16.000 Ft-tól ingyenes szállítás
Akár 2-3 napos szállítás
Több, mint 4000 termék
Kapcsolat:
+36 (20) 439 4366
info@internetpatika.hu

A növények a gombák internetes hálózatának segítségével beszélnek egymással

2019-12-27

A lábunk alatt egy olyan információs hálózat van rejtve, amely lehetővé teszi a növények számára, hogy kommunikáljanak egymással, ezt az információs hálózatot a gombák hozzák létre. Létezik egy információs pálya, amely felgyorsítja a populációk közötti interakciót. Lehetővé teszi, hogy távoli helyekről kommunikáljunk egymással, ugyanakkor a bűncselekmények új formáinak elkövetését is lehetővé teszi.

Természetesen nem az internetről beszélek, hanem a gombákról! A gombák alatt nemcsak a hagyományos értelemben vett gombatestet értjük, hanem a föld alatti vékony fonalakat is, amelyet micéliumnak neveznek. A legújabb kutatások derítettek fényt arra, hogy ezek a szálak valamilyen föld alatti internetként működnek, összekapcsolva a különböző növények gyökereit. Például a kertben álló fa a micéliumnak köszönhetően a néhány méterre lévő bokorhoz van rögzítve.

Minél többet megismerünk ezekről a föld alatti hálózatokról, annál inkább meg kell változni a növényekkel kapcsolatos elképzeléseinknek: ,,Nem csak csendesen nőnek.” A gombás hálózathoz való csatlakozással tápanyagok és információk megosztásával segíthetik a szomszédaikat, vagy megszabadíthatják a növényeket a nem kívánt mérgező vegyi anyagoktól  ezen a hálózaton keresztül. Kiderült, hogy ennek a „fa széles webnek” még a számítógépes bűnözés saját változata is megvan.

A micélium terjedése a talajban. Forrás: Nigel Cattlin.

A szárazföldi növények 90%-a úgynevezett ,,kölcsönösen előnyös” kapcsolatban áll a gombákkal. A 19. századi német biológus, Albert Bernard Frank a „mycorrhiza” szót hozta létre ezeknek a társulásoknak a leírására, amelyekben a gombák a növény gyökereit ,,gyarmatosítják”. Ebben a társulásban, szimbiózisban a növények a gombákat szénhidrátok formájában táplálják. Cserébe a gombák segítenek a növényeknek a víz felszívásában és a micéliumukon keresztül tápanyagokat szolgáltatnak, például foszfort és nitrogént. Az 1960-as évek óta egyértelmű, hogy a mirkorizák elősegítik az egyes növények növekedését.

Ez a hálózat egyúttal serkenti a gazdanövény immunrendszerét is. Ez azzal magyarázható, hogy amikor egy gomba a növény gyökereit gyarmatosítja, egyúttal elindítja az immunvédekezésben szerepet játszó enzimek áramlását is, melyek hatékonyabbá teszik a növény immunválaszát, tehát a micéliumhálózathoz való csatlakozással a növények ellenállóbbá válnak a betegségekkel szemben.

De ez még nem minden! A kutatások csak most derítettek fényt arra, hogy a mirkorizák összekapcsolják a növényeket is egymással. A híres gombaszakértő Paul Stamets a Föld természetes internethálózatának nevezi ezt a rendszert. Ez a gondolat elsőként 1970-es években merült fel benne, amikor elektronmikroszkóppal tanulmányozta a gombákat. Stamets észrevette a hasonlóságokat a micélium és az ARPANET, az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma, vagyis az internet korai verziója között. Ez a rendszer emlékeztet a 2009-es Avatarra. Az idegen bolygón lévő erdő összes organizmusa kapcsolatban áll egy hálózaton keresztül egymással, melyen keresztül kommunikálnak, illetve együttesen kezelik az erőforrásaikat. Itt is egy elektrokémiai kommunikáció van a fák között. Úgy tűnik a Földön is ez a hálózat működik a növények között.

AVATAR

Kínai kutatók bizonyítékokat találtak arra, hogy a növények jobban fejlődnek, ha a micéliumon keresztül kommunikálnak, ugyanis amikor a növényeket káros gombák fertőzik meg, akkor kémiai jeleket bocsátanak ki a micéliumba és figyelmeztetik szomszédaikat.

A paradicsomnövények jeleket kaphatnak szomszédaiktól.

