Csökkentsük a koleszterinszintünket
A magas vérzsírérték lappangó veszély milliók számára. A tartósan magas koleszterinszint jelentősen emeli az érelmeszesedés kockázatát, ami zavarja a vér áramlását a testünkben. Ennek lehetséges következménye a szív- és érrendszeri megbetegedések, melyek egészen az infarktusig fajulhatnak.
Mikortól veszélyes a koleszterin?
A fölösleges koleszterin lepedékek formájában lerakódhat a véredényekben és a szívkoszorúerekben. A plakkokban, vagyis a lerakódásokban azonban gyulladásos folyamatok is lejátszódhatnak, amiknek a következménye, hogy az erek beszűkülnek, a szívizom túl kevés oxigént kap, ami szívizom-károsodáshoz vezethet. Az akut szívinfarktus kialakulása során a plakk leszakad az érfalról, ami életveszélyes láncreakciót indít el. Fokozott alvadékonyságot okoz, a vér besűrűsödik és vérrögök képződnek a szívkoszorúérben. Ez egyben magyarázatot is ad arra, hogy az érintett személy a túl magas koleszterinszinttel éveken keresztül tünetmentesen élhet, ám közben infarktust kap vagy másodpercek alatt hirtelen szívhalál következik be.
A koleszterin alapvetően nem „gonosz”, hiszen a test maga is termeli – mindenekelőtt a májban –, és fontos feladatokat lát el a szervezetben. Például elengedhetetlen az epefolyadék termeléséhez és meghatározott hormonok előállításához. A szakemberek megkülönböztetnek „rossz” LDL- és” jó” HDL-koleszterint. Az utóbbi védi a véredényeket. Ezek együtt teszik ki az összkoleszterint.
Kockázati tényezők
A túl magas értékek kockázati tényezői a zsírban és a koleszterinben gazdag táplálkozás, a ballasztanyagok csekély fogyasztása, a stressz, a diabétesz, az örökletes eredetű zsíranyagcsere-zavar, a pajzsmirigy csökkent működése, a veseelégtelenség és a máj megbetegedése.
Így táplálkozzunk helyesen!
- Csökkentsük az állati élelmiszerek fogyasztását!
- Együnk sok zöldséget és gyümölcsöt!
- Válasszunk zsírszegény húst és felvágottakat!
- Fogyasszunk csökkent zsírtartalmú tejet és tejtermékeket!
- Kerüljük a belsőségek és a tojássárgája fogyasztását!
- Ügyeljünk a rejtett zsírokra, és részesítsük előnybe a zsírszegény főzési módokat!
- Sütés helyett inkább pároljuk a húsokat!
Ideális a földközi-tengeri táplálkozás, zsírok helyett olívaolajjal, hús helyett hallal és sok zöldséggel.
A vízben oldódó ballasztanyagok is, mint az útifűfélék családjába tartozó Plantago-fajták ugyancsak csökkentik a kockázatot. A diók, mogyorók szintén jótékony hatásúak, mivel stabilizálják a szívritmust és megkötik a „káros” LDL-koleszterint a vérben.
Sportoljunk rendszeresen!
Sajnos önmagában a táplálkozás átállítása gyakran még nem elegendő. Ilyenkor a rendszeres mozgásnak is előtérbe kell kerülnie. Használjuk ki a legcsekélyebb lehetőséget is a mozgásra, mivel így csökkenthetjük a káros értékeket! Ajánlottak a kitartást igénylő sportágak, mint például az úszás, a kerékpározás, a séta. Aki rendszeresen sportol és átállítja a táplálkozását, jól kézben tartja a zsírétékét.
Előfordulhat azonban, hogy még a fent említettek együttes hatása sem elegendő a helyes koleszterinszint eléréséhez. Akkor viszont mindenféleképpen szakorvoshoz kell fordulni.
