16.000 Ft-tól ingyenes szállítás
Akár 2-3 napos szállítás
Több, mint 4000 termék
Kapcsolat:
+36 (20) 439 4366
info@internetpatika.hu

Lappangó veszély milliók számára a magas vérzsírérték

2020-03-04

A tartósan magas koleszterinszint jelentősen emeli az érelmeszesedés kockázatát, ami zavarja a véráramlását a testünkben. Ennek lehetséges következményei a szív- és érrendszeri megbetegedések, melyek egészen a szívinfarktusig fajulhatnak.

A vér magas koleszterinszintje a szív- és érrendszeri megbetegedések komoly kockázati tényezője, amelyek a világon sok ember haláláért felelősek. A felmérések szerint a 35 év alatti embereknek mintegy 10 százaléka, az idősebbeknek is csupán egyötöde ismeri a koleszterinértékét.  Közülük sokan azt sem ismerik, hogy milyen tényezők befolyásolják.

 A túl magas értékek kockázati tényezői:

1. A zsírban és koleszterinben gazdag táplálkozás.

2. A ballasztanyagok csekély fogyasztása, a stressz, a diabétesz, az örökletes eredetű zsíranyagcsere-zavar, a pajzsmirigy csökkent működése, a veseelégtelenség és a máj megbetegedése.

A kockázati tényezők mértékét folyamatosan ellenőriztetni kell a háziorvosukkal. Amennyiben ezek túl magasak a vérben, akkor a szakemberek legtöbb esetben életmódváltást, zsírszegény táplálkozást, valamint gyógyszeres kezelést javasolnak.

Miért veszélyes?

A fölösleges koleszterin lepedékek formájában lerakódhat a véredényekben és a szívkoszorúerekben. A plakkokban (lerakódásokban) azonban gyulladásos folyamatok is lejátszódhatnak. Mindezeknek az a következménye, hogy az erek beszűkülnek és a szívizom túl kevés oxigént kap, ami szívizom-károsodáshoz vezet.

Az akut szívinfarktus kialakulása során a plakk leszakad az érfalról, ami életveszélyes láncreakciót indít el. Fokozott alvadékonyságot okoz, a vér besűrűsödik és vérrögök képződnek a szívkoszorúérben.  A koleszterint a test maga is termeli – mindenekelőtt a májban –, és fontos feladatokat vállal a szervezetben. Így például elengedhetetlen az epefolyadék termeléséhez és meghatározott hormonok előállításához. Megkülönböztetünk rossz, LDL- és jó, HDL-koleszterint, mely utóbbi inkább védi a véredényeket. Ezek együtt teszik ki az összkoleszterint.

Az összkoleszterinszint (HDL+LDL) 5,2 mmol/liter alatt tekinthető normálisnak. A határérték 5,2 és 7,0 között van, ekkor már oda kell figyelni, és helyes, zsírszegény táplálkozással visszaszorítani a normál határ alá. A 7,0 fölötti érték viszont már kórosnak számít, amellyel mindenképp orvoshoz kell fordulni. Az LDL-koleszterin szintjénél 3,4 mmol/liter alatt normális az érték, 4,2 fölött pedig kóros. A kettő közötti a határérték. A HDL-koleszterin minél magasabb, annál jobb: 1,42 mmol/liter fölött tekinthető normálisnak, a határérték 0,9 és 1,42 között van, míg 0,9 alatt kóros.

Hogyan segíthetünk?

Elsősorban a táplálkozás átállásának kell bekövetkeznie. A sült burgonyát, a tejszínhabos tortákat, az állati zsírokat, például a vajat, a zsíros húst vagy a majonézt törölni kell az étlapról.

Ideális a földközi-tengeri táplálkozás, zsírok helyett olívaolajjal, hús helyett hallal és sok zöldséggel kell táplálkozni.

A vízben oldódó ballasztanyagok is, mint például az útifűfélék családjába tartozó Plantago-fajták ugyancsak csökkentik a kockázatot. A diók és mogyorók szintén egészségesek.

