Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű fukcionalitáshoz marketing jellegű cookie-kat engedélyezhet, amivel elfogadja az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
15.000 Ft-tól ingyenes szállítás
Akár 2-3 napos szállítás
Több, mint 4000 termék
Kapcsolat:
+36 (20) 439 4366
info@internetpatika.hu

Hogyan védi az oroszlánsörény-gomba az idegrendszerünket?

2019-11-29

2018-ban a védett gombák kerültek Az év gombája választás középpontjába. A győztes a süngomba lett. Az utóbbi években hazánkban is roppant népszerű a süngomba. Nem véletlenül. Első ránézésre úgy néz ki, mint egy arcátlan sündisznó, nyersen fogyasztva pedig a csirkére emlékeztető íze van!

Oroszlánsörény gomba

De hogyan is működik valójában ez a gombafaj, mely az idegrendszerünk TESTŐRE?

Oroszlánsörény gomba

Ez a gyógygomba két területen kiemelkedően pozitív hatású: az idegrendszer, valamint a gyomor- és bélrendszer számos problémája esetén látjuk kedvező hatásaitAz oroszlánsörény gomba vagy más néven süngomba (Hericium erinaceus) a természet egyik ajándéka az idegrendszernek és az emésztőrendszernek. Ez az egyetlen gomba, amely nem csak egy, hanem két erős idegi növekedési faktorral rendelkezik, potenciális előnyöket mutatva a Parkinson- és Alzheimer-kórban, enyhe kognitív károsodásokban, sclerosis multiplexben, lábgörcsökben, szorongásban és még sok más idegrendszert érintő betegség esetén.

Oroszlánsörény gomba

A ritka, ehető oroszlánsörény-gomba, más néven Hericium erinaceus (süngomba) félreérthetetlen megjelenésű.

A süngombát Ázsiában évszázadok óta gyógyszerként használják, Nyugaton még szinte ismeretlen. A Hericium erinaceust nevezik még más néven szakállas foggombának is. Japánban yamabushitake néven ismert, amely „hegyipap-gombát” jelent. Ázsiában azt mondják az oroszlánsörényre, hogy „acélidegeket és oroszlánelmét” ad.

Az eddigi tudományos kutatások alapján az alábbi egészségügyi problémák esetén nyújthat segítséget:

•             kognitív funkciók javítása,

•             idegregeneráció,

•             jobb emésztés,

•             reflux tüneteinek enyhítése,

•             gyomorhurut tüneteinek csökkentése,

•             gyomor- és bélgyulladás tüneteinek enyhítése,

•             Chron-betegség,

•             gyulladásgátló és antioxidáns,

•             enyhe ACE-gátlóként is működik, és javítja vér koleszterinszintjét.

Alkalmazása jelentős terápiás előnyökkel jár a központi és perifériás idegrendszer számos betegsége esetén, ilyen:

•             demencia,

•             Parkinson-kór,

•    periférias neuropatia (cukorbetegség, autoimmun betegségek, illetve gyógyszerek hatására alakul ki), fájdalom, érzéketlenség alakul ki a bőrön, végtagokon, érinthet csak egy ideget vagy egyszerre több ideget is,

•             Izomgörcsök,

•             sclerosis multiplex  (SM),

•             stroke utáni regeneráció,

•             szorongás és depresszió, 

•             nyugtatók és szorongásoldók mellékhatásainak csökkentése.

Az anyatermészet ,,intelligens gombájának” is hívják

A világhírű gombaszakértő, Paul Stamets szerint az oroszlánsörény lehet az első „okos gomba”, amely kifejezetten a kognitív funkciókat támogatja, ideértve az emlékezetet, a figyelmet, a koncentrációt és a kreativitást. A buddhista szerzetesek évszázadok óta fogyasztanak oroszlánsörény-teát a meditáció előtt, hogy fokozhassák koncentrációs képességüket.

Oroszlánsörény gomba

Az oroszlánsörény az első „intelligens gomba”, amely kifejezetten a kognitív funkciók támogatását nyújtja,

ideértve a memóriát, a figyelmet és a kreativitást. (Shutterstock)

Oroszlánysörény gomba

Ez a gomba olyan egyedülálló vegyületeket tartalmaz, mely regenerálja a myelinhüvelyeket és védi az idegsejteket. A sclerosis multiplex autoimmun betegség, amelyben az immunrendszer megtámadja az idegrostokat védő, az ingerülettovábbítást felgyorsító „szigetelést”, az úgynevezett myelinhüvelyt. Az eddigi bizonyítékok alapján e gomba rendszeres fogyasztása nyugodtan javasolható kiegészítő táplálékként ezen betegség esetében is idegrendszeri regeneráló hatása miatt. Egy humán tanulmányban enyhe kognitív károsodással (gondolkodási nehézség, memóriazavar, koncentrációs nehézség, beszéd lassulása) rendelkező idősebb emberek kaptak naponta háromszor 250 mg süngombaport 16 héten keresztül egy placebocsoporttal összehasonlítva. Az oroszlánsörény-gombát fogyasztó csoport a kognitív funkciók skáláján szignifikánsan magasabb pontszámot kapott, mint a placebo. Ennek a tanulmánynak arra kell ösztönöznie a tudósokat, hogy tovább vizsgálják ennek a gombában rejlő terápiás lehetőségeket a demenciában szenvedő betegek esetén. Az oroszlánsörény-gomba regenerálja az idegeket és stimulálja az idegi növekedési faktor (NGF) szintézisét.

De ez mit is jelent valójában?

A gomba kivételes idegsejteket védő hatásának egyik oka, hogy képes serkenteni az idegsejtek növekedését stimuláló faktort (Neuron Growth Factor = NGF), mely az agysejteket védi az elhalástól. Az NGF agyban való természetes halmozódása hangulatjavulást okozhat, valamint főszerepet játszhat az idegsejtek, a központi és perifériás idegrendszer egészséges működésében, regenerációjában is.

A süngombában lévő két legfontosabb hatóanyag: hericenonoka és erinacinok. A süngomba micéliumában lévő erinacinok a természetben előforduló legerősebb NGF-szintézisét elősegítő vegyületek, amelyek képesek átjutni a vér-agy gáton, és ösztönözni tudják az új neuronok keletkezését az agyban. Számos idegrendszeri rendellenesség esetén az agy nem képes előállítani NGF-et, valójában ez az egyik elsődleges mechanizmus az Alzheimer-kór kialakulása esetében is. Az idő múlásával az állapot rosszabbodik, mely a neuronok (idegsejtek) fokozatos romlásához vezet, ugyanis a vér-agy gát megakadályozza, hogy a neuronok hozzájussanak az NGF-hez.

Az oroszlánsörény-gomba az egyetlen gombafaj, mely jelentős idegregenerációs potenciált mutat, akár már a perifériás idegek vonatkozásában is, amely hatalmas segítség például agyvérzés utáni állapotok esetén. Az NGF fontos szerepet játszik az idegsejteket körülvevő myelinhüvelyek regenerációjában és a myelint termelő sejtek védelmében is. Egy 2013-as tanulmányban meg is erősítették. (Forrás: https://www.greenmedinfo.health/article/lions-mane-stimulates-nerve-myelination.) Ez a megállapítás óriási előrelépést jelent a sclerosis multiplexben szenvedő betegek esetében, a betegség súlyosbodásának megakadályozásában.

Amiloidplakkok, szorongás és depresszió

Az oroszlánsörény-gombáról azt is kimutatták, hogy csökkenti a béta-amiloidplakkok mennyiségét. A béta-amiloidplakkok olyan proteinek, amelyek az idegsejteket körülvevő zsírmembránokban képződnek, és zavarják az idegsejtek közötti ingerület átvitelt. 

A kutatások során bebizonyították, hogy ezek a plakkok szerepet játszanak bizonyos neurodegeneratív betegségekben, mint az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór. Egy állatkísérlet során az egerekben neurotoxikus peptidekkel plakk-képződést indukáltak annak érdekében, hogy felmérjék az oroszlánsörényének az amyloid plakk típusára gyakorolt hatását, ennek az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében van jelentősége. A plakk fejlődésével az egerek elveszítették képességüket a tesztlabirintus memorizálásában, de amikor oroszlánsörény-gombát tartalmazó étrenddel táplálták őket, a labirintusban mutatott teljesítményük jelentősen javult. A korábbi kognitív képességeik visszaszerzése mellett új kognitív képességeket is szereztek, és figyelemre méltó volt a béta-amiloidplakkok csökkenése is a gombával táplált egerekben.

Oroszlánsörény gomba

A süngomba potenciális segítség lehet a szorongás és a depresszió kezelésében is. Menopauzában szenvedő nőkkel végzett tanulmányban a gomba csökkentette a depresszió és a szorongás tüneteit. A hatások különösen erősek voltak a szorongás csökkentésében, az ingerlékenység érzésének csökkentésében és a koncentráció fokozásában. Tehát úgy tűnik, hogy a buddhista szerzeteseknek igaza volt.

Egyéb, szervezetre gyakorolt pozitív tulajdonságok:

Mint sok más gomba esetében, az oroszlánsörénynek számos egyéb terápiás hatása is van, mint például gyulladásgátló és immuntámogató tulajdonságai vannak:

•             Rák: egy állatkísérlet során az oroszlánsörény-gomba kivonata 66–69 százalékkal gátolta a vastagbélrákos sejtek terjedését a tüdőbe; a gombaról kimutatták, hogy apoptózist indukál a leukémiás sejtekben és gátolja az angiogenezist.

•             Trombózis: úgy tűnik, hogy a hericenon B hatékonyan és specifikusan gátolja a vérlemezkék összetapadását.

•             Enyhe ACE-gátló: vérnyomáscsökkentő.

•             Zsíranyagcsere szabályozása: az oroszlánsörény micéliuma csökkenti a trigliceridszintet és javítja az LDL- és HDL-szintet.

Az oroszlánsörény fenti előnyös tulajdonságai révén jogot szerzett, hogy az Ön házi patikájának is a része legyen! Az oroszlánsörényeket Észak-Amerika, Európa és Ázsia erdőiben lehet megtalálni nyáron és ősszel, általában elhalt keményfákon, beleértve a juhart, a bükköt, a tölgyet, a nyírfát és a diófát. Kereskedelmi forgalomban a süngomba étrend-kiegészítőként porként (kapszula vagy tea) és folyékony kivonatként kapható. Kiemelt figyelmet érdemel a Naja Forest Süngomba, mely magyar termék és biotermék. A folyékony kivonat MAGYAR és BIO, kiváló minőségű alapanyagból készül a Mushroomversum termesztőüzemében. Mindig friss termesztésből.

Oroszlánsörény gomba

A Naja Forest Süngomba folyékony kivonat alapanyagainak termesztése a MUSHROOMVERSUM üzemében.

A napi adag 5 ml, 625 mg süngomba teljes hatóanyag-tartalmát tartalmazza. Ez a dózis HÁROMSZOROSA a cikkben feltüntetett kutatásokban terápiás hatással rendelkező mennyiségnek! Figyeljen oda a minőségre és kizárólag BIO gyógygombakészítményt vásároljon, mely ellenőrzött forrásból származik!

Összeállította: Szabó Nikolett tudományos kutató

Megnézem a termékeket!

Oroszlánsörény gomba

Kép és forrás: Naja Forest

Promóció

Hozzászólások

Nincsenek bejegyzések

Értékelje Ön is