Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű fukcionalitáshoz marketing jellegű cookie-kat engedélyezhet, amivel elfogadja az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
15.000 Ft-tól ingyenes szállítás
Akár 2-3 napos szállítás
Több, mint 4000 termék
Kapcsolat:
+36 (20) 439 4366
info@internetpatika.hu

A sejt erőműve: Mitokondrium - Tudományosan a NaJa Forest szemszögéből

2020-03-25

Az öregedés és a szervek funkcióromlása a sejtek leromlott működéséből és pusztulásából fakad. A mitokondriumok a sejtek energiatermelő szervei, ezek termelik szervezetünk számára az energiát. Az öregedéssel egy időben csökken a sejtekben lévő mitokondriumok száma és működésének hatékonysága. 

Mitokondrium

Mitől romlik a sejtek működése és végül mitől pusztulnak el? Még konkrétabban, miért működik gyengébben az idős emberek immunrendszere, mint a fiataloké?

Az emberi szervezet sejtekből, szövetekből és szervekből, szervrendszerekből épül fel. Az emberi szervezetben a legkisebb egység a sejt. A szervezetben minden biokémiai folyamat energiafüggő. Ahogy csökken az energiaellátottság, csökkennek a funkciók is. Ha a minimális életfunkcióhoz sem jut elég energia, akkor a sejt elpusztul. Minden sejtünkben MITOKONDRIUMOK százezrei termelik az energiát nyújtó vegyületet, az ATP-t. Az ATP bomlásából nyert energia működteti a sejt összes biokémiai folyamatait. Ez szükséges a sejt életben maradásához!

Mitokondrium

A mitokondrium működéséhez élelemre (cukor, zsírsav, aminosav), mikrotápanyagokra és oxigénre van szükség, a megfelelő tápanyag-ellátottsága a kulcs a sejtszintű egészséghez.

A stressz, a kalóriadús és rostszegény táplálkozás, a környezetszennyezés hatására túl sok szabad gyök keletkezik a szervezetünkben, ami károsítja a mitokondriumokat, és végül a sejtek pusztulásához vezet, melynek következménye a rendkívül nagymértékű kardiovaszkuláris és daganatos eredetű halálozás. Ezt védi ki a kalóriacsökkentett táplálkozás (Wallace, 2005), a komplex vitamin- és ásványianyag-pótlás, a poliszacharidok és flavonoidok, az Omega–6 és –3 zsírsavak megfelelő mennyiségű bevitele. Ez eredményez élethossznövekedést és jobb egészséget.

Mitokondrium

Az emberi immunrendszer nemcsak az idegent – értsd: más fajokból vagy fajunk másik egyedeiből származó molekuláris struktúrákat (baktériumok, vírusok, gombák) –, de a megváltozott sajátot is antigénként, vagyis immunválasz által elpusztítandóként ismeri fel.

Az, hogy mennyire aktív az immunrendszerünk, az ételeinkben található tápanyagok minőségétől és mennyiségétől függ. Az immunrendszer működése rendkívül energiaigényes tevékenység. Ez az oka annak, hogy fertőző betegség esetén fáradékonyság és passzivitás lesz úrrá az emberen, ugyanis ez által csökken az elhasznált energia, ami átcsoportosítható az immunvédekezésre. A másik példa a stresszhelyzet, amikor a ,,pillanatnyi túlélésre” koncentrálunk, ilyenkor az ,,energiát zabáló” immunaktivitás drámai mértékben lecsökken (Segerstrom és Miller, 2004). Magyarul, a sokáig fennálló stresszhatás csökkenti az immunrendszer működőképességét, és fogékonyabbá válunk a vírusfertőzésekre! A stressz körülvesz bennünket, nem a stresszhelyzetet kell kezelni, hanem a helyzethez való hozzáállásunkon kell módosítani.

Mitokondrium

Mitokondrium

Az energia forrása

A sejt erőművének energiatermelése többlépcsős folyamat. Az energia termeléséhez nélkülözhetetlen a NAD+ vegyület (Nicotinamide adenine dinucleotide). Egyébként a NAD+ nagyon sok egyéb folyamatot is ellát a sejtekben. Ha a szintje lecsökken, a sejtfunkciók és az energiatermelés is csökken, s végső soron ez az öregedés egyik oka. Tehát az idősödő szervezetben fokozatosan csökken a NAD+ szintje. Ebből egyértelműen következik, hogy a korral járó betegségek sikeres megelőzéséhez és kezeléséhez hozzátartozik a NAD+-szint emelése (Mouchiroud és mts, 2013).