A táplálkozás átállása mellett a sporttevékenységnek is előtérbe kell kerülnie. Ajánlott mozgásformák az úszás, a kerékpározás és a napi minimum 30 perc séta.

A genetikai eredetű koleszterinproblémákkal küzdő embereknek életük végéig tartó kezelésre van szükség. Az életmódváltás mellett a magas koleszterinszint-értékek leküzdéséhez gyógyszeres kezelésre is szükség van, aminek hatására nagyon gyakran javulnak. A statinokkal sok embernél elérik a kívánt célértéket. A statinok gátolják a szintézist, vagyis a koleszterin képződését a májban, az ezetimib hatóanyag pedig fékezi a koleszterin felvételét a bélből. Így az előírásszerű szedés mellett a vérzsírérték sokkal alacsonyabb szintre süllyed.

Hogyan erősítsük fel az immunrendszerünket?

Ha az immunrendszerünk erős, akkor nem fertőződünk meg. Éppen ezért legyünk óvatosak, védjük a saját életerőnket, hogy folyamatosan erősödhessen a természettel összhangban. A testünk mellett a lelki állapotunkra is figyelni kell, hiszen a lelki problémáinkkal is gyengíthetjük az immunrendszerünket. Kerüljük a túl sok stresszt, nyissuk ki a szívünket és hagyjuk, hogy az érzelmeink újjászülethessenek! Aki bezárja a szívét és az elméjét, nem lehet hosszú életű.

Tilos mérgelődni, mert a düh számtalan betegség forrása. Olyan emberekkel vegyük körbe magunkat, akikkel szeretetteljes légkört és jó hangulatot tudunk kialakítani. Adjunk hálát, azért amink van, ne legyünk folyton elégedetlenek, és ne akarjunk mindig többet és többet! Így könnyebben érezhetjük magunkat boldognak.

Foglaljuk le magunkat jó programokkal, mint például könyvolvasás, baráti beszélgetés, kirándulás a hegyekbe, zenehallgatás stb.!

Fejlesszük a humorérzékünket, hogy sokat nevethessünk! A nevetés pihenteti az agyat, serkenti az izmainkat, harmonizálja az életerőt és javítja a vérkeringést. Legyünk sokat friss levegőn sétáljunk nagyokat! Az immunrendszer erősítéséhez fontos a rendszeres sport is: ússzunk, sétáljunk, kocogjunk, biciklizzünk! A jó idő beköszöntével, ha lehet, mindezt inkább a szabadban végezzük el, attól függően, hogy milyen mozgásformát választunk! Az étrendünkre is alaposan figyeljünk oda! Együnk sok zöldséget és gyümölcsöt!

A böjt és jótékony hatásai 

A böjt a hosszú tél után, ilyenkor különösen jót tesz. A takarékos üzemmód jótékony hatással van a vérkeringésre, a magas vérnyomásra. Segíti a lúgosítás folyamatát és kedvezően befolyásolja a hormonháztartást. A böjtölés azonban csak akkor hatásos, ha feltételeit a saját fizikai állapotunkhoz igazítsuk. A kíméletes, nem túl hosszú idegi tartó böjtölés egyik előnyös hatása, hogy az alatt a szervezetnek nem kell megküzdeni a táplálékallergia kialakulásával. A túl hosszú koplalás senkinek sem ajánlott, mert egy-két nap után már a bélbolyhok elkezdenek sorvadni, a bélflóra kiürül, tönkremegy. A böjt után a bélflórát fokozatosan kell újra felépíteni.

Az elfogyasztott élelmiszer megváltoztathatja a gondolkodásmódot, magát az életet. Az élelmiszer üzemanyag, mely nélkül nem tudnánk létezni.

Tisztító és immunerősítő funkciói mindenképpen hasznosak, ha a böjtölő fokozatosan juttatja el a testét egy hosszabb böjtig, miközben folyamatosan figyeli a szervezete reakcióit. Erőltetni azonban semmit sem szabad, minden embernek a saját teste jelzi, hogy mikor és mennyit bír. Ugyanis ha a testünk nem kap megfelelő tájékoztatást, az anyagcsere-folyamat felborul és megbetegszünk.

Megnézem a termékeket!

Promóció