Erőt adó vitaminok – az élet építőkövei
A vitaminok a szervezetünk számára nélkülözhetetlenek, hiszen ők szervezik a komplikált anyagcsere fontos folyamatait. Nem beszélve arról, hogy a vitaminoktól és az ásványi anyagoktól fittebbek leszünk az új kihívásokkal szemben. Válasszunk mindig az élénk színű zöldségeket, mert minél harsányabb a színük, annál egészségesebbek! A vitaminigényt azonban nem csupán az egészségi állapot, hanem az életmód is befolyásolja. A téli időszakban egyik legfontosabb vitaminunk a C-vitamin, ami aktiválja az anyagcserét, serkenti a csontképződést és stimulálja az immunrendszert és hozzájárul a vírusok és a baktériumok elleni küzdelemben kulcsszerepet játszó T-sejtek egészséges működéséhez. Szintén nélkülözhetetlen a D-vitamin, amely azon kevés vitaminok egyike, amit a szervezetünk nem tud előállítani. Naponta 20 percet kellene napfényben tartózkodnunk, hogy szervezetünk feltöltődhessen D-vitaminnal. Ez azonban a borongós őszi és téli napokon itthon nem oldható meg. Éppen ezért mindenféleképpen ajánlott D-vitamint szedni. Az élelmiszerek közül a D-vitamin leginkább a heringfilében, a lazacban, a gombában és a tojásban található meg. Mindezek mellett ajánlott még az A-, B-, E-vitaminok pótlása is, amik szintén nagyon fontos építői a szervezetünknek. Az A-vitamin fontos a megfelelő látáshoz, emellett pedig gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatása is van. A B1-vitamin energiával tölt fel, jót tesz az idegrendszernek és elűzi a depressziót, míg a B6 a hajhullás ellen kiváló. Az E-vitamin védi a sejteket, a vitaminokat, a hormonokat és az enzimeket a szabadgyököktől és javítja a keringést.
Ne felejtsük el, hogy a téli, hideg időszakban alaposan fel kell készítenünk a szervezetünket annak érdekében, hogy gond nélkül átvészelhessük ezeket a hónapokat! Ehhez azonban a megfelelő vitaminok és immunerősítők elengedhetetlenek.
Kovács M. Dóra
INTERNETPATIKA KÓKUSZOLAJ VÖDRÖS 1000ml) |
NUPO Diet soup - fűszeres thai csirke ízű leves 12 adagos |
INTERNETPATIKA ERITRITOL-ERITRIT természetes édesítőszer 1000 g |
FLORADIX KRAUTERBLUT SZIRUP 500 ml |
NUPO ONE MEAL Shake - caffe latte 330 ml |
Bercoff Klember zsírégető l-carnitine pu-erh tea 30 g lime |
Trendi Málna-Chili kapszula krómmal Étrend-kiegészítő |
Naja Forest Süngomba, folyékony gomba 100 ml |
Bercoff Klember wellness gyömbér tea - homoktövissel 40 g |
Naja Forest N6 Kínai hernyógomba méhpempővel gyógygomba kivonat, 100 ml |
NUPO ONE MEAL szelet - ropogós brownie 60 g |
ApiLand Tiszta Méhpempő Bio 10 g |
BioMenü BIO AMLA por 125 g |
GARCINIA-ARANY 90 db |
CRAN-C tőzegáfonya kivonat 60x |
Lutein Plusz kapszula 30 db |
Celsus Strong Porc+Csont+Izom Glükózamin-szulfát,MSM étrend-kiegészítő 60 db kapszula |
SZAFI FREE BARNA RIZSCSÍRA-FEHÉRJEPOR PROTEIN SHAKE (GLUTÉNMENTES, VEGÁN) 300 G |
Celsus Tőzegáfonya kapszula 60 db |
BioMenü BIO CHLORELLA és SPIRULINA 125 g 500 mg-os tabletta |
Móksha csepp-Moksa csepp 10 ml |
OXYTARM BÉLTISZTÍTÓ TABLETTA 120 db |
OxyNzimes tabletta 90 db |
Dr.Steinberger Immun Testőr |
Naja Forest N3 bio Mandula, bio Reishi gyógygomba kivonat, 100 ml |