16.000 Ft-tól ingyenes szállítás
Akár 2-3 napos szállítás
Több, mint 4000 termék
Kapcsolat:
+36 (20) 439 4366
info@internetpatika.hu

Egészséges élelmiszerek

2019-12-06

Az egészséges életmód szerves része az egészséges táplálkozás, éppen ezért nagyon fontos, hogy rendszert vigyünk az étkezésünkbe. Napi egyszeri-kétszeri étkezés esetén a szervezetünk jóval többet raktároz el, mint napi ötszöri étkezés alkalmával. Éppen ezért osszuk el a napi étkezés mennyiségét és azt fogyasszuk el nyugodt körülmények között.  Tartsunk 2–4 órás kalóriamentes szüneteket az étkezések között, ilyenkor igyunk sok szénsavmentes tiszta vizet. Fontos, hogy az ébredés után egy órán belül reggelizzünk, és lefekvés előtt két órával fejezzük be az utolsó étkezést!

Az egészséges étrend változatos, vegyes és kiegyensúlyozott táplálkozás. Ehhez a szénhidrát, zsír és fehérje mellett nélkülözhetetlen a megfelelő rost-, vitamin-, ásványianyag- és nyomelembevitel is. Amennyiben lehetőségünk van, fogyasszunk minél, több lazacot, spenótot, brokkolit és alkalomszerűen sovány marhahúst is! A tengeri lazac egyik alapja az egészséges étrendnek. Az Omega–3 zsírsavtartalma jó hatással van a szívre, az erekre, az agyműködésre és az anyagcserére egyaránt. E mellett jódot is tartalmaz, mely serkenti a pajzsmirigyműködést, D-vitamin-tartalma pedig hozzájárul az erős csontozathoz. A spenótnak igen magas a rosttartalma, emellett vitaminokban (C-, A-, és K-vitamin) és ásványi anyagokban (vas, magnézium, kálium, kalcium) is bővelkedik. Kismamáknak különösen ajánlott a fogyasztása a folsavtartalma miatt.

A brokkoli C-, E-vitaminjai, valamint az „A” provitaminja felfegyverzi a sejteket a rákkeltő szabadgyökök támadása ellen. Ez a zöld növény rengeteg ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, melyek erősítik az immunrendszert és védenek a csontritkulás ellen. A sovány marhahús jó hatással van a bélműködésre, véd a cukorbetegség kialakulása ellen, és serkenti az ellenálló képességet. Nagy mennyiségben tartalmaz cinket és hisztidint, mely fontos szerepet játszik a szövetek növekedésében és újjáépítésében, valamint a központi idegrendszer működését is elősegíti.

Tippek az egészséges ételekhez

Jó fehérjeforrások:

Bőr nélküli csirke vagy pulyka, sovány szelet marhahús, disznóhús, bárány vagy borjú.

Tojás, tonhal, lazac, rákok, szardínia, kardhal, lepényhal, pisztráng, kagylók.

Nem zsíros tej, joghurt vagy túró, tofu, babok, mandula, amerikai mogyoró, pisztácia, pekandió, mogyoró, tökmag, napraforgómag.

Jó szénhidrátforrások:

Barna rizs, teljes kiőrlésű kenyér, bagel, pita vagy tészta.

Édes burgonya, yamgyökér, pohánka, bulgur, zab.

Babok, lencse.

Gyümölcs- és zöldségforrások:

Alma, narancs, szilva, szőlő, eper, barack, körte, ananász, dinnye, bogyós gyümölcsök.

Káposzta, brokkoli, spárga, spenót, saláta, avokádó, uborka, padlizsán, paradicsom, paprika, karalábé, karfiol, zeller, gomba, borsó, zöldbab.

A zsírok jó forrásai:

Lazac, makréla, hering, szardínia, szardella, lepényhal, halolajok, kagylók.

Magok, olívaolaj, lenmagolaj.

Megnézem a reform élelmiszereket!

Tudta-e, hogy mi az egészséges élet ázsiai titka?

Az ázsiai országokban sem teljesen ismeretlenek a civilizációs betegségek, de ott az emberek lényegesen ritkábban lesznek jellemző betegségeink áldozatai. Ez főleg a különböző életstílusukon és a táplálkozási szokásaikon múlik. Hal, rizs és zöldség rendszeresen kerül az asztalukra. Ezenkívül nap mint nap fogyasztanak zöldteát. Evéshez, lazításhoz, felfrissüléshez az aromás ital mindig jelen van náluk időtlen idők óta. Állítólag a zen papok már Krisztus előtti 1100 évvel is teát kínáltak üdvözlésként. A kutatások szerint a tea fő hatóanyagai a nagy koncentrációban előforduló polifenol szerkezetű flavonoid vegyületek, melyek védik az ereket a meszesedéstől, fokozzák a zsírok elégetését és antibakteriális hatással is bírnak. Tehát a zöldtea hatóanyagai segítik a testünket a káros környezeti hatások elleni harcban, miközben erősítik az immunrendszert.

Megnézem a reform élelmiszereket!

Kovács M. Dóra

Megnézem a termékeket!

Promóció