Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű fukcionalitáshoz marketing jellegű cookie-kat engedélyezhet, amivel elfogadja az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
12.000 Ft-tól ingyenes szállítás
Akár 2-3 napos szállítás
Több, mint 6000 termék
Kapcsolat:
+36 (20) 439 4366
info@internetpatika.hu

Húgyúti kövesség

2021-10-14

A húgyúti kövek  kristályokból  és  fehérjemátrixból állnak, kialakulásuk négy szakaszra osztható: az oldat  túltelítetté válása, a kristályosodás és magképződés, az aggregáció és végül a kőképződés.

A lithiasis betegség gyakori kórkép, a lakosság 5-10%-át érinti, főként a 20-60 évesek között gyakori, férfiaknál kétszer olyan gyakran fordul elő, mint nőknél. Ráadásul az első kő felfedezése után az  ismétlődő kőképződés gyakori, 10 év alatt az újraképződés gyakorisága  több, mint 60%. 

Leggyakrabban a felső húgyutakat érinti, de néhány speciális esetben a húgyhólyagban is kialakulhat. Az esetek 70-80%-ában a vesében alakul ki és típusát tekintve leginkább kálcium-oxalát kő.

A kőbetegség sok éven keresztül akár tünetek nélkül is haladhat előre, de gyakran sürgősségi ellátást igényel, akár még életveszélyes is lehet. Az akut vesegörcs (vesekólika) a sürgősségi ellátások 1-2%-át teszi ki, de a vese kólika-rohamos betegek kevesebb mint 8%-a kerül kórházba.

Visszatérő jellege és az általa okozott szövődmények szükségessé teszik kezelését és megelőzését.

A kő összetételének ismerete elengedhetetlen, mivel ez nemcsak a kő kezelését, hanem a kiújulás megelőzését is meghatározza.

A kőképződés rizikóját számos tényező fokozza:

Étrendi tényezők 

    • fokozott bevitel az alábbiakból:
      • állati fehérjék,
      • só (elősegíti a megnövekedett vizelet kálcium-tartalmat),
      • oxalátban gazdag ételek (csokoládé, szárított gyümölcsök, spenót, sóska, rebarbara, tea),
      • purinok (belsőségek, felvágott húsok stb.),
      • gyorsan felszívódó cukrok (fruktóz),
    • csökkent bevitel az alábbiakból:
      • élelmi rostok,
      • tejtermékek,
      • elégtelen folyadékbevitel (csökkent vizeletmennyiséget okoz).

Családi tényezők

    • az esetek közel 40%-ában halmozódik (azaz öröklődik) a vesekövesség a családban,
    • a vesekövet okozó cisztinúria (a vizelet emelkedett cisztin tartalma) genetikai betegség.

Húgyúti fertőzés

Egyes baktériumokban, például a  Proteus mirabilis-ben, a  Klebsiella-ban  és  Pseudomonas-ban van egy enzim, az ureáz, amely a karbamidot fehérje mátrixá bontja, amelyen az ásványi sók kicsapódva foszfo-ammónia-magnézium kövek képződnek. Gyakran ezek az ún. koralliform kövek forrásai.

Vizelet PH-Rendellenességei

A vizelet normál pH-ja 5,8. A savas pH elősegíti a húgysav, a cisztin és a kevert kálcium-oxalát kövek képződését. A lúgos pH kedvez a fertőző és kálcium-foszfát kövek kialakulásának.

tehát A vizelet pH normál tartományban VALÓ tartása segíti bizonyos kövek kialakulásának megelőzését.

Anatómiai rendellenességek

A vesék vagy a húgyutak bizonyos anatómiai rendellenességei elősegítik a vizelet pangását és ezáltal a vesekövek képződését.

A diagnózis felállítása után ezért ezekben az esetekben nemcsak a kövesség, hanem az anatómiai rendellenesség kezelése is szükséges, amennyiben az lehetséges, az ismétlődés elkerülése érdekében.

Gyógyszerkövek

A gyógyszerkövek kialakulása két jelenséghez kapcsolódik: vagy a gyógyszer által létrehozott anyagcserezavarhoz, vagy a hatóanyag metabolitjainak (lebontási termékeinek) vizeletben történő kristályosodásához.

Antibiotikumok, bizonyos vízhajtók, túlzott C- és D-vitamin-bevitel vesekövességet okozhatnak.