A kutatás során paradicsomnövényt termesztettek edényben. A növények egy részén hagytak mycorrhizát képezni. Miután a gombahálózatok kialakultak, egy-egy növény leveleit lepermetezték egy fertőző gombával, amely korai lombetegséget okoz. Műanyag zacskót használtak a növények közötti földfelszíni kémiai reakció megakadályozására. 65 óra leteltével a kutatók megpróbálták megfertőzni a második növényt, és az az eredmény született, hogy a második csoportban szignifikánsan alacsonyabb szintű károsodást tapasztaltak. A paradicsomnövények a micéliumhálózaton keresztül figyelmeztették egymást a veszélyre és növelték a betegséggel szembeni ellenálló képességüket.

De ugyanúgy, mint a hagyományos internetnek, a gombás internetnek is van egy sötét oldala. Az internet gyakran aláássa a magánélet védelmét, lehetőséget teremt a bűncselekményeknek, lehetővé teszi a vírusok terjedését. Sajnos a gombás internethálózaton keresztül a növények szintén árthatnak egymásnak. Néhány növény az internetet használva lophat a másiktól, vannak olyan növények, amelyekben nincs klorofill, tehát nem képes energiát előállítani fotoszintézis útján. Ilynek például az orchideák, melyek a szenet a közeli fákból szerzik meg a micéliumhálózaton keresztül. 

Fantomorchidea

A növényeknek versenyezniük kell a szomszédaikkal a fény- és vízforrásokért. A csata során egyesek olyan vegyszereket bocsátanak ki, amelyekkel árthatnak versenytársaiknak. Ez az allelopathia jelensége.

A körömvirág kifejezetten barátságos a szomszédaival.

Az allelopathia egyik legjobban tanulmányozott példája az amerikai fekete diófa. Gátolja számos növény növekedését, beleértve a kapcsokat, például a burgonyát és az uborkát, mivel a jugalone nevű vegyületet szabadítja fel a levelekből és a gyökerekből.

Fekete diófa

Az állatok is felhasználhatják a gombás internetet. Egyes növények vegyületeket állítanak elő, hogy baktériumokat és gombákat vonzhassanak gyökereikbe, ám ezeket a jeleket a rovarok és a férgek is felismerik. A növekvő bizonyítékoknak köszönhetően sok biológus elkezdte használni a „faháló” kifejezést a gombák által a növényeknek és más szervezeteknek nyújtott ,,kommunikációs szolgáltatások” leírására.

Ezek a gombás hálózatok gyorsabbá és hatékonyabbá teszik a növények közötti kommunikációt, beleértve a különböző fajok növényét is” – mondja Morris. „Nem gondolunk rá, mert általában csak azt láthatjuk, ami a föld felett van. De a legtöbb növény, amelyet látsz, föld alatti kapcsolatban van, nem közvetlenül a gyökerekkel, hanem a micéliumkapcsolaton keresztül." A gombás internet az ökológia egyik nagy tanulsága: a látszólag különálló szervezetek szorosan kapcsolódnak egymáshoz, és egymástól függhetnek.

A fák és más növények a föld alatt vannak összekapcsolva.

Mire tanítja az emberiséget a gombák internethálózata?

Az őskori emberek szorosabb kapcsolatokat ápoltak a természettel, a környezetükkel. Hogyan fordulhat elő, hogy miközben a fejlett országokban soha korábban nem tapasztalt jólétben és biztonságban élhetnek az emberek, sokan egyáltalán nem érzik jobban magukat a bőrükben?

Sőt, a fejlett országokban az életkörülmények látszólagos javulása ellenére az elmúlt évtizedekben egyes testi és lelki betegségek gyakorisága még növekedett is. A 2-es típusú cukorbetegség és az elhízás világjárvány lett, 2013 óta többen halnak meg elhízás következtében, mint dohányzás miatt. Ezen problémák hátterében az áll, hogy az emberiség egyre jobban eltávolodik a természettől.

Az ökológiai szemléletet támasztja alá például, hogy az egészséges táplálkozás alapelvei gyakorlatilag megegyeznek a gyűjtögető-vadászó életmódot kísérő táplálkozás alapelveivel: sok zöldség, kevés sovány hús, még kevesebb szénhidrát. Vagy a mozgás fontossága, a testmozgás ugyanis alapvető jelentőségű az ember testi és mentális egészségében. Ez az egyik stresszkezelő eszköz, hatékonyan segít megelőzni a depressziót, és a rendszeresen mozgó embereknek az öregedése is lassabban zajlik.

A Naja Forest-termékcsalád egyik legfontosabb jelmondata: ,,Vissza a természethez”.

A bio folyékony gombakivonatok előállítása során mi is a természet hatóanyagait, vagyis a gombákban lévő vegyületeket juttatjuk el a vásárlóinkhoz. Ahogy Alexander Fleming tette az első antibiotikum, a penicillin felfedezése által.

Összeállította: Szabó Nikolett tudományos kutató

Megnézem a termékeket!

Kép és forrás: Naja Forest

Promóció