Fontos felismerés a koronavírus kapcsán, hogy a szervezetbe jutó vírusok felismerésében a mitokondriumok is részt vesznek, így az életkorral csökkenő mitokondriális funkciók gyengítik a fertőzésekkel, különösen a vírusokkal szembeni védekezést (McGuire, 2019). A szervezetbe jutó vírusokkal szemben úgynevezett jelző fehérjéket termelnek, ez a veleszületett immunválasz része (Picard és mts., 2016).

A krónikus betegségekben a szöveti elváltozások (csökkent szív-, máj-, vese- funkciók) mind sejtpusztulásból erednek. Ezek gyökere mindig a mitokondriális funkciók hanyatlásával függ össze (Wallance, 2005). A mitokondriumok tápanyag-ellátatlansága fokozatosan pusztítja a ,,sejtartalékokat”. A krónikus betegségek akkor indulnak el, amikorra a tartalékok elfogynak, azaz a sejtek elpusztulnak, és a maradék sejtállomány az egyes szervekben már a funkciók ellátásához szükséges méret alá csökken (Wallance, 2005).

Mit szedjünk?

Mivel az immunrendszer működése rendkívül energiaigényes folyamat, ezért a működését csak a számára energiát biztosító mitokondriumok működésének fokozásával lehet igazán elérni.

Azok a jó! ,,immunerősítő”, immuntámogató készítmények, étrend-kiegészítők, melyek hatásosak a sejtünk erőműjének működésének serkentésére. Azzal azonban sokra nem megyünk, ha átgondolatlanul, tények ismerete nélkül próbálgatunk egy-egy ,,immunerősítőt”, főleg nem a szintetikus vitaminkészítményekkel.

Mitokondrium

Hogyan fokozható az immunaktivitás?

Flavonoidokkal és poliszacharidokkal (béta-flükánok). A flavonoidok közül a apigenin (Escande és mts., 2013) és poliszacharidok a gyógygombák fő hatóanyagai. Az apidenin növelheti a NAD+-szintjét. A poliszacharidok hatása kettős, egyrészről fokozzák az immunrendszer vírusokkal szembeni védekezőmechanizmusát, az ölő sejtek aktivitását, másrészről üzemanyagként szolgálnak a jótékony bélbaktériumok számára, ezzel is támogatva az immunrendszer működését.

A gyógygombák közül a Cordyceps sinensis tartalmaz olyan hatóanyagokat, melyek akár 18%-kal növelhetik a sejt erőműben az energiatermelést, megelőzik a mitokondriumok károsodását, ezáltal késleltetve az öregedés folyamatát. (Ko KM, Leung HY. Az ATP termelőképességének, antioxidáns-aktivitásának és immunmoduláló aktivitásának javítása a kínai Yang és Yin tonizáló gyógynövényekkel. Kínai gyógymód. 2007.; 2:3. doi: 10,1186 / 1749-8546-2-3.).A gyógygombákon kívül a csíráztatott magvak fogyasztásával is tudjuk az apigenin bevitelét fokozni. A magvak csíráztatása során ugyanis az enzimtartalmuk megnövekedik. Köztudott tény, hogy időskorban a szervezetben az enzimaktivitás lecsökken, így ezt is táplálékkal kell bevinni.

A gyógygombák fogyasztásának előnye, hogy TERMÉSZETES formában tartalmazzák a vitaminokat, poliszacharidokat, flavonoidokat, a hatóanyagok így szinergiában, azaz egymás hatását felerősítve fejtik ki hatékonyságukat. A szintetikus készítmények hátránya, hogy csak egy vitaminformát, vegyületet tartalmaznak, így a szervezet szöveteiből vonják ki a hasznosulásukhoz szükséges anyagokat.