Mivel az oxalátok a C-vitamin melléktermékei, tanácsos kerülni azokat a kiegészítőket, melyek beviteleként több mint 2 grammot tartalmaznak. A C-vitamin bevitele azonban önmagában biztonságos. A D-vitamin-kiegészítőkkel kapcsolatban tanácsos orvosához fordulni.

METAFILAXIS (VeSEKŐRE SzabOTT MEGELŐZÉS)

Vesekövesség esetén kerülendő ételek

Veseköves betegek esetén bizonyos ételeket célszerű kerülni az étrendben. Ezek elősegíthetik az oxalát képződését, és megakadályozzák a vizeletrendszer optimális működését. Ilyenek az oxalátban, állati fehérjékben és nátriumban gazdag ételek.

Oxalátok

Annak ellenére, hogy az oxalátok 90%-át testünk állítja elő, ajánlatos korlátozni az oxalátban  gazdag ételek fogyasztását, például:

  • spenót,
  • rebarbara,
  • zeller,
  • cukorrépa,
  • eper,
  • diófélék,
  • mogyoróvaj,
  • kakaó és csokoládé,
  • fekete tea,
  • korpa,
  • szójabab és az ebből készült termékek.

Úgy tűnik, hogy a teában található oxalát biológiai hozzáférhetősége alacsony, vagyis a szervezet abból csak csekély mennyiséget szív fel.

Állati fehérje

A veseköves betegek étrendje részeként ajánlott az állati fehérje fogyasztását korlátozni, mivel ezek növelik a húgysav és a kálcium vizelettel történő kiválasztását, és csökkentik a citrátét. A veseköves betegeknél célszerű ezért csökkenteni az alábbi állati fehérje forrásokat:

  • húsok,
  • baromfi,
  • tojás,
  • felvágottak,
  • sajtok (legfeljebb napi 1 adag).

Nátrium

A vesekövek természetes feloldásához nem ajánlott napi 2 g-nál több nátriumot fogyasztani. Ez negatívan befolyásolja a vérnyomást, a  vizelet ürítésének növelése mellett. A nátrium fő forrása a feldolgozott és előre csomagolt ételek. Valójában az általunk fogyasztott nátrium több mint 75%-a feldolgozott élelmiszerekből származik, például sajtok, felvágottak, szószok, dehidratált, szárított vagy füstölt ételek.

Összefoglaló táblázat a nátriumban leggazdagabb ételekről, amelyek elősegíthetik a vesekő kialakulását

 

Étel

Adag

Nátrium mennyisége (mg)

száraz marhahús

100 g

2790

asztali só

1 evőkanál

2373

grillezett szalonna

4 szelet

2310

sonka

100 g

1500

hal szósz

15 ml

1408

szódabikarbóna

1 evőkanál

1284

szója szósz

1 evőkanál

1000

konzervált hüvelyesek

1 csésze

800

pácolt hering

100 g

870

füstölt lazac

100 g

784

konzerv paradicsommártás

1/2 csésze

678

alacsony sótartalmú szójaszósz

1 evőkanál

608

konzerv szardella

4 szardella

588

savanyúság

1 savanyúság

569

feta sajt

50 g

558

konzerv szardínia

100 g

505

paradicsom vagy zöldséglé

125 ml

345

Vesekövek és étrend: Praktikus napi tippek a nátrium bevitel csökkentésére

  • vásároljon  „nátriummentes”, „alacsony nátriumtartalmú” vagy „hozzáadott só nélkül” készült terméket,
  • hasonlítsa össze a címkéket, hogy kiválassza a legkevesebb sót tartalmazó termékeket,
  • keressen olyan ételeket, amelyek nátriumtartalma alacsony,
  • vásároljon friss vagy fagyasztott zöldségeket, kerülje a konzerveket,
  • inkább a házi készítésű zöldségleveket igya,
  • ügyeljen a kenyérre és a gabonafélékre, amelyek gyakran sok sót tartalmaznak, inkább alacsony sótartalmú változatukat vegye,
  • fogyasszon elegendő tejet és joghurtot, és korlátozza a sajtot,
  • válasszon alacsony nátriumtartalmú ásványvizet,
  • maximálisan főzzön, és kerülje az elkészített ipari termékeket,
  • az ételek ízének növeléséhez használjon fűszereket: borsot, fokhagymát, hagymát, gyömbért, gyógynövényeket, citromlevet, fűszereket stb.,
  • óvakodjon a mustár- és fűszerkeverékektől, amelyek gyakran nagyon sósak.
  • telített és transz-zsírok,
  • édes termékek,
  • alkohol-fogyasztás.

