16.000 Ft-tól ingyenes szállítás
Akár 2-3 napos szállítás
Több, mint 4000 termék
Kapcsolat:
+36 (20) 439 4366
info@internetpatika.hu

Erősítsd meg immunrendszered vitaminokkal, mozgással, és  pozitív gondolatokkal!

2019-01-22

Az immunrendszer az egész test legkomplexebb szerve, több mint 5 ingertovábbító anyag képezi, továbbá több szerv is hozzá tartozik. Az egészséges védekezőrendszerünk nap mint nap számtalan baktérium és vírus támadásait hárítja el. Ezek a láthatatlan kis ellenségek állandóan ott leselkednek a táplálékokban, a levegőben, még az ajtókilincsen is. A testünk belső védelme, vagyis a test őre nélkül állandóan betegek lennénk. Ahhoz, hogy megőrizhessük az egészségünket, idejében neki kell látni az építőmunkának. Az alábbi ötletek segítenek abban, hogy sem az ősz, sem a tél ne készítse ki az egészségünket.

Hideg-meleg hatások

A hideg vagy meleg ingerek mind a védelmünket aktiválják. Legyen eső vagy napsütés, a friss levegőn tett rendszeres séták optimális tréninget jelentenek. A test ugyanis eközben tanulja meg, hogy álljon át gyorsabban a szokatlan hőmérsékletre. A hideg gyengítheti az immunrendszerünket. Amikor fázunk, a testünkben az erek összehúzódnak, hogy lehetőleg a legkevesebb hőt veszítsék. Ha viszont állandóan csak melegben tartjuk magunkat, nem tesz jót a szervezetünknek. A megfelelően adagolt hideg ugyanis edzi az ereket. Aki rendszeresen hideg-meleg vizes zuhanyokat vesz, növeli a védekező sejtjei számát.

Lazítás

Ha mérgesek vagyunk, mindig engedjük ki a fölösleges gőzt! Aki szabadjára engedi a negatív érzéseit, fokozza a T-sejtek, vagyis a védelem specialistáinak aktivitását. Akik a kíméletesebb megoldások kedvelői, azok osszák meg érzéseiket a hozzájuk közel álló személlyel! Vannak emberek, akik akkor jönnek igazán lendületbe, ha nyomás alatt állnak. Ám ha a pozitív hajtóerő negatív stresszé változik, akkor az betegséghez vezet. Különösen az olyan krónikus stressztényezők, mint a gyász, a magány, szerelmi bánat vagy éppen az elismerés hiánya egészségkárosodáshoz vezethetnek. A kortizol és az adrenalin stresszhormonok hatása alatt ugyanis csökken a védekezőerők aktivitása. Ilyenkor hatásos lazító módszerek keresése, mindenkinek egyéniségéhez mérten. Jól bevált az autogén tréning és a Jacobson-féle izomlazítás. A meditáció szintén pozitívan hat a védelemre.

Kiegyensúlyozott táplálkozás

A sejtek újraképződése fehérjét, vitaminokat, nyomelemeket igényel, melyeket a test
csak részben képes tárolni.

A teljes kiőrlésű termékek, zöldség, gyümölcs, kevés zsiradék és hal fogyasztása ellátja az immunrendszert a szükséges anyagokkal. A citrom C-vitaminja a védekezőerő növelésének klasszikusa. Napi igény 150 mg belőle.

Együnk minél tarkábban! A leveles zöldségek klorofilja, a paprikának narancssárgaszínt adó karotinoidok, valamint a vöröskáposztát és a szőlőt kékre színező antociánok mind az egészség szubsztanciái közé tartoznak. A vöröshagyma és a fokhagyma antibiotikumhoz hasonló anyagokat tartalmaz, melyek segítenek a megfázások megelőzésében.
A cink szintén erősíti a védekezőerőt, és jó közérzetről gondoskodik.

Mozgás

Aki sportol, aktiválja a védekezést segítő sejtjeit. A mozgás ugyanis a nyirokmasszázshoz hasonlóan juttatja a nyirokcsomókba az idegen testeket. Ezek a csomók az immunrendszer bázisraktárai. A védekezőrendszerünk támogatására a kitartást igénylő sportágak a legalkalmasabbak, mint például a séta, a kocogás, az úszás, a kerékpározás. Már heti 60 perces mozgással is javulás érezhető, de azért az egészségünk védelme érdekében ennél több időt kell rászánnunk.

Pozitív beállítottság

A pszichikai állapot az ideg- és a hormonrendszeren keresztül befolyásolja ellenálló képességünk állapotát. Mindenki sokkal esendőbb a fertőzésekre, ha gondok terhelik.
De ez fordítva is igaz, a védekezés kiválóan működik, ha jó a közérzet. Számtalan tanulmány igazolja, hogy a pozitív szemlélet segít megőrizni az egészséget. A nevetés például növeli a vér immunglobulin-tartalmát. Azok az emberek, akik boldog kapcsolatban élnek, fokozottabb védekezőerővel rendelkeznek. Próbáljunk hát harmóniát teremteni a környezetünkben, egészséges módon kezeljük a bennünket ért konfliktusokat, és pozitívan tekintsünk a mindennapokra!

 

Házipatika feltöltése

A vitaminok létfontosságúak a test számára. Fontos hát, hogy minél előbb feltöltsük a házipatikánkat a szükséges immunerősítőkkel, vitaminokkal. A vitális anyagok fogyasztásának időpontja is fontos, mert teljes erejüket csak meghatározott napszakokban bontakoztatják ki.

Vitaminóra

Reggel

C- vitamin: véd a fertőzéstől, gyulladásgátló hatású, részt vesz a koleszterin-háztartásban.

B6-vitamin: a jó közérzet ingertovábbító anyaga.

A-vitamin: hatásos a kórokozók csírái ellen, erősíti a bőrt és a csontokat.

E-vitamin: fontos az immunrendszer számára.

Délben

D-vitamin: fontos a csontok és a bőr számára.

Este

B1-vitamin: erősíti a szívet és az ereket.

B2-vitamin: javítja az anyagcserét.

B3-vitamin: méregteleníti a testet.

B12-vitamin: támogatja a vérképzést, védi az ereket.

Kovács M. Dóra