmegőrzés támogatása, a rák kialakulási kockázatának csökkentése, a korai felismerés és a gyógyítás, gyógyulás folyamatának segítése. 
Február 11. A Betegek világnapja II. János Pál kezdeményezésére 1993-tól február 11.
A Betegek világnapja, melynek célja, hogy kellő figyelmet szenteljünk a betegeknek, és támogassuk őket lelkileg és testileg is egyaránt. 

Február 14. Az Epilepszia világnapja. A Nemzetközi Epilepsziaellenes Iroda (IBE) 1997. február 14-ére hirdette meg az epilepsziával élők első világnapját. Nem véletlenül került ez a jeles nap Szent Valentin napjára, mivel ő nemcsak a szerelmesek mentora, de az epilepsziások védőszentje is.
Az Epilepszia világnapja lehetőség arra, hogy tájékozódjunk a betegséggel és a gyógyítással kapcsolatban, valamint jobban odafigyeljünk az epilepsziával élő embertársainkra.

Kovács M. Dóra