A MOZGÁSSZEGÉNY ÉLETMÓD SZINTÉN EMELI A VESEKÖVESSÉG RIZIKÓJÁT!

Ajánlott étrend a leggyakrabban előforduló kőfajta, A kálcium-oxalát kő képződésének csökkentésére

A kálcium-oxalát képződésének csökkentése érdekében bizonyos ételeket előnyben részesítünk,  célszerű a kálcium-, a citromsav-, a kálium-, és a B6-vitamin - bevitelre odafigyelni. A megfelelő hidratálás (folyadékfogyasztás) és rendszeres fizikai aktivitás pedig növeli ezek hatékonyságát.

A kálciumbevitel csökkentése nem csökkenti a vizelettel történő kiválasztását. Épp ellenkezőleg, a kálcium csapdába ejti a gyomorban található oxalátokat, és így azok kevésbé szívodnak fel. Ezért ajánlott naponta elegendő (de nem túlzott mértékben) kálciumot fogyasztani a kálcium-oxalát kövesség megelőzésére is. 

A kálciumban gazdag ételek, amelyek hatékonyan csökkentik az oxalátképződést is. Ezek a következők:

  • tej és tejtermékek,
  • növényi tej kalciummal dúsítva,
  • halak, többnyire konzervek,
  • olajos magvak,
  • hüvelyesek,
  • zöld leveles zöldségek (petrezselyem, spenót, brokkoli stb.),
  • gyümölcsök (feketeribizli, narancs, ribizli stb.).

A citrom-, a narancs- és a paradicsomlé gazdag citromsavban, és segít a vizelet pH-jának lúgosabbá tételében, és ezáltal csökkenti a vesekő képződésének előfordulását. Ezért fontos a citrom és a narancs használata a főzés során is, vagy gyümölcslevek készítése.

Az alacsony káliumbevitel és a magas nátriumbevitel együttesen hozzájárul a kálcium-kövesség kialakulásához. Ezért a káliumigényt úgy kell fedeznünk, hogy olyan ételeket válasszunk, amelyek gazdagok káliumban. A káliumban gazdag ételek a következők, belőlük legalább napi 5 adagot célszerű elfogyasztani:

  • avokadó,
  • banán,
  • dinnye,
  • őszibarack,
  • articsóka,
  • cukkini,
  • hüvelyesek,
  • héjjas burgonya,
  • teljes kiőrlésű gabonák,
  • zöld leveles zöldségek.

A B6-vitamin és a magnézium elősegíti a kálcium-oxalát kristályok oldódását, ami csökkenti a kálcium-oxalát kő kialakulásának kockázatát. A B6-vitamin és a magnézium forrását képező ételek:

  • tonhal, lazac, tőkehal,
  • hüvelyesek,
  • héjjas burgonya,
  • pisztácia,
  • napraforgó, szezám, tök, len,
  • banán,
  • zöld leveles zöldségek,
  • barna rizs.

A cél a napi 2 liter feletti vizeletmennyiség kiváltása a vesekövek természetes oldódása érdekében. Ez minden vesekőféleségre igaz. Ezért 2 liter folyadékot kell inni, egész napra elosztva, vagy 8 nagy pohár vizet. Célszerű lefekvés előtt és az éjszaka folyamán legalább egyszer inni a vizelet folyamatos eltávolításának elősegítése érdekében. A vizeletnek nagyon világos színűnek kell lennie.

A víz az egyetlen nélkülözhetetlen ital, azonban felváltva lehet gyógyteákkal vagy citromlével kombinálni. Fizikai aktivitás vagy nagy meleg esetén az elfogyasztott víz mennyiségének 3 liternek kell lennie. Egyes tanulmányok szerint a kávé, a tea, a sör és a bor csökkenti a vesekő képződését. Másrészről viszont a grapefruitlé fokozza a vesekövek képződésének rizikóját.

Szerző: Dr. Szabò János Ferenc Ph.D. urològus- sebész főorvos, Országos Onkològia Intézet

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Értékelje Ön is