A gyógygombák esetében is érdemes olyan készítményt választani, mely a kitinvázat nem tartalmazza és folyadék, mert ebben az esetben a felszívódás már a száj nyálkahártyáján keresztül megtörténik. Az idősek esetében az emésztőrendszer működése sem mindig megfelelő, így kisebb százalékban szívódnak fel az emésztőcsatornán keresztül a vitaminok és a tápanyagok, ezért is fontos olyan készítményt választani, amely AZONNAL, a száj nyálkahártyáján keresztül felszívódva hasznosul. További előnye ezeknek a készítményeknek, hogy nem terhelik a májat, ugyanis a gyomorból, bélből felszívódó készítmények a májon is áthaladnak.

Megnézem a terméket!

Mitokondrium

A csíráztatott készítmények önmagukban nem helyettesítik, csak kiegészítik a gyógygombák hatóanyagait. Idős korban is rendkívül fontos a D-vitamin pótlása. A PubMed 2019. évben publikált tanulmánya szerint meggyőző bizonyítékok vannak a járványos vírusfertőzések előfordulása és a lakosság alacsony D-vitamin -szintje között (Teymoori-Rad M. és mts., 2019).

Az immunsejteken D-vitamin-receptorok vannak, így közvetlen hatással van az immunrendszer működésére. A D-vitamin hatására a légcsőben antimikrobiális fehérjék termelődnek, amelyek a veleszületett immunrendszer részeiként megsemmisítik a légúti fertőzések kórokozóit (Cannell és mtsi., 2006). (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30614127)

A D-vitamin fokozott bevitelével megelőzhetőek a vírusos fertőzések. A Naja Forest Mandula esetében a  napi adagban (5 ml) 10 000 NE ergoszterol található. Ez a D2-vitamin, amelynek egy része alakul át a szervezetben D3-vitaminná. Ez 1600 NE. A D2- és D3-vitaminok együttesen sokkal hatékonyabban fejtik ki hatásukat a szervezetre. A D2-vitamin kizárólag a gombákban van.

Megnézem a terméket!

Mitokondrium

A mitokondriumok támogatása mikrotápanyagokkal

A poliszacharidok (béta-glükánok), flavonoidok mellett az immunvédekezést tovább fokozhatjuk, ha mikrotápanyagokat  és antioxidánsokat is viszünk be a szervezetbe, amelyek a megfelelő működéséhez szükségesek.

Vannak ,,alapanyagok”, melyek ennek megfelelő működéséhez szükségesek:

C-vitamin (2–4 gramm)

D-vitamin (6–10 ezer NE)

Cordyceps sinensis

L-arginin

A-vitamin (5000 NE)

B-komplex

E-vitamin (400 mg)

Cink (rézzel 10:1 arányban szedve)

Szelén  (200 mg)

Magnézium (400 mg)

A Naja Forest-termékcsalád termékei közül a felsorolt mikrotápanyagokat komplex formában tartalmazza a Naja Forest Sport & Mushroom Shake.

A Naja Forest Fiber Shake-et érdemes kiegészíteni a Naja Forest Cordycepsszel vagy a Naja Forest N6-os készítménnyel.

A Naja Forest CEMSM a C-vitaminon kívül L-arginint is tartalmaz.

A Naja Forest Sport & Mushroom Shake és a Naja Forest Fiber Shake csíráztatott gabonakeverékeket tartalmaz, melyek jelentős enzimtartalmuk révén hozzájárulnak a jobb mitokondriumaktivitáshoz, jelentős mennyiségben tartalmaznak cinket, szelént és magnéziumot, továbbá béta-glükánokat, SDG-lignant és probiotikus baktériumokat is.

Összefoglalásként megállapíthatjuk, hogy a koronavírus azért veszélyes idős és a krónikus betegségben szenvedő emberekre, mert nekik több okból gyengébb az immunrendszerük, csökkent a mitokondriumok működésének aktivitása, ezen keresztül az immunrendszer serkentése elérhető a természetes, komplex vitamin- és ásványianyag-pótlással.

Megnézem a terméket!

Mitokondrium

Próbáljuk meg a stresszt kerülni, és a kialakult helyzetet türelmesen és higgadtan kezelni!

Baráti üdvözlettel:

Szabó Nikolett

Kép és forrás: Naja Forest

Promóció

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Értékelje